新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 93937|回復: 698

[影音組合] 「撿破爛」的影音組合 :P

火.. [複製鏈接]

2012年更新:
因為多左個小朋友,地方唔夠,只好搬家。
裝修時,拉左4組老P獨立電,其他就照用舊野,無錢換,哈!
搬家時的相片

02-07-2011更新:

之所以叫「撿破爛」,
因為除了台馬仔6004之外, 全也是執二手野, 仲要係二手平價野,
如整套喇叭供7隻, 用了2.5K,
3隻十仔用了1.3K,
投影加幕用了1.5K...

睇價錢都知係人棄我取既「破爛」貨品...
讓大家見笑了...

TV  : LG 32LH20FD
[PC: 啡Denko ]

Screen: OS screen Pure Matt II plus 80 吋 手拉白幕

Projector: Sanyo PLV-Z3
[PC: 啡Denko ]

AMP: Marantz SR6004
[PC: PIRELLI 派拉利 1.5mm 灌沙線 (資料+圖片) by Djaddy]

Power AMP: Marantz SM 500 (推前置)
[PC: Belden 83803 灌沙線(資料+圖片)by Djaddy ][RCA: Gotham in CMC黃銅蕉]

BDP: Sony PS3 Slim  
[PC: PIRELLI 派拉利 2.5mm]
[HDMI: mpins F380 HD]

Power Bar: Bada LB-3300
[PC: NEOTECH NEP-5001 UPOFC]

FS : Celection F3   
[不知名OCC][CMC紫銅叉(喇叭)][CMC紫銅蕉(AMP)]

CS : Celection C   
[PIRELLI 派拉利 1.5](無睇錯, 的確係用電線當喇叭線)
[CMC紫銅叉(喇叭)][CMC紫銅蕉(AMP)]

SS : JBL control 1  
[不知名金銀線]
[CMC紫銅蕉(AMP)]

SUB:
Rogers ASB80 (作主要重低音)
[PC: PIRELLI 派拉利 2.5]
[NEOTECH 測試線(未派街)]

Rogers ASB80 (作主要重低音)
[不知名OCC]

Celection S8  (作中置聲道的低音補償)
[NEOTECH NESW-5001  OFC]

06-03-2011更新:
裝好個幕了, 雙十仔亦決定好了位置

23-02-2011更新:

20-02-2011更新:

轉位:

十仔位置仲未決定, 現在只是亂放
前置應該拉出而且係兩旁有點距離, 我依家都係環境上局限左對前置...
不過總比以前好少少... 等我想好點放對十仔之後再慢慢攪...
不過前置我應該唔可以拉出離牆2-3尺既理想距離, 因為左前置係通道口...
香港地玩影音真係...

[PC: 啡denko ]

Screen: OS screen Pure Matt II plus 80 吋 手拉白幕

Projector: 未決定 呵呵

[PC: 派拉利 1.5mm 灌沙線(資料+圖片)]

Power AMP: Marantz SM 500 (推前置)
[PC: 派拉利 2.5mm][RCA: Gotham in CMC黃銅蕉]

[HDMI: 不知名OEM線]

Power Bar: Bada LB-3300 (借用)
[灌沙 Belden 83803]

[不知名OCC][CMC紫銅叉(喇叭)][CMC紫銅蕉(AMP)]

[PIRELLI 派拉利 1.5](無睇錯, 的確係用電線當喇叭線)

[不知名金銀線]
[CMC紫銅蕉(AMP)]

SUB:
Celection S8  
[NEOTECH NESW-5001  OFC]

Wharfedale 8"
[不知名OCC]
[PC: NEOTECH  NEP 5001 OFC]

====================================================
(舊文)

都係開番個POST, 方便聊天,
輕鬆聊天, 吹吹水就好了

先來個例表:

[PC: 啡denko ]

[PC: PIRELLI 派拉利 2.5] 已轉為[灌沙 Belden 83803]

Power AMP: Marantz SM 500
[RCA: Gotham 1400幾 (忘了)][CMC黃銅蕉]

[BJC Series-1 Belden HDMI Cable]已轉為[不知名OEM線]

[不知名線]會轉為[PIRELLI 派拉利 2.5]

[belden 8471][CMC紫銅蕉(AMP)]

SUB: Celection S8  
[PC: 藍denko] 已轉為[PIRELLI 派拉利 2.5]

TV是入伙禮物
由BDP至SUB亦為二手,
整套喇叭+超低音合計只花了2千五百大元,
咁多不知名線是因為是由友人相贈的,
當中只有Marantz SR6004 是一手, 月供數百元..

聲音調校:
亂校

畫面調校:
AVS HD709 中的基本設定

未開動的樣子...
見醜了...

正式開場, 走鬼式..

