新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19067|回復: 50

[品牌] DEVIALET 用家技術研討同好會

自己用咗 Devialet 只算係短時間,雖然開咗聲但仲有好多細節仲未 ready。 Devialet 嘅設計概念應該係比較 lifestyle d 簡單易用,但用 Devialet 果時其實都遇到大大小小唔同嘅技術問題,今次開喱個 post 主要係想方便 Devialet 用家入嚟做技術討論互相交流希望能夠集思廣益。 我自己嘅用途係要以 Devialet 作為一個數碼電子分音平台,自己一直以 DIY 為主,因為試過好多其他電分遇到大大小小唔同問題,而每個輸出之間嘅 phase 干擾問題最為嚴重。 好彩 Devialet 原廠今次願意配合,為我對喇叭喺 DSP 處理方面作客制化及作進一步優化,因此目前亦只有 Devialet 能夠滿足到我嘅需求。

當時我係喺 Devialet 銅鑼灣 VIP lounge 落單,果邊真係服務一流,之前開箱嘅程況:

原廠唔建議兩部機疊埋一齊,因為會影響部機散熱而限制功放嘅輸出功率,所以自己去畫咗兩個亞加力架分左右兩邊隔開兩部機:

其實咁度出嚟 temperature gradient 顯示係錯嘅,兩部機溫度其實都係差唔多,只係因為下面部機嘅鏡面會反射上面果部機嘅 IR,要追求度得準需要用黑布先將四周維包起嚟。

四路電分需要最少四部 Devialet,機與機之間亦需要利用 SPDIF I/F > AES I/F 連接埋一齊,configurator 設定如下:

有部份用家用同軸線 SPDIF > SPDIF 連接 master unit 與 companion,又或者改用 RCA > XLR 接線去駁 companion 如下:

原廠亦有建議接線上加上阻抗匹配電路如下:
SPDIF to AES.JPG

以前度過 jitter 嘅經驗亦比較過話我知加 pulse transformer 會係更好嘅方法:

之前模擬 digital crossover 嘅 response 同埋 extract 所需嘅 digital filter coeff. 去做 implementation:

駁好晒線之後就可以 verify 分音功能睇吓同較早之前模擬嘅結果比較是否符合 (首先不包括每個喇叭單元嘅修正):
Crossover freq resp.png

用 sweep sine 確認訊號喺分頻點內外都係完全同相重疊之後,就可以加入喇叭單元靈敏度修正同時差修正等參數嘅 DSP 設定檔,然之後就可以駁喇叭開聲:
Acquired Waveform.PNG
Acquired Waveform zoom 1.PNG
Acquired Waveform zoom 2.PNG
Acquired Waveform zoom 3.PNG

暫時係咁先,等下一步有時間度埋喇叭 in-room response 同計埋 room correction 之後先再分享。

評分

查看全部評分

鹦鹉螺旗舰在hiendy暴光率极少
回復

forum一直分享開箱文多、技術文少,能夠有長影兄主動分享技術心得實在是Devialet用家之福!

Expert Pro功能用由網上的Configurator來generate然後下載至SD card使用,
想請問長影兄客制化的DSP數據如何放入Expert Pro內? 又如何與dp_cfg.txt檔案並用?
之後自己能夠改這些DSP設定嗎?

回復

nicknick 發表於 2017-12-6 17:21
forum一直分享開箱文多、技術文少,能夠有長影兄主動分享技術心得實在是Devialet用家之福!  

目前大部份嘅 DSP 參數需要 Devialet 工程師幫忙做修改,佢會提供多額外四個唔同嘅 dsp_cfg.txt file 放入四張SD卡分別放入 master, companion 1, 2 & 3 四部機入面。 dsp_cfg 內嘅設定會覆蓋大部份 dp_cfg 內嘅設定,基本上除咗 I/O 等設定我可以用 online configurator 產生 dp_cfg 去做修改外,其他都已經由 dsp_cfg 內嘅設定去決定。
回復

長長影子 發表於 2017-12-6 19:54
目前大部份嘅 DSP 參數需要 Devialet 工程師幫忙做修改,佢會提供多額外四個唔同嘅 dsp_cfg.txt file 放 ...

佢地的設計開始咗可以用唔同的cfg file組合,咁即係已經plan好將來可以獨立做dsp甚至其他新功能,正啊!
回復

一直為 IEC 插頂住個機頂蓋而煩惱,fit 到嘅插唔多,FI-15E 應該好呅水, FI-C15 一定冇問題,只係怕 Earth 線難搞d要用線耳鉗。
回復

長長影子 發表於 2017-12-7 19:00
一直為 IEC 插頂住個機頂蓋而煩惱,fit 到嘅插唔多,FI-15E 應該好呅水, FI-C15 一定冇問題,只係怕 Earth ...

長長影子兄請問這是甚麼型號的電源線?謝謝
回復

Supra LoRad 2.5 電源線。
回復

回復

十分期待Devialet各產品支援Dante,Phantom配合這dongle後相信將來發展可以更開花燦爛,多聲道的組合也彈性得多。

螢幕快照 2017-12-11 上午11.32.17.png
回復

跟據原廠嘅回覆,我所理解到係喱件 adaptor 主要係畀 Phantom 用家啟動 Phantom Ethernet to optical 模式,減少其他輸入模式中不必要嘅 latency ,配合 surround system 會有更佳 lip-sync performance。  此外如果要 Phantom 能播放 96 kHz fs 嘅 music files,都必需使用 Phantom optical 輸入。
回復

May I know the new Devialet Core Infinity that UPnP cannot support playing DSD/DSF files directly from NAS, right?

Or just the problem of UPnP APPS?

Thanks a lot!
回復

DSD/DSF 嘅 support 理應跟之前一樣,因為 DSD/DSF 並非喺 Core Infinity 上處埋。
回復

Devialet用build-in 電分玩多路喇叭係正。
回復

pulse transformer 邊度買?
回復

請 check PM。
回復

呢幾日在家試過1000pro set 電子分音 行vertical bi-amp 加 tri-wire 去推只fischer 喇叭係正好多。
乾淨,好力,又細緻左。出到devialet ADH嘅優點。
攪到想揾多隻250pro 或440pro 行tri-amp囉。。。
回復

我都想加多對 220pro 剩係用嚟推 LFU,LFU 可以多 6 dB 輸出時又唔使再壓低 HFU、UMU、LMU 5 ~ 6dB 去就返同 LFU driver 之間嘅 sensitivity 差異。
回復

長長影子 發表於 2017-12-21 09:39
我都想加多對 220pro 剩係用嚟推 LFU,LFU 可以多 6 dB 輸出時又唔使再壓低 HFU、UMU、LMU 5 ~ 6dB 去就返 ...

LFU 當然用獨立 amp 推最好。 可用唔同power too
回復

多部amp你可試如HF 80w + UM 80w + LM 100w + LF220w setting
再唔啱先加LF dB.
加LF 會好声過改HF
回復