新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9194|回復: 23

[官方測試報告] racewong report - 不成比例的測試 MPS GOLF-205

上次去尖咀SAVAUDIO玩完果對全頻喇叭仔, 心思思又想搬對書架喇叭返屋企玩. 結果? 自己睇相片啦.

IMG_20180112_124745.jpg IMG_20180112_124606.jpg IMG_20180112_124542.jpg

點解咁多對喇叭仔唔拎, 係要拎隻三千蚊既喇叭仔?! 咪又係品牌效應囉. 上次見到依對MPS GOLF-205的單元使用Atohm單元, 但價錢只係三千蚊唔駛, 心諗買單元都差唔多依個價啦, 咁鬼抵玩, 咪拎對返屋企試下有無料到囉, 如果真係有料到, 當然要介紹比HIENDY會員啦.

而你地見到依個報告, 就知道這對GOLF-205已通過我的要求.  你唔駛好X住, 因為對喇叭仔只係賣三千蚊左右, 我當然會將要求調低至幾千蚊水平啦.

不過話時話, 我真係好少聽幾千蚊既喇叭, 我只能以上次對全頻喇叭仔來作個小小比較.

今次測試這對三千蚊的喇叭仔所使用的器材, 根本不成比例, CDP使用ARC CD8, MSB ANALOG DAC, ARC REF5SE前級, BRYSTON MONO 後級. 哈哈. 其實我都驚對BRYSTON會唔會大力過頭, 推到對單元跳鬼埋出黎.

由於我無腳架, 所以我只係將對GOLF-205放喺對SPENDOR D7上面開聲. 聽既曲目都係MUSICA NUDA隻LIVE.

哈哈, 喇叭仔果然好玩, 求其放喺對D7上面開聲, 全個音場已經可以喺對喇叭仔後面出現, 至於對GOLF-205比我的第一聽感係佢既中高音好滑, ATOHM單元果然有料到, 其次係佢既低音的抽擊力超強, 小小一對MPS喇叭GOLF-205, spec. 88dB 6ohm, 竟可以承受到我對BRYSTON 7B 600w@8ohm 的衝擊, 睇住對中低音單元彈彈下, 好鬼過引.

至聲音方面, 我唔知佢個喇叭箱係用咩木材, 不過佢可以喺600w輸出的BRYSTON後級狂抽下, 都無咩點失真. 依一點我又真係估佢唔到.   

講真, 我用這喇叭仔聽左一隻碟, 比我既聽感好鬼全面, 起碼唔會得個中高呱呱嘈. 全頻都好平均, 以價論聲, 又係一對好好玩既喇叭仔. 不過考慮到佢可以頂得順我套機咁大火數既抽擊, 我決定將對GOLF-205比埋百事佬, 等佢去試下放喺AV系統上會有咩驚喜先.

代理: CAS
價錢: $2800一對.

評分

查看全部評分

好薄身
回復

順理成章地配合小店SIZE的產品
回復

餅主,畀咗錢未??
回復

hksarac 發表於 2018-1-13 19:02
餅主,畀咗錢未??

你都應該買返對
回復

hksarac 發表於 2018-1-13 19:02
餅主,畀咗錢未??

要拎比百事呀
回復

餅主,

CAS is Sampoon Workshop?
回復

ATAM 發表於 2018-1-15 16:36
餅主,

係呀
回復

支持一下
回復

ATAM 發表於 2018-1-15 16:36
餅主,

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

係呀,希望各位師兄多多支持.
回復

推下POST 先
回復

Sampoon 老板,請問有冇得試聽?
回復

skyidea 發表於 2018-2-9 13:22

今日仲有,最後呢對都有個台灣人買左,星期一就無得聽LA,要過左年
回復

高頻好滑係因為餅主用咗本咁厚嘅雜誌墊底,試下用疊影印紙墊,再分次減少墊紙,會聽到高頻變化,我諗10至30之間就差唔多了。記得左右墊紙張數要一樣至得啵。
回復

JackieEason 發表於 2018-2-10 18:27
高頻好滑係因為餅主用咗本咁厚嘅雜誌墊底,試下用疊影印紙墊,再分次減少墊紙,會聽到高頻變化,我諗10至30 ...

咁又係喎, 我用雜誌墊住都係費事整光隻Spendor啫。
回復

提提閣位師兄,過年過會加到$3888,如果過年前預定仲可以繼續做$2800
回復

skyidea 發表於 2018-2-9 13:22

剛剛收返對樣品,有興趣可以到小店試聽,過年前訂會做返舊價
回復

hing5281 發表於 2018-2-23 14:55
可惜依家至睇到呢個POST, 冇左個靚價

你上去SAM老闆度問下啦.
回復

放心HIENDY會員有得傾,初十前都可以
回復

hing5281 發表於 2018-3-1 20:12
今個星期二已經攞到手,最初諗住用係後置,返到黎又未有時間掛牆就駁前置試下聲,一開聲好有驚喜,高中音分 ...

真係估佢唔到咁勁呢
回復