新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12266|回復: 21

[請教] Mark levinson or Ayre

有選擇困難症!想請教那個組合夾我的後級及喇叭
後級: Dan D Agostino Master power 3+
喇叭: Wilson Audio Watt 7

因要avbyass, 所以要有preamplifier.

1) aurrender/naim/auralic Aries (streamer) + ML 526 preamplifier •with DAC

2) Ayre qx-5 twenty (streamer with DAC) + Ayre kx-5 twenty (preamplifier)

3) Rockna wavedream DAC + Bespoke passive preamp... (新choice, 聽完, 好好聲), outbudjet 少少

喜歡聽 disco pop, jazz, 人聲,有埋身的感覺。

謝謝大家幫忙。
any comment?
回復

Dan dagostino progression preamp us$22000
+ optional dac module us$4500
回復

koalakoala 發表於 2017-12-15 14:03
Dan dagostino progression preamp us$22000

你好毒.
回復

我未聽過新一代的AYRE,

不過新一代的MARK仔應該合你要求. GOGOGO

襯中環亞洲搬舖大減價, 快D去啦.
回復

koalakoala 發表於 2017-12-15 14:03

你好毒呀....
回復

都係果句, 襯亞洲大減價, 你上左去睇未?
回復

racewong 發表於 2017-12-15 15:04
我未聽過新一代的AYRE,

不過新一代的MARK仔應該合你要求. GOGOGO

就係係個度聽過......毒氣入心...成套 Mark+Focal ............

Ayre個QX-5 都好正,可行RUNE, 但未試過+埋Kx-5 twenty.   只試過佩T+A前後及Sasha.
回復

chukk 發表於 2017-12-15 15:34
就係係個度聽過......毒氣入心...成套 Mark+Focal ............

Ayre個QX-5 都好正,可行RUNE, 但未試過+ ...

喺JADIS聽AYRE? 估計都應該好毒喎.
回復

racewong 發表於 2017-12-15 15:53
喺JADIS聽AYRE? 估計都應該好毒喎.

係呀!  開頭只是想試個QX-5, 但問吓KX-5 TWENTY前級個價都OK.  心想一套解碼+前級會唔會正D呢?  老實講ML526給我的聽感較好, 但問過QX-5及KX-5 TWENTY係未BREAK-IN.  係網上做功課話AYRE BREAK-IN後有好大分別....  15/16中...   
回復

chukk 發表於 2017-12-15 16:07
係呀!  開頭只是想試個QX-5, 但問吓KX-5 TWENTY前級個價都OK.  心想一套解碼+前級會唔會正D呢?  老實講ML ...

526會唔會貴過Ayre?
回復

racewong 發表於 2017-12-15 16:41
526會唔會貴過Ayre?

整套計, option 1 和 option 2 差不多價錢。
回復

如果主力又 pop 又rock, 我估 Ayre 命中率高啲, 尤其人聲甜滑與密度。 相比之下 ML 取中庸之道,各方面表現會更加均勻。

早幾年 Ayre 老頂前级曾在家中短寂ㄧ個月, 幾乎毒發。
回復

haha12 發表於 2017-12-15 20:07
如果主力又 pop 又rock, 我估 Ayre 命中率高啲, 尤其人聲甜滑與密度。 相比之下 ML 取中庸之道,各方面表現 ...

真係咁正! 是KX-R twenty嗎?
回復

chukk 發表於 2017-12-15 21:34
真係咁正! 是KX-R twenty嗎?

係呀。

呢套gear run-in 之後幾堅架,好彩我聽 pop 吾多兼荷包乾硬化吸收吾晒啲毒力昨。

不過我仍會建議師兄聽多兩轉才決定,每個品牌互有長短- KxR 20 音場營做能力未算最理想卻毋損POP music 要求埋身享受, 所以聽啱自己口味至為重要。
回復

Ayre老细走左,日後保養服務如何?
回復

其實香港都只是一年保養,美國有五年。個老細走咗應該對香港影響不大。
回復

chukk 發表於 2017-12-17 00:01
其實香港都只是一年保養,美國有五年。個老細走咗應該對香港影響不大。

Solid State 前級正常使用損耗極低,Ayre  嘅 built quality 亦應該有信心。
回復

入完毒氣室, 又多一個新CHOICE.....
回復

chukk 發表於 2017-12-19 17:03
入完毒氣室, 又多一個新CHOICE.....

仲未毒死, 即係可以去多幾趟啦!
回復