新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5312|回復: 27

[黑膠系統] 魔鬼盡在細節當中 - Acoustical System Smart Screw

在此首先聲明,以下本人所寫的,完全是履行對朋友的承諾,和任何代理沒有任何關係。閣下如有任何猜想,則不在本人考慮之列。

這一兩年黑膠行情轉強,反之我卻對黑膠的熱情有所冷卻, 每月雖然有大量出新黑膠推出,但良莠不齊,不是市場吹虛,音樂內容普通,就是不斷再版又再版,炒魷魚者濫芋充數更比比皆是!而連帶的黑膠產品,價錢更漸趨瘋狂!今次老友愧贈給我的一套全新Acoustical System唱頭螺絲,我真的不知價, 在其網頁更找不到任何資料!不過老友希望我能寫一個報告,我就即管盡力而為!

AS Screw.jpg

沒有裝拆唱頭多年,雖然只是換唱頭螺絲,但都心驚膽跳!跟來的AS 螺絲是附有膠戒指,因此我也一併裝上,先在Kuzma Reference 唱盤比較,換用AS 螺絲 發覺唱重居然比原先Dynavector 原有的唱頭螺絲輕了足足0.4g! 因此尾陀需要微微移前,這點大家不得不留意,很多黑膠同好,換用其他唱頭螺絲,卻忘記了需再重新調校唱重和偏壓。

AS Triplanar.jpg

很多老一輩的黑膠前輩,都認為需將尾陀盡量移前,聲音自然會有更佳的表演(但唱重當然不變!)。因此我估計聲音一定有若干程度的改變和改善!換用這兩粒螺絲之後, 隨便找一些廣東流行曲,發覺人聲結像來得更為鮮明!以往像在霧裏看花,現在則有如撥開雲霧見青天!再聽一些較為複雜的電子音樂,低音線條來得更為結實和硬朗, 整體音樂畫面來得較為乾淨和光潔,你說這是AS 螺絲的特性,還是Triplanar 和 Dynavector XV-1S 的化學反應,我真的不太清楚!不過改善是偏向音響性的!你說改善大嗎!? 我會告訴你,肯定聽得出分別!

既然有四粒螺絲, 我還有兩粒可以用在Rockport 6000唱臂和 Clearaudio Goldfinger Statement 唱頭上!換上螺絲再重新量度唱重,今次則輕了0.2g,再重新聽一次先前所播放的樂曲,感覺和先前Kuzma 的組合相當非相常接近!低頻線條修飾得更為乾淨,動態對比更為強烈!音響畫面亦來得比我另一Kuzma Reference組合更為工整,分析力亦有可聞輕微提升! 可是基於Brinkmann 和Kuzma 組合存在明顯的差距, 因此改善亦變得相應倍數放大!

AS ROCKPORT.jpg

其後從其他的渠道得知, 原來這一套Acoustical System唱頭螺絲,要價是千多元! 只可以大嘆一句,現在玩黑膠真係絕不便宜。 可能你又會問, 有改善便值得啦!當然如果你的黑膠組合已經去到五個位,甚至六個位!這一二千元相信你絕不會放在眼內。但係你問我值吾值,我會大聲講多謝我的老友!年紀大,人有懶,黑膠擺多過聽!但不知何解,居然在這個星期天聽了一整日的黑膠唱片!又一次身體卻很誠實的表現!

AS Packing.jpg

再一次多謝我的老友, 希望他滿意我所寫的分享!

評分

查看全部評分

依幾粒鑼絲仔, 改善之大, 強過你換一粒好靚既FUSE.

至於值唔值, 就真係自己諗啦.
回復

點解叫 smart screws?安裝方法有特别?
回復

---------還是Triplanar 和 Dynavector XV-1S 的化學反應,我真的不太清楚!-----------

馬田 兄,

因為 Tri-Planar 音染少, 所以微少變化都容易聽到.
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-12-11 15:26

應直接向代理商查詢。
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-12-11 15:26

應向代理商查詢。
回復

超on x 產品,差別就係輕左,之後你又要調較過,
聲音有唔同有改變唔得如係改善。
如套hifi咁廢幾粒螺絲可救命,丟左套hifi啦。
正經,訂100粒唔同重量鈦螺絲慢慢玩囉,玩一世都唔過千。
回復

DIO 發表於 2017-12-11 16:41
超on x 產品,差別就係輕左,之後你又要調較過,
聲音有唔同有改變唔得如係改善。
如套hifi咁廢幾粒螺絲可 ...

