新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 69773|回復: 156

[CAS] DAC戰幔再起: 未來戰士 VS 維京人 VS 孫大炮 (Denafrips,1541,Kinki)

未來戰士即Denafrips Terminator,近來很火紅的DAC,不多介紹,6 moon及Hiendy內都有心得分享

維京人即Soekris Dac 1541,以生產DIY R2R DAC KIT起家,深受歡迎,今年2017出的DAC旗艦,以傅說的晶片為名,其動態指標非常高,老闆指只有MSB可與其比美

孫大炮即Kinki Studio (精彩) Dac-1,乃中國自主研發,參考一眾音響界瑞士列強後誕生的最新解碼作品

3部DAC都是當時得令,今次狹路相逢,究竟鹿死誰手?

有興趣的看倌不妨投票,看看眼光準不準
單選投票, 共有 187 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
我鐘意瑞士聲....
回復

自主研發 VS 參考, very funny description.
回復

請問師兄指的比較會分開 pcm 及 dsd 嚟比較嗎?
回復

我選terminator,但1541都會係抵玩,因為價位唔同,DAC-1就唔知,希望三件都有驚喜
回復

等看戲。
回復

三部都係雞肋,最好都只算雞肋之中雞肋
回復

DAC-1個人覺得有一些失誤。一是屏幕,一是芯片選擇。1541相信需要出力摩機。未來戰士推測壓力不小。
回復

等包膠
回復

請問可以加埋呢部嚟比較嗎?謝謝!
http://www.audio-gd.com/R2R/R2R7/R2R7EN.htm

回復

kakui 發表於 2017-12-11 01:42

雞髀在何處?
回復

kakui 發表於 2017-12-11 01:42

師兄已聽過三部?甚至已 AB比較了?方便分享一下嗎?
我只聽過維京人個部,朋友帶去我家。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-12-11 09:39
請問可以加埋呢部嚟比較嗎?謝謝!
http://www.audio-gd.com/R2R/R2R7/R2R7EN.htm

... 師兄用緊? 可以借嚟 PK?

我對維京人有啲興趣... 咩聲? 係你樹表現如何?
回復

咁啱正想換 Terminator ,  有冇 PK 包膠

回復

有冇師兄比較過 Rockna Wavedream DAC 和 Denafrips Terminator
回復

正喎! 想知道John兄測試系統用什麼器材。
回復

小寶老豆 發表於 2017-12-11 11:28
... 師兄用緊? 可以借嚟 PK?

我對維京人有啲興趣... 咩聲? 係你樹表現如何? ...

師兄,我全部都無,我仲用緊我部 4-5年前的科學怪人版 LKS。部維京人的 PCM performance 真係好好,以咁既價錢真係好鬼好。同我部LKS 比較,聲音更通透有力,空氣感更好但有 texture,不是虛無飄渺個種。好過之前有部位師兄拎上嚟的 full 摩泉仲要加埋 singxar 做 DDC (那次如果只用泉上的USB,覺得怎會這樣的?!?!),原來這樣價錢的組合 (> $20K) 還未及部LKS,很失望。

不過都係呢D price range 既 R2R 通病,DSD playback 完全同佢既 PCM 唔匹配,完全不能同日而諭。很可惜。
回復

Skycam 發表於 2017-12-11 01:20
我選terminator,但1541都會係抵玩,因為價位唔同,DAC-1就唔知,希望三件都有驚喜  ...

RMB6980 https://world.taobao.com/item/558562059252.htm#detail
回復

雞髀在何處? X 2

我都想問..
回復

原來呢三部係得維京人香港未有代理,另外兩部都剛有人做咗代理,不錯!
如果可以加埋又係剛有香港代理的 Audio-gd 部 R2R 7 ,咁就精彩了!!
回復