最新成員: 陳年馬仔2聲道後級@85w

=============================================

copy番之前各位師兄上完黎之後比既意見前,
整理一下, 方便日後睇番, 溫故而知新用,
次序由發表日期順序:

「好多謝 Jeff 兄今日既熱情款待
不厭其煩咁講解好多理論比我呢個新手聽
令我從中學到唔少野
眼見 Jeff 兄嚮咁大既環境限制下可以玩到套AV系統有咁好既效果
如果蒙住我眼我以為去左戲院睇戲添呀
點會係垃圾呢
有機會真係要去家訪多D 76 既師兄
從中偷下師
今日都好高興認識到 Eric 兄
亦都從 Eric 兄身上學左唔少野
希望遲D有機會去Eric 兄度家訪學下野 」by 聖龍

「昨日終於有機會拜訪Jeff兄,首先多謝Jeff兄當天的熱情招待。
在未去拜訪Jeff兄之前,
在這post的第一頁已經看到Jeff兄所用的器材,
一定不是高價型號,大家可能會覺得,
應該沒什麼參考價值。
但小弟知道Jeff兄是一位,
對AV聲效一直有研究和很執著的人。
就是這個原因令到小弟一直好想見識一吓Jeff兄,
怎樣把一套樣貌看似平平無奇的AV組合,發揮到什麼程度。
結果........聽到的東西並不是Jeff兄自己常說的..........垃圾!
相比起小弟自己的器材,自覺才是真正的垃圾。
今天在Jeff兄家中聽到的,是小弟從來沒有想過,
只花了一萬大元的器材,聽起來它的價值不似是一萬大元會有的聲音。
而是比它原來的價值更高,更好。
那些更高、好的價值從可而來呢?
這就是Jeff兄的心機、時間和他的執著。
在這post,小弟亦不敢班門弄斧,胡說八道。
自知新丁一名,還有很多、很多東西要向Jeff兄學習!
如果大家想知Jeff兄器材的聲音有多好,光說是沒用的,
拜訪之後定必有所得著。小弟有幸是其中一人,實在高興萬分。」by xxxxERICxxxx

「我認同ERIC兄所講只花了一萬大元的器材,, 聽起來它的價值不似是一萬大元會有的聲音」by w00tw00t

「Jeff, the honor is mine to meet u & your family. I think your system is one of the highest c/p systems I have tested ever! You have a great audio sense which many lacks these days. Just trust your senses! Keep up the great work!

I have a few things to learn from you, brother!」by djaddy

「今日一聽....徒弟又進步左
以你套機出到這樣的聲音已經好好
三頻平均,包圍感,力感,張力都出得好好,連2CH你都攪到見得人」by timmywan

「Jeff,

多謝今天的招呼,亦親耳聽到久經磨鍊的聲音。
以Jeff家居排設來看,一對前置中間放置了木造的簡潔六至七呎組合櫃,櫃內放滿物件,右邊飯廳同一牆身再有高身組合櫃,左邊窗前掛上落地窗布,再加三座位sofa和歺枱,一切一切在一個約100sq ft聆聽室,是產生温暖音色作用,與本人朋友200sq ft而四周牆壁平滑,產生反射聲所帶來鏗鏘聲音,截然不同。
Jeff將超低音放在黃帝位前方,亦是廳左翼中央,低音近距離接收,粒粒清楚。
6004玩Front Height與Onkyo 607,設計上就有差別,607可以調較Front Height的frequency, sound level and distance,但6004只可以調節距離,定位有改變。不過Timmy提議Jeff另一方法減低6004誇張Front Height聲浪,使定位向下調低一點。
聽两聲道時,本人就提出AV Amp所出的音色是不可取代Pre Amp或合併機的。

總括而言,Jeff的組合是偏向暖聲方向,在AV方面,他已能將器材發揮得淋漓盡致,以價而論,已是Best Buy,若要更上一層樓,從「功放」下工夫罷」by Big_McIn

「師兄又再進步~
不過比我偷左幾條線又退返一步哈哈哈`~
我會盡快試試~~

聲音無咁厚了,清了。
力度比之前強了`
睇戲時人聲好像有少少唔夠準確.
畫面都唔同了(唔識講)
仲有細致了」by 是嗎

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

買大啲部電視啦~!睇得清楚啲麻
回復

welcome 小白兄
回復

買大啲部電視啦~!睇得清楚啲麻
agnes_b 發表於 2010-8-3 15:15

我都有認真考慮過此問題, 反正都係月供幾百就有42" 甚至50"
但係度過位, 如果要再大一點既TV, 我就唔可以好似依家咁移近左邊, 咁個中置位要移番去右少少,
結果係中置同前置位置會唔吻合, 依家其實都唔係左右一樣, 左邊係長少少...
如果再因為大電視而移位, 就會更長短腳, 而前置位置是無得改的, 因為右邊已是行人通道, 無得改...
所以轉TV = 一定要轉櫃, 那老細點都唔肯的了, 因為新屋入伙時買的, 一年都未夠...

所以要等大升級時再算, 會大改整個客飯廳, 改玩投射, 但老細要我等到小朋友入小學先得, 因為怕整到, 小朋友幾多手, 大家都知
回復

白影 :

你都幾受的人關注... 因為你已經在本區開過帖, 雖已關帖, 但需要研究你這樣做是否恰當~~

星期六日要帶遊學團..尼吾到
回復

白影 :

你都幾受的人關注... 因為你已經在本區開過帖, 雖已關 ...
Ep-71 發表於 2010-8-3 16:15

甘星期日來啦 我等你
回復

星期六~日要帶遊學團去廣州..

反到澳門都要下午7點....點來..
回復

星期六~日要帶遊學團去廣州..

反到澳門都要下午7點....點來.. ...
Ep-71 發表於 2010-8-3 18:46

做領隊......甘你