新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 32698|回復: 101

[CD播放機] 不可抵擋的日本誘惑 – Sparkler Audio S503 “Spiral"CDP/CDT

各位 Hiendy師兄,這是小弟 2018年 的第一篇小評。 先祝各位在新一年財源廣進,系統越 upgrade 越靚聲!  

在日本的眾多主流 hifi 品牌外,也有一些另類但更有趣的牌子,47 Lab 是其中之表表者。
47 Lab 的產品的特點是它們的聲音、架構、造型都非常獨特,極有奇妙的原創性。
而 47 Lab 的老闆 木村準二先生 就是這些深具創意的外型與獨特的設計理念的來源。

47 labs 內的另一位大師是電路設計師 塜原和俊先生。
他在2013年離開了 47 Lab,到山梨縣自創新品牌 Sparkler Audio,製造一樣高品味高音樂味的器材,它的產品和 47 Lab 是一脉相承的,但價格則相對低一點,簡而言之就是平民版的 47 lab 吧。
http://sparkler-audio.com/index.html

小弟近日抵不住誘惑,敗了一部 Sparkler Audio 的新出品 S503 “Spiral"CDT轉盤。  
http://sparkler-audio.com/portfolio/S503_en.html

20171228_194311_2 a.jpg

它的 size 很嬌小,約一張A4紙而已,擺放方便。

機身用料是 stainless steel。 頂板是透明 acrylic,也有茶色半透明 option 可選的,但相信冇人會揀,因為透明 acrylic 加了 彩色和紙 作底紙的話,靚爆!  
和紙也有多種顏色可選 - gold/skyblue/purple/cream :

遙控迷你方便。

小弟所買的是 pure CD transport version,若是 cd player  version 的話,dac section 可以獨立接受外置DC供電,是個小升級。
小弟的 S503 揀了金色和紙,是「京都金閣寺feel」 抑話係 「強國feel」呢?  
在家中找到些剩餘物資接綫,駁上 MSB IV Plus dac,開聲了!

至今用咗不足20小時 :
  • 有一種日本清泉的感覺,很清純,很細緻。
  • Microdynamics 及 agility 非常不俗。
  • 也和 47 Lab fans Dr John 所言的一樣,47 Lab 和 Sparkler 的強項如 air/ambience 和 rhythm 比很多較它們大路的昂貴CDT優勝,令後者顯得行動遲缓,沒精打采。
  • 小弟的初步印象是 S503 比 47 Lab 的 4716 Shigaraki CDT 還要好一點,抵!
  • S503 從開聲到現時的廿個鐘,一直有進步,生硬減少,流動態增加。  還有大把進步空間如 footers, fuse, coaxial/powercord …呢。

總括而言,設計概念和型像一流,聲唔差有特色,價錢 affordable,玩味爆燈!!!
若是 47 Lab/Sparkler 粉絲,入貨可也!  

謝謝各師兄收看。  

評分

查看全部評分

請問邊樹有得卖啊?
回復

ymh728 發表於 2018-1-1 10:12
請問邊樹有得卖啊?

本港代理是 iAngelMusic
[email protected]
https://www.facebook.com/iangelmusic/
回復

請問師兄香港大概賣幾多錢?其實我對佢對Full range 喇叭有啲興趣,唔知有冇得試呢?
回復

終於有人買喇!我也睇緊呢部! -向都好鐘意treasure d 聲, 所以對sparkler都幾有信心!
CK hing,請問你部503t係咪dual coaxial output?
回復

唔知可唔可以加塊 鈦CD墊呢?
回復

AS881 發表於 2018-1-1 11:23
終於有人買喇!我也睇緊呢部! -向都好鐘意treasure d 聲, 所以對sparkler都幾有信心!
CK hing,請問你部503 ...

AS881兄,
有 双 coaxial outputs 㗎。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-1-1 11:25
唔知可唔可以加塊 鈦CD墊呢?

要借來玩玩了。  
回復

rocmanb 發表於 2018-1-1 11:23
請問師兄香港大概賣幾多錢?其實我對佢對Full range 喇叭有啲興趣,唔知有冇得試呢? ...

Sparkler 是小廠, 冇乜 mark-up, 佢網站明碼實價, 但香港代理是有小小 discount 的。

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 11:36
AS881兄,
有 双 coaxial outputs 㗎。

但我唔明佢dual coaxial有咩用?佢原意是想將L/R channel 分開行!但市面上跟本冇左右獨立分開的dac?!
回復

AS881 發表於 2018-1-1 12:27
但我唔明佢dual coaxial有咩用?佢原意是想將L/R channel 分開行!但市面上跟本冇左右獨立分開的dac?! ...

有呀, CH Mono-C1 囉。  

其實ㄧ齊用兩部任何 stereo dac, 只駁ㄧ左ㄧ右, 供电和分離度ㄧ定有改善, 但犯本。
回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 12:36
有呀, CH Mono-C1 囉。   

其實ㄧ齊用兩部任何 stereo dac, 只駁ㄧ左ㄧ右, 供电和分離度ㄧ定有 ...

犯本呢樣嘢,大部份Hifi友都會做
回復

反而聽講 Sparkle Audio 之全 current connection 好有料到!
但要用全套 Sparkle Audio current version, 難以普及。
回復

價錢又真係幾吸引喎! 好似返返去90年代!
回復

7500martin 發表於 2018-1-1 12:42
價錢又真係幾吸引喎! 好似返返去90年代!

馬田師兄,
小第近期都係鐘情 "性價比" 高的器材。
正如你話 : "中咗招都唔洗借貸渡日" 吖嘛!

回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 12:40
反而聽講 Sparkle Audio 之全 current connection 好有料到!
但要用全套 Sparkle Audio current version,  ...

係呀! 所以我都奇怪點解你唔買current mode 的player, 行佢最耍家的current mode signaling, 即使現在唔用佢其的current mode的機,佢也有converter轉番Voltage mode, 我見到佢部505都覺得好正!
回復

Very attractive

回復

S501i及S504i current-mode signaling用戶

評分

查看全部評分

回復

lpc041088 發表於 2018-1-1 13:34
S501i及S504i current-mode signaling用戶

lpc041088兄,
你快啲 share 一下 current mode 的經驗啦!   
謝謝!   
回復

一直都好欣賞47 treasure系列產品,
這部CDP/CDT擁有簡潔外表同相宜價格,
確實係2018新一年好介紹.

評分

查看全部評分

回復