新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9649|回復: 20

[合併擴音機] 唔似合併機的合併機 - LUXMAN最新合併旗艦 L-509X

昨天收到東哥電話, 以為東哥又搵我去飲酒.

點知一接佢電話, 佢就話部LUX 509X已經開聲, 講你都唔信, 部機超堅, 又點點點...點點點....下刪三千字.   講真, 認識東哥咁多年, 好少見佢對一部剛開聲的合併機咁高評價. 所以我就決定上去輝煌聽下係咪真係咁堅.

上到去, 見到東哥將部509X放喺塊CMS板上, 再睇下佢用部509X推對YG HAILEY...  我見到頭都暈埋, 大佬東呀, 部509X雖然好堅, 但係人都知道對YG HAILEY勁難推. 會唔會勉強左少少呀?!

WhatsApp Image 2017-12-30 at 23.26.30(1).jpeg

但當我見到條友仔笑淫淫咁有自信的咀臉, 我就即管坐低聽下有幾勁. 而我見佢依家個配搭, 我就建議播D 爆棚曲目出黎考驗下部509X既控制力與推動力.

聽左唔夠一首曲目, 我就知道點解東哥咁有信心, 用部509X合併推HAILEY了. 論推動力與控制力, 這台509X合併真係堅得好誇張, 聽東哥講, 509X係使用900前級與700後級的技術下放而成. 所以我聽到果份推動力, 一D都唔似合併機.

WhatsApp Image 2017-12-30 at 23.26.30(2).jpeg

不過以佢作為LUXMAN AB類旗艦, 佢喺連貫性與速度方面, 我覺得佢掌握得十分好. 你唔會覺得佢因為係AB類就一定欠缺了音樂韻味, 反之, 喺我聽左一首曲目後, 我覺得佢既中頻水份, 尾音有D似佢既CLASS A聽感. 但一去到爆棚, CLASS AB的推動力與控制力又能瞬間出現.

WhatsApp Image 2017-12-30 at 23.26.30(3).jpeg

如果以佢之前部CLASS A旗艦590ax Mark 2來比較的話, 我今次會喜觀509X的全面, 多於590AX II的濕潤豐厚.

如果你地未聽依部509X既話, 我建議你地快D上去輝煌聽下啦.

丫.....差D唔記得講, 依部509X有埋PHONO AMP內置. 以五萬幾蚊的價位, 有此表現與功能. 我真係諗唔到有第二部比較更抵玩.

評分

查看全部評分

個樣一啲都冇變, 一貫力仕沉實嘅作風,唔認真啲睇都睇唔出原來係509x 連肥鎗都咁高評價,有時間真係上去找東哥試下機先。

評分

查看全部評分

回復

請問對喇叭線係乜東東,好粗壯?
回復

blover 發表於 2017-12-31 16:44
請問對喇叭線係乜東東,好粗壯?

KS最新旗艦喇叭線囉.
回復

會唔會對喇叭線重貴過部合併?
回復

blover 發表於 2017-12-31 16:57
會唔會對喇叭線重貴過部合併?

會, 一定係貴過.
回復

如果509表現正過 590AXII, 咁貴皮多小小又值得。
回復

Eric2004 發表於 2017-12-31 18:00

我覺得超值囉
回復

如果509x唔怕507ux2咁冷
我都好有興趣!

上次去試話部機剛到一星期
一首歌都未試完
我同我老婆轉機都轉唔切
轉試550ax2後覺得合耳得多

原本有打算試埋590ax2
而家要再加部509x了
回復

roque 發表於 2017-12-31 18:20
如果509x唔怕507ux2咁冷
我都好有興趣!

口味好難講, class a的確易於入口吧。

但509x的確有齊class a與class ab的優點。

一定要試過先知唔味呢
回復

racewong 發表於 2017-12-31 19:21
口味好難講, class a的確易於入口吧。

但509x的確有齊class a與class ab的優點。

可惜輝煌冇b&w
最多只可以用 spendor試

要搵機會再試清楚!
回復

HK$50k for an integrated amp with 120watts at 8-ohm, very reasonable!
回復

有冇可能比 前後級  c-700u, m-700u 更好  ??

好迷惘.....  因為太接近了
回復

simoncuhk 發表於 2017-12-31 23:47
有冇可能比 前後級  c-700u, m-700u 更好  ??

好迷惘.....  因為太接近了

我會建議買509X, 因為實在太接近.

而且玩合併可以慳好多位, 又慳好多線材.
回復

racewong 發表於 2018-1-1 00:38
我會建議買509X, 因為實在太接近.

而且玩合併可以慳好多位, 又慳好多線材. ...

三年多前 ,輝煌聽 luxman推Spendor 坐地仔 , 人聲紐紐令令 ,聽到吾識走
回復

2011 發表於 2018-1-1 01:27
三年多前 ,輝煌聽 luxman推Spendor 坐地仔 , 人聲紐紐令令 ,聽到吾識走    ...

我諗你係時侯換合併了.
回復

racewong 發表於 2018-1-1 08:28
我諗你係時侯換合併了.

luxman系超班素, 而v40比到個亦膽亦石音質我 , 好難動容
可以話各有各正 ,
回復

2011 發表於 2018-1-1 11:43
luxman系超班素, 而v40比到個亦膽亦石音質我 , 好難動容
可以話各有各正 ,   ...

咁又係, 鐘意膽機, 好難會玩番石機
回復

Eric2004 發表於 2017-12-31 18:00

唔會,我都是在日本比較過先買590AXII, -部细瓦Class A, -部大瓦AB,兩種唔同聲的東西! 等於 金仔470同650比較,各有所長!睇你聽咩類型多!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-1-1 16:54
咁又係, 鐘意膽機, 好難會玩番石機

相信 LUX 509X 聲音級素 , 已無膽石之分
回復