新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: johnmo

[CAS] DAC戰幔再起: 未來戰士 VS 維京人 VS 孫大炮 (Denafrips,1541,Kinki)

saltman 發表於 2017-12-11 19:29
( 大6野 in general, 唔會 update drivers.
你 upgrade 完 OS 就唔洗玩)

大6 野5會 update PC drivers.  OS update 完就有機會用唔到.
回復

張東尼@FB 發表於 2017-12-13 09:38
大6 野5會 update PC drivers.  OS update 完就有機會用唔到.

咁都幾慘喎, 成部DAC咪廢咗囉?
回復

張東尼@FB 發表於 2017-12-13 09:38

轉做 Linux 或 MacOS 啦,連 driver 都唔洗 install。
回復

banjo 發表於 2017-12-13 15:40
咁都幾慘喎, 成部DAC咪廢咗囉?

前面講左唔會,只係未必識揾 drivers,如果自己唔識揾 drivers,邊度生產嘅貨都係一樣結果

另外,大家亦未必知,Windows update 完死 drivers,係唔完全關 drivers 事,同類事件全球各國品牌都有出現,google 吓就知

評分

查看全部評分

回復

先來排排座,3部機大小非常懸殊
回復

小插曲#1

今次terminator 差點不戰而敗,原因是朋友在用的某牌子再生電處竟然因為插了terminator而開不著機,經歷10多次嘗試後才能成功通電,不過為安全起見,最後決定全部以直插排蘇進行比較

看回terminator內部圖,可能是它內部使用的7隻switching牛觸發了電處的保護線路所致

回復

johnmo 發表於 2017-12-14 17:51
小插曲#1

今次terminator 差點不戰而敗,原因是朋友在用的某牌子再生電竟然因為插了terminator而開不著機 ...

TERMINATOR用SMPS做什么?
回復

小插曲#1

今次terminator 差點不戰而敗,原因是朋友在用的某牌子再生電處竟然因為插了terminator而開不著 ...

有成7隻Switching

1541有3隻Switching個人都勉強接受, 7隻的noise 會唔會干擾其他器材?
回復

咁大件事??
回復

小插曲#1

今次terminator 差點不戰而敗,原因是朋友在用的某牌子再生電處竟然因為插了terminator而開不著 ...

「Switching 牛」係咩嚟㗎!?
回復

kinder989 發表於 2017-12-14 20:13
有成7隻Switching

1541有3隻Switching個人都勉強接受, 7隻的noise 會唔會干擾其他器材?

Clarify, those are relays 继电器。

評分

查看全部評分

回復

alvin1118 發表於 2017-12-14 22:25
Clarify, those are relays 继电器。

請問即係Terminator 一隻SMPS 都冇嗎?
回復

先來播一播file熱身先

使用的是Linger Audio - Eagle CAS streamer,以線性牛供電

和朋友以前用開的草莓比,規模感更好和線條更扎實

回復

快D啦。

回復

小插曲#1

嗰7個唔係Relay黎咩?! 如果用SMPS, 仲使乜裝2個大牛?
回復

「Switching 牛」係咩嚟㗎!?

馬SIR,
咪玩啦.
回復

elo 發表於 2017-12-15 08:21
嗰7個唔係Relay黎咩?! 如果用SMPS, 仲使乜裝2個大牛?

6moon的這張會比較清晰

右下那隻似乎是meanwell開關牛

左邊則是誤會了是smps的relay

所以令再生電處當機的原因還需探討

因是人手焊接,如令電容有破損,可能也會有影響

至於為何這樣設計,需要原廠解構了

回復

johnmo 發表於 2017-12-15 09:13
6moon的這張會比較清晰

右下那隻似乎是meanwell開關牛

隻LPS見1541都有用,好似一樣。
回復

那隻電子牛看上去似给軟啟動用
回復

另外個6隻我估是作濾波
回復