新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: CKKeung

[CD播放機] 不可抵擋的日本誘惑 – Sparkler Audio S503 “Spiral"CDP/CDT

AS881 發表於 2018-1-1 12:27
但我唔明佢dual coaxial有咩用?佢原意是想將L/R channel 分開行!但市面上跟本冇左右獨立分開的dac?! ...

Weiss Medea/Medus 好似支援dual coaxial imput...
回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 12:54
馬田師兄,
小第近期都係鐘情 "性價比" 高的器材。
正如你話 : "中咗招都唔洗借貸渡日" 吖嘛!

Ck大哥! 你居然有睇我嗰啲拙文! 真係好滾動!

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 13:37
lpc041088兄,
你快啲 share 一下 current mode 的經驗啦!   
謝謝!     ...

Sparkler有寫一篇理論詳細講解:http://sparkler-audio.com/portfolio/technology_en.html
已經唔燒音響了所以都無咩動力分享,有興趣可以睇睇上面既內容 。(雖然係英文,同埋要有基礎電路知識)
大約重點﹕
其實電壓mode Output都會有weak current係輸出輸入,
而直接用相對大既電流黎傳既時侯有更強的抗noise能力。(當然實情無咁簡單,輸出同輸入都要做返配套,詳細請睇頂頂條link)

我上年三月買左都無特別開post分享,只係見師兄你分享Sparkler就支持一下姐。
其實成個setup睇落都無分別都係RCA出同RCA入,
S504i DAC (TDA1543) D/A既電流直出到S501i Pre/Head-amp再直接做電流放大 (用電壓果組入會經電阻轉成電流),
做晒放大既pre-out/headphone-out最後先會經電阻轉返電壓出。
成個過程就相對更簡單高效,聽感一如以往既產品,有著出色細膩既質感同層次,真實生動感,乾淨。
HiFi果d貴氣感規模感就真係唔覺,聽落唔會嘩嘩聲,就好普通既平民感。(同時我都無貴價HiFi器材)
不過就聽落enjoy,滿足,過癮,好似我簽名果句野咁。(copy from Sparkler, 哈哈哈)

補充: 實物比相靚,熄左燈睇更"和味",我係DAC紫色和紙同Pre/Head-amp藍色和紙

評分

查看全部評分

回復

呢類或者47 lab類別產品夾小規模的amp/喇叭是有—定的吸引力,亦可以話好活潑, 好細膩, 舒服耐聽! 最好是配自家的產品或相類似小規模製品! 你會聽得好過瘾! 算是小品形式的欣賞,但如CD player 等千萬不要將佢夾去超級hiend 的器材, 的確要有點門當户對才好, 否則你的高級器材將會將此類機種的缺點或不足毫無保留地放大!
你亦可見到此類廠就算是自己配套的喇叭,都是小形细單元full range 等...皆因此類機唔是sell 高低延伸,頻寬,場面, 因為佢是出唔到,某程度上咁细的喇叭仔將好多嘢都遮遮掩掩遮蓋咗, 出唔到總比出得差好得多! 你會聽得舒服, 到位! 賣的是聲音直接不做作, freshness, 音樂所刻劃的細致與感染力!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2018-1-1 17:52
呢類或者47 lab類別產品夾小規模的amp/喇叭是有—定的吸引力,亦可以話好活潑, 好細膩, 舒服耐聽! 最好是配 ...

A881兄,
係呀,47 Lab 及 Sparkler Audio 之 amps 並非大力士型,推高靈敏度 speakers 就最佳了。

昨晚 S503t 成晚冇熄機,今日又聽嘢煲咗成日,越來越好聲。

加番套 ASI Topline「姝釘」代替原機四角之 stainless steel 機脚,密度和中頻又再上一層樓! 真好玩!
回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 19:46
A881兄,
係呀,47 Lab 及 Sparkler Audio 之 amps 並非大力士型,推高靈敏度 speakers 就最佳了。

好耐冇再聽"妹釘"的出現了!
而家用咩pw cord?
回復

diamondblack 發表於 2018-1-1 12:39
犯本呢樣嘢,大部份Hifi友都會做

回復

感謝 CK兄對 Sparkler Audio 的錯愛 ! !
這两天會一一回答各位師兄的提問 ! !

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2018-1-1 12:36
有呀, CH Mono-C1 囉。   

其實ㄧ齊用兩部任何 stereo dac, 只駁ㄧ左ㄧ右, 供电和分離度ㄧ定有 ...

可能記錯,好似Wadia曾經也有左右聲道旗艦分體DAC
回復

rocmanb 發表於 2018-1-1 11:23
請問師兄香港大概賣幾多錢?其實我對佢對Full range 喇叭有啲興趣,唔知有冇得試呢? ...

rocmanb 兄, 以下為有關產品價錢:

S503 - CDT/CDP
Transport version - HK$10600
CD-Player (normal) - HK$12150
CD-Player (current version) - HK$12450

S301B Speaker - HK$5750

回復

iangelmusic 發表於 2018-1-2 01:16

好吸引, 攪到我都想入番部玩
回復

iangelmusic 發表於 2018-1-2 01:16

Thx ching
喇叭有得試嗎?請問地址在哪裏?
回復

eddiey4k 發表於 2018-1-2 00:35
可能記錯,好似Wadia曾經也有左右聲道旗艦分體DAC

有!但價位不配
回復

請問香港代理有返amp & speaker 嗎?
回復

請問CKKeung,部cd機上面放cd碟的上邊還有個類似玻璃的罩的嗎?聽cd時是否cd碟裸露出來?謝謝。
回復

平凡人 發表於 2018-1-2 11:45
請問CKKeung,部cd機上面放cd碟的上邊還有個類似玻璃的罩的嗎?聽cd時是否cd碟裸露出來?謝謝。 ...

有呀。
是一個圓形透明的 dust cover,幾靚。
回復

rocmanb 發表於 2018-1-2 09:31
Thx ching
喇叭有得試嗎?請問地址在哪裏?

rocmab hing,
我們公司(iAngleMusic) 專做音響品牌代理, 並没有門市. 請見諒.
Sparkler Audio 部份型號 (S303A) 可在旺角 Labkable試聽. 其他型號現只能直銷服務. iAngelMusic 提供技術支持及保用服務.

iAngelMusic 代理的部份品牌委托獨家合作夥伴. 例如 Bespoke Audio 及 Metrum Acoustic, 尖沙咀 Volent Audio / Ben Sir 就是我們的獨家合作夥伴.

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2018-1-2 12:58
有呀。
是一個圓形透明的 dust cover。幾靚。

都靚仔喎!
回復

Still waiting for my S501, upgrade from 301. Wonder if there's a big improvement or not.

S301 is actually 47 Lab Midnight Blue CD except it's even better!
回復

racewong 發表於 2018-1-2 01:43
好吸引, 攪到我都想入番部玩

我都想
回復