新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16437|回復: 50

[合併擴音機] Yamaha 1070 電源線

睇碟聽歌,薄,無密度無質感,簡單講:難聽!
配過Wireworld,Neotech,Sommer,都不成功,
請問換條咩電源缐可以救返好少少?
Thx!
以1070的2ch 120w計都要睇你推乜嘢種類喇叭,如果坐地喇叭冇力都好正常啦。 如果有spk有2對接柱又或者試下用zone玩bi amp會加強咗控制力同埋厚聲咗。 可能唔使換電源線住。
回復

我成set野無改變過,只係換左部1070,同時用dynaudio active,所以是音色問題,不是力量問題題,
回復

本身AV AMP 用黎聽歌都唔能夠有咩要求.............
買條見得吓人嘅PC 都要幾千銀, 夠買部兩聲道.....
回復

2ch上年先放下,一切從簡,日系既av amp用過下,唔係吹毛求疵,呢部特別差一大截,睇碟一樣麻麻地,對上部馬仔av夾active喇叭,唔講得好,但聽得下,既然買左,就搵條缐再夾下,救得幾多得幾多
回復

TPE007 發表於 2017-11-28 19:47
我成set野無改變過,只係換左部1070,同時用dynaudio active,所以是音色問題,不是力量問題題, ...

咁可能換訊號線效果好啲喎
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-29 15:13
咁可能換訊號線效果好啲喎

請問有無介紹?AQ Mackenzie如何?現用gotham,thank you!
回復

有可能未必係線嘅問題, 試吓調較機裡面設定, 例如EQ, 喇叭大細, 分頻點等等, 就算用音咪去作電腦測量, 事後都要人手再加強各聲道輸出.
較得唔好, 有可能會聲衰.
可以參考以下連結
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... mp;highlight=yamaha
https://www.spill.hk/audiovisual/20160509-yamaha-ypao/
回復

banjo 發表於 2017-11-29 16:43
有可能未必係線嘅問題, 試吓調較機裡面設定, 例如EQ, 喇叭大細, 分頻點等等, 就算用音咪去作電腦測量, 事後 ...

成本書明,重復左睇三次,我就快識背,該試都試。。
回復

TPE007 發表於 2017-11-29 17:23
成本書明,重復左睇三次,我就快識背,該試都試。。

衹用zone 2 接頭用 pure direct試下,安橋咁玩係好聲好多,因純行模礙線路
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-29 18:29
衹用zone 2 接頭用 pure direct試下,安橋咁玩係好聲好多,因純行模礙線路

之前巳試過,所以才換缐加味加厚,謝謝!
回復

TPE007 發表於 2017-11-29 21:16
之前巳試過,所以才換缐加味加厚,謝謝!

師兄,請問有什麼dyna形號?
不過講到尾,yamaha份前去控active dyna好似差DD!
回復

Shadow 發表於 2017-11-29 22:48
師兄,請問有什麼dyna形號?
不過講到尾,yamaha份前去控active dyna好似差DD! ...

Lyd 8
之前比佢平3分1既馬仔,一樣無問題好聴好爆,求其夾條線都唔差,我覺得係方向錯左,所以線去搭夠,yamaha我第三部,之前巳是15年前,近來評價好似幾好,同以前晤一樣,再試再瀨野....
回復

TPE007 發表於 2017-11-29 23:52
Lyd 8
之前比佢平3分1既馬仔,一樣無問題好聴好爆,求其夾條線都唔差,我覺得係方向錯左,所以線去搭夠, ...

咁你覺得而家啲聲係想厚潤啲嗎?
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-30 09:05
咁你覺得而家啲聲係想厚潤啲嗎?

中音同襯底低頻份量少左,唔好聽外,亦引至力都削左,大既咁意思.......

回復

TPE007 發表於 2017-11-30 08:43
中音同襯底低頻份量少左,唔好聽外,亦引至力都削左,大既咁意思.......

要中音同襯底低頻份量多返一啲可留意 Furutech Transparent MIT MPS Gutwire XLO acrolink  Acoustic harmony尼幾個牌子電源線
回復

on90on 發表於 2017-11-30 11:49
要中音同襯底低頻份量多返一啲可留意 Furutech Transparent MIT MPS Gutwire XLO acrolink  Acoustic har ...

好哬,古河應該最經濟,我留意下,
$200/尺內散缐有沒介紹?
謝謝
回復

TPE007 發表於 2017-11-30 10:58
好哬,古河應該最經濟,我留意下,
$200/尺內散缐有沒介紹?
謝謝

二手MPS TEANA 天籟或r33有師兄放Acrolink 7n-p4030 ii 散線500/M
回復

on90on 發表於 2017-11-30 13:57
二手MPS TEANA 天籟或r33有師兄放Acrolink 7n-p4030 ii 散線500/M

我都係4030用家幾好唔錯。 可用於後
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-30 14:38
我都係4030用家幾好唔錯。 可用於後

4030我都用過
回復