師兄! 我都同意你講! 每一粒螺絲就算你用不同的力度去扭都會有不同的聲音! 個人意見! 我都不建議入門者玩這些補品, 加上價錢也絕不便宜! 客觀咁睇! 我都想知道一般一個幾毫鈦螺絲和這些德國佬出品在聲音上有沒有不同! 但年紀大喇,你叫我又裝又拆我都有啲驚! 鬼叫係老友叫到咩!

回復

有鬼特別!外觀咪又係一啲普通螺絲!
回復

GREENSPAN 發表於 2017-12-11 15:36
---------還是Triplanar 和 Dynavector XV-1S 的化學反應,我真的不太清楚!-----------

馬田 兄,

其實呢啲嘢都冇乜特別, 早十幾年前已經有老手教我玩尼D螺絲, 不過當時邊有咁鬼貴㗎! 佢哋嗰時教我, 尾砣愈移前( 但要保持唱重) 聲音則愈佳!
回復

7500martin 發表於 2017-12-11 13:08
其實呢啲嘢都冇乜特別, 早十幾年前已經有老手教我玩尼D螺絲, 不過當時邊有咁鬼貴㗎! 佢哋嗰時教我,  ...

我不溜都唔太玩附件, 但個人經驗對唱頭鏍絲就唔敢少看!

回復

GREENSPAN 發表於 2017-12-11 18:30
我不溜都唔太玩附件, 但個人經驗對唱頭鏍絲就唔敢少看!

我都知! 不過懶搞尼啲嘢啫! 早兩日,的起心肝! 換咗條已經用咗14年嘅橡筋! 聲音居然係兩個世界!
回復

這套 AS 鈦螺絲和 TechDAS 的一套是市場上最好的唱頭螺絲,不是平價淘寶鈦螺絲可比美,這是我自己親自試過的經驗,不是亂吹的。

有疑慮的師兄自己試聽過就知道了,不需要多講

評分

查看全部評分

回復

7500martin 發表於 2017-12-11 13:44
我都知! 不過懶搞尼啲嘢啫! 早兩日,的起心肝! 換咗條已經用咗14年嘅橡筋! 聲音居然係兩個世界! ...

#metoo............哈 哈 哈...

我又係咁啱上星期清潔 Thorens 個 wheel, 先見到有象膠碎黐實喺 wheel度, 要用WD40先抹得走!, 三十年污漬抹完順滑晒!
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-12-11 18:56
這套 AS 鈦螺絲和 TechDAS 的一套是市場上最好的唱頭螺絲,不是平價淘寶鈦螺絲可比美,這是我自己親自試過 ...

原來Thomas師兄已經試過,咁就眞係冇嘢好講啦!
回復

GREENSPAN 發表於 2017-12-11 19:00
#metoo............哈 哈 哈...

我又係咁啱上星期清潔 Thorens 個 wheel, 先見到有象膠碎黐實喺 wheel度 ...

最攪鬼係條橡筋居然長咗足足兩吋 ( 係對摺橡筋半度計)
回復

7500martin 發表於 2017-12-11 18:02
有鬼特別!外觀咪又係一啲普通螺絲!

回復

唱頭螺絲必須具備三個要素,就是高硬度(high rigidity)、高阻尼(high damping)及低質量(low mass),才能消除諧振,確保唱頭與唱臂完整結合。

註:國內人所說的質量是指品質,即quality。
回復

7500martin 發表於 2017-12-11 18:08
其實呢啲嘢都冇乜特別, 早十幾年前已經有老手教我玩尼D螺絲, 不過當時邊有咁鬼貴㗎! 佢哋嗰時教我,  ...

平衡錘越接近唱臂支軸,越能抵消鐘擺效應。
回復

新漢陳Sir 發表於 2017-12-12 09:59
平衡錘越接近唱臂支軸,越能抵消鐘擺效應。

又學到嘢!
回復