新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 長長影子

[品牌] DEVIALET 用家技術研討同好會

有D低ohm喇叭唔bridge 好声D
回復

目前電分 dsp conf. file 入面,drivers 各自有自己對應嘅 sens. compensation./attenuation 同 delay 設定,所以已經唔需要刻意再壓低 power,否則好容易就 trigger 到 power limiter。
回復

長長影子 發表於 2017-12-21 11:54
目前電分 dsp conf. file 入面,drivers 各自有自己對應嘅 sens. compensation./attenuation 同 delay 設定 ...

聽感是完全不同的。我會先set power.
回復

will03 發表於 2017-12-21 09:03
呢幾日在家試過1000pro set 電子分音 行vertical bi-amp 加 tri-wire 去推只fischer 喇叭係正好多。
乾淨, ...

我諗 Tri-amp 應該要客制化嘅 dsp conf.。
回復

will03 發表於 2017-12-21 11:57
聽感是完全不同的。我會先set power.

咁應該似係加咗 soft-limiter 後嘅聲音,會有d似膽機。
回復

will03 發表於 2017-12-21 11:31
有D低ohm喇叭唔bridge 好声D

我都係咁諗。
回復

你條link cable diy? 我想試下,你有冇多?
回復

條 link cable 係自己 DIY,貪條佢易屈過條 oyaide 好多,可惜目前冇多。
回復

度定低音震膜位移參數,準備 DIY driver non-linear compensation。
Nautilus cone excursion measurement.JPG
回復

長長影子 發表於 2017-12-29 22:06
度定低音震膜位移參數,準備 DIY driver non-linear compensation。

自己SAM?
回復

Bass extension 同埋 time correction 已經 DIY 咗, SAM 冇做 nonlinear compensation。

評分

查看全部評分

回復

長長影子 發表於 2017-12-30 11:08
Bass extension 同埋 time correction 已經 DIY 咗, SAM 冇做 nonlinear compensation。

師兄真係勁到無朋友!
回復

waikeywi 發表於 2017-12-31 22:51
師兄真係勁到無朋友!

X2
無得輸!

回復

喱d只不過係現有技術,主要係心機同時間,大家都係 Devialet 用家將來可以多d技術交流。
回復

長長影子 發表於 2018-1-1 18:37
喱d只不過係現有技術,主要係心機同時間,大家都係 Devialet 用家將來可以多d技術交流。 ...

所以Devialet係一件好好玩的器材
回復

我想建議Devialet config 個subsonic filter 可以較高低frequency及slope.....
及可一齊用set high pass 加 low pass.
回復

會唔會係 Configurator 入面嘅 filter settings?

回復

Yes
回復

有冇試過?  可唔可以解決到你嘅問題?
回復

用Dante解開Devialet Gold Phantom的封印!

幾乎所有人都以為要用Phantom建兩聲道播歌必需要使用Dialog,用開Roon的朋友都唯有另接一個Roon Bridge例如Raspberry Pi小電腦來駁Dialog才可用。其實廠方還預備了另一個隱藏模式,就是使用Dante for Phantom adapter來接駁Phantom,只是涉及的工序較複雜,廠方並不建議一般用家自己攪。

我也真心建議若果大家想使用Phantom來建5.5或7.7等等影音系統不如請代理方浪來客制化。他們會為你加配一個DSP器材將HDMI訊號分拆成多channel optical及將LFE混入各channel當中。他們所收的費用相對非常抵,我粗略計一計幾乎只夠買DSP相關器材,差不多是免人工全包安裝整個DSP系統及所有線材接駁與客制化軟件!用的器材又是靚料,用家又不需頭痛當中複雜的工序,輕鬆享受就夠。

至於我,當然是忍不住自己研究自己來動手。

Dante for Phantom adapter代替原本的network插座收藏在腳架下面,設計與原廠Tree腳架配合得天衣無縫,轉換至Optical輸出直駁Phantom背的Toslink輸入,將原本多至2百多msec的latency大幅下降到低至只得 1 msec latency!

b03-dante ms.png

仍然有興趣研究Dante的朋友可到下面官方網址,有非常詳盡的資料及教學:
https://www.audinate.com/

我在這裡做個簡化版的概略介紹。
Dante在Pro Audio世界早已廣泛地使用,它巧妙利用VoIP network的特性來傳送聲音訊息,有極低latency與QoS的優點。只需使用一般的PoE network switch來接駁,而且透過Dante Controller軟件就做到非常高彈性隨時將不同channel的聲音route去任何支援的設備,無論分zone、分channel的調配都非常方便。

b04-dante Controller.png

只要安裝Dante Virtual Soundcard (US$29.99)後就可以令電腦都變成一個Dante device,電腦的聲音輸出會多了一張Dante Virtual Soundcard可選,即是任何電腦能播放的聲音都可以經Dante network傳去支援Dante的Phantom (或任何Dante設備)來播放。

Roon當然都支援Dante Virtual Soundcard!

評分

查看全部評分

回復