新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17797|回復: 80

[請教] 如果只聽cantone pop, upgrade 去金仔前後級,會唔會浪費呢?

如果只聽cantone pop, upgrade 去金仔前後級,會唔會浪費呢?

我現在用貴豐100w 合併, 有D身痕.

廣東歌都好多好聲架喎⋯⋯
回復

我也是九成聽廣東歌。
聽廣東歌都要好聲的。
回復

Diablo 120?
回復

previous version, Atilla, 100w
回復

rickkklam 發表於 2017-12-1 16:58
previous version, Atilla, 100w

甘長情?係時候轉轉口味啦
回復

1. 冇$, 所以咁長情.

2. 聽canton pop, 驚浪費了更高級器材.

回復

canton pop要播得好,要花錢的
回復

rickkklam 發表於 2017-12-1 17:16
1. 冇$, 所以咁長情.

2. 聽canton pop, 驚浪費了更高級器材.

You can also consider 120.
回復

搵部e470試下先啦,啱先再上前後
回復

唔會浪費,我之前用B仔082,加左A70做後級,聽什麼歌2已個世界,不論分析力密度音場低頻己贏哂我之前用過的Goldmund, Jeff Rowland及Burmester 合併機。
回復

starhifi 發表於 2017-12-1 17:33
唔會浪費,我之前用B仔082,加左A70做後級,聽什麼歌2已個世界,不論分析力密度音場低頻己贏哂我之前用過的 ...

點解B仔會加金仔既? 唔怪咩?
回復

男人有钱就身痕。换喇叭重好啦。CANTON POP好可能品味机才好。
回復

rickkklam 發表於 2017-12-1 17:37

冇水買C3850唯有用住先,聽完C2850同場和C3850比,己打消買C2850念頭。

一係唔買,一買要衝頂。

其實我隻Marten Design,用A47推也綽綽有餘,但買佐A70 no regret at all,都唔等A75出世。
回復

rickkklam 發表於 2017-12-1 17:37

如你部合併有pre out, 可考慮衹買後級先,我試過用Denon AV amp pre out 同Burmester Pre out去金仔A70都冇唔夾出太大太細聲,當然用Burmester前好聲過用天龍前好多倍!
回復

個內人經驗。。。之前也只聽canton pop,但套機好咗,人也老咗,心思思又會想想聽其他。。。所以有套好機一定無蝕底!
回復

我喜歡聽古典及老餅粵語流行曲,當套機可以播得好古典(尤其是大棚嘢果種),就會發覺以前制作嘅粵語流行曲,其實一啲都唔馬虎,大部分都係好好聲,以前我聽Alan嘅“暴風女神”碟,我一定跳咗唔聽尾二果首“冬之寒號”,因為首歌大部分都係呼呼嘅風聲,Alan把聲被淹蓋變得好細聲及薄聲,唔好聽,現在就聽到風聲,係有好強烈嘅立體感,Alan把聲係啲風聲中間嚟唱歌,兩者嘅聲音平衡好多了,聽落都幾好聽,而家唔會跳咗唔聽呢首歌了!
唔同歌星,唔同唱片公司制作,播出嚟嘅“聲底”都好唔同(舉例林子祥及陳百強,都分別係EMI及華納出過唱片,但EMI及華納嘅錄音風格,就很不同),就算同一歌星,出一隻碟,裡面約十首歌,都不難聽得出,每首歌嘅錄音制作,指播出來嘅聲音,係會跟據首歌所要表達嘅意思,而有不同風格(快歌,慢歌,不同配樂及人聲),如果套機對首首不同錄音風格嘅歌,都能播得好聲,咁聽落去都會幾有趣味,唔會咁悶囉!不似一些現在流行嘅,標榜係發燒錄音嘅番唱粵語流行曲碟,裡面首首歌嘅唱法(通常偏慢唱),及配樂(多數幾件)都差不多,如一口氣聽晒一隻碟約十首歌的話,個人感覺就會有些悶了!
所以升級套機去前後級來主要聽粵語流行曲,我認為絕對唔會係浪費囉!還極有可能要升級埋喇叭添!
如再有興趣去玩好播粵語流行曲,可以向難度挑戰埋英皇出嘅碟,如容祖兒及陳奕迅

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2017-12-2 07:00
我喜歡聽古典及老餅粵語流行曲,當套機可以播得好古典(尤其是大棚嘢果種),就會發覺以前制作嘅粵語流行曲 ...

你講得對,加咗部A70, 聽以前的廣東歌,更有強烈的立體感,更多細節弱音聽到
回復

如果負擔得起,又喜歡聽音樂,有預算而唔升級先浪費~
回復

我自己的經驗,越高級的音響器材播本地歌越好聽

評分

查看全部評分

回復