新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4505|回復: 8

[喇叭] 新手:YAMAHA AMP 配什麼牌子的喇叭好?

如題: YAMAHA AV AMP 配什麼牌子的喇叭較好?
小弟愚昧, 誠心賜教!!
係咪你已經買咗yamaha amp啦。你冇幾多不直呢?

回復

謝謝回覆:
因之前用過A2040覺得幾好, 計劃都會買返20XX或30XX等的型號, 遲下可能仲會加部 INP AMP BYPASS一齊用.
但不知夾咩牌子的喇叭會好D, 而家用緊JBL CM62+CM CENTER+CONTROL 1,
筆直:前中3隻預10-13K (2手亦可)
回復

andylau.com 發表於 2017-12-4 19:54
謝謝回覆:
因之前用過A2040覺得幾好, 計劃都會買返20XX或30XX等的型號, 遲下可能仲會加部 INP AMP BYPASS ...

Y仔我無玩過,但我侗人層選馬仔7012,Av同2ch都可平衡到,雖然,佢無丫仔咁多Dsp玩,但係佢Av的包圍同細緻都好好,日後你加int amp玩更有力。而前三ch約15K可俾多啲20K玩elac BS244.3 及CC 241.2,早前去中環原x問過拆實約19K ,馬仔7012約12K
回復

如果你AV想更勁但又衹可以用書架,我强烈建議你可試下Adam 的A7x及A77x有源spk,佢個下下沉力及伸延張力係一般書架無得比。最重要緣乜EQ都無改昀情況下2ch都好好,係佪外形輸少少。想靚啲俾多2K換來鋼琴漆面就無得頂。
回復

回復

我現在用緊Y記配Dali喇叭, 效果十分好.
回復

我用緊Y記過B&W 坐地 和 KEF 書架, 都好正!
回復

y 記算少少厚聲低,配置容易,大多數喇嘛都無問題啦
回復