新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5245|回復: 8

[投影機] 玩唔起 Laser 玩住 DLP 4K - OPTOMA UHD60

開心仔入左 Optoma UHD60 4K 投影機 - 簡評

SXXX 部 4K 好鬼吸引又型, 新果部 Optoma Laser 都好貴 .. 令我停步 …
想去試影但老闆又收左我皮 ...
4K 心癮起 ... 冇機會買 … 用住在 UHD60 先 !

個盒比其他牌子細好多, 幾乎可以單手稱走, 大約一隻 27” Mon 咁上下
打開部機後十分享簡潔, 一機一Menu一電源缐

白色鋼琴面, 前蓋打開有 Len Shift , 只係 Lens Shift 功能只有 +15 , 睇黎要靠個 mount ,有啲麻煩
啲掣 “隱藏式”擺係側跟, I/O 照係後面, 2 HDMI

3000 流明係普通白光燈之下差唔多, 唔算光到完全冇野
係唔熄燈情況下, 還可以吧
開機都算快, interface 都多野可以揀, 當然支援 HDR ~~
Default 畫面顏色自然, 偏冷多少少, 轉頭先再 tune ,畫面細緻, 加上超高對比度
據說 830 萬像素 4K , 視覺上目測冇地方批評, HDR 未試到, 未買 4K 機 …
用住 Notebook 推先 (打算貪心啲用 X box oneX)

總結 :
2 萬蚊樓下機種應該冇其他品牌夠 60 比, 機仔細會加分, 仲要支援 HDR
行緊嘅時候, 散熱風扇聲都幾靜, Lens shift 方面就扣左少少
另外缐 / 播放器都要重新買, 要破財 … 灰
10 分滿分, 初步評估大約 8 分左右

我家白牆

評分

查看全部評分

真係好抵
回復

回復

玩住先,等遲吓laser機價錢回落再入手
回復

恭喜晒!!可惜我見唔到d圖
回復

bigair 發表於 2017-12-14 22:01
恭喜晒!!可惜我見唔到d圖

點解喔 /.....\""
回復

pepsiman 發表於 2017-12-14 15:47
玩住先,等遲吓laser機價錢回落再入手

說的甚是 !

評分

查看全部評分

回復

dandan1015 發表於 2017-12-15 12:21
點解喔 /.....\""

要電腦版討論區先出圖,恭喜晒有新玩具。
回復

UHD50 or UHD60 is better ?
回復