新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: nicknick

[分享] 我的兩聲道系統: (三) B&W 802D3在小地方的Room Acoustic挑戰

Btw, 多謝你很簡單的說明了SAM的作用

評分

查看全部評分

回復

Good to know another 802 user

評分

查看全部評分

回復

waikeywi 發表於 2017-12-26 03:11
真的很感謝nicknick兄無私的分享,用了那麼多的時間及心血去做room acoustic treatment。
請pm PSI在那裡可 ...

PSI係咪雅詠代理?
回復

racewong 發表於 2017-12-26 08:38
PSI係咪雅詠代理?

鎗王餅主:
你快快問雅詠借嚿 PSI Audio AVAA 做個 review,造福吓 Hiendy 內啲環境鬥士師兄啦!
回復

waikeywi 發表於 2017-12-26 03:11
真的很感謝nicknick兄無私的分享,用了那麼多的時間及心血去做room acoustic treatment。
請pm PSI在那裡可 ...

Hi waikeywi兄,AVAA在香港有2間代理都是PSI官網有指名的:http://www.psiaudio.swiss/where-to-buy/
分別是 Shalom AV Technology Ltd 及Audio Design Co., Ltd
應該冇乜存貨通常都要落order至訂。

不過要留意冇一件產品係萬能的,avaa主要處理100Hz以下,100Hz以上的駐波問題攪唔掂,所以我先至用Melissa吸擴板配合,單單用avaa唔夠的。
回復

willip 發表於 2017-12-26 07:29

嘩,葉兄地方靚好多,令人羨慕!
回復

racewong 發表於 2017-12-26 08:38
PSI係咪雅詠代理?

我當時去PSI官網搵只見Shalom同Audio Design代理,我唔知雅詠有冇賣呢?
回復

nicknick 發表於 2017-12-26 10:06
我當時去PSI官網搵只見Shalom同Audio Design代理,我唔知雅詠有冇賣呢?

可能你果隻係Pro Audio用途, 所以唔係雅詠代理掛
回復

802的用家, 你哋有用原裝釘腳墊嗎?
回復

暫時的擺位!
回復

ronaldseeto 發表於 2018-1-24 20:30

我用了轆幾個月慢慢推嚟推去試擺位好方便,之後決定了final的擺位就轉個原裝釘腳同釘墊落嚟定位,我覺得質素已經好好。
回復

咁貼牆我都未試過
回復

nicknick 發表於 2018-1-24 20:51
咁貼牆我都未試過

事實唔好聽, 好彩有轆, 推出離牆一呎, 聲音差好遠!
回復

嘩,咁貼後牆?!

我地方都唔大,約12x19呎,喇叭離後牆約四呎,皇帝位離後牆約四呎,現在對802發揮得唔錯,低頻無過量,無bloom。
回復

ronaldseeto 發表於 2018-1-24 20:30

無用原裝墊,用緊TAOC PTS-A,so far so good。
回復

willip 發表於 2017-12-26 07:29

由于800D3系列底座是椭圆形,不知道师兄调整角度有什么窍门?拿地板线做参考还是另有法宝?
回復

小弟是800D3用家,请问师兄知道800D3系列箱体和底座的连接部分是金属还是箱体用的桦木板?
回復

magidyna 發表於 2018-2-14 17:17
由于800D3系列底座是椭圆形,不知道师兄调整角度有什么窍门?拿地板线做参考还是另有法宝? ...

我一向用高音單元的指向做指標
回復

magidyna 發表於 2018-2-14 17:19
小弟是800D3用家,请问师兄知道800D3系列箱体和底座的连接部分是金属还是箱体用的桦木板? ...

師兄是否買了但未收貨?
直接望望便可以看到材質與底盤應該一樣,我相信也是金屬才夠力承受上面整個喇叭箱體。不過我沒有官方確定的資料。
回復

我看了下,也摸了摸,觉得是金属但不确定
回復