新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8889|回復: 10

[古典音樂] 聖誕禮物

第一波係各位師兄常常推介嘅Dvorák: Cello Concerto / Tchaikovsky: Variations on a Rococo Theme, Beethoven:Sonaten Nr. 30, Op. 109, Nr. 31, Op. 110. 加上George Szell Live in Tokyo 1970. 卡拉揚一如既往水準演出, Pollini演出貝氏奏鳴曲真是如詩又如畫.

第二波係我的最愛勃蘭登堡協奏曲, 呢套碟係音質, 演繹水準極高. SACD強項盡露無遺.

第三波係伯因斯坦加卡拉揚. 伯因斯坦指揮貝氏第九水準極佳, 卡拉揚演繹莫扎特十分具欣賞性. 行星亦上佳水準.

最後今日出旺角見到La Fille Mal Gardee, 睇完碟面嘅label, 我竟然聯想到"蘇格蘭場非工業用國際線路自動溶雪十六嘩佬風油呔垂直升降連鐳射彩色洗衣乾衣腐蝕性氣墊毛筆". 大家都係水蛇卵咁長描述. 一開聲我已經相信呢D label係真嘅. 一個字講晒, fantastic!

評分

查看全部評分

謝謝師兄分享,請問兩隻勃蘭登堡協奏曲SHM-SACDs,在那裡可買到?
回復

ccli1996 發表於 2017-12-23 22:24
謝謝師兄分享,請問兩隻勃蘭登堡協奏曲SHM-SACDs,在那裡可買到?

日本亞馬遜買, 要用集運.
https://www.amazon.co.jp/gp/prod ... 0?ie=UTF8&psc=1
https://www.amazon.co.jp/gp/offe ... 8&condition=new
回復

kc7 發表於 2017-12-23 22:30
日本亞馬遜買, 要用集運.
https://www.amazon.co.jp/gp/product/B004EMWCGU/ref=oh_aui_detailpage_o01_ ...

謝謝

原來係要用集運,係淘寶買嘢用集運就經常用,但係係日本亞馬遜買嘢,就唔曉點用集運了 ,怪唔之得有啲碟,係落唔到order買啦
回復

我都有幾隻最近買嘅單層SHM-SACDs,非常好聲,層次感,連貫及耐聽性,都比CD版優勝,所以都馬上再係日本亞馬遜入多一批單層SACDs,還有七,八隻返緊嚟,不過就趕唔切係聖誕節之前收到了!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2017-12-24 00:12
謝謝

原來係要用集運,係淘寶買嘢用集運就經常用,但係係日本亞馬遜買嘢,就唔曉點用集運了{: ...

試下Buy & ship, gmail可以登記, 好多日本賣家唔ship黎香港. 用集運可以英美日買嘢.
回復

ccli1996 發表於 2017-12-24 00:21
我都有幾隻最近買嘅單層SHM-SACDs,非常好聲,層次感,連貫及耐聽性,都比CD版優勝,所以都馬上再係日本亞 ...

小弟對手上嘅SHM-SACD非常滿意, 空氣感好. 睇番日本嘅SACD classic出到成行成市, 真係唔明DG唔進取呢個市場.
回復

kc7 發表於 2017-12-24 00:46
試下Buy & ship, gmail可以登記, 好多日本賣家唔ship黎香港. 用集運可以英美日買嘢.  ...

回復

ccli1996 發表於 2017-12-24 00:12
謝謝

原來係要用集運,係淘寶買嘢用集運就經常用,但係係日本亞馬遜買嘢,就唔曉點用集運了{: ...

環球 一般新推出的 single layer SHM-SACD  hmv Japan 網站上很容易找到 (使用關鍵字“single layer”)。 HMV Japan 直接用EMS郵寄到香港; 不需要用集運。

http://www.hmv.co.jp/en/artist_B ... e-Layer-Ltd_3960566

評分

查看全部評分

回復

kmhung 發表於 2017-12-28 09:32
環球 一般新推出的 single layer SHM-SACD  hmv Japan 網站上很容易找到 (使用關鍵字“single layer”)。 ...

謝謝師兄提供資訊

又多一個買碟選擇,不過,個國際集運都很好用,我經已用緊係美國及日本買些只限當地付運嘅CDs,都算非常好用及方便
回復

遲來的聖誕禮物,終於集運返來了,大部份係日本買,只有其中一隻Brandenburg Concerto No.4-6,要係美國買,因為平過係日本買

評分

查看全部評分

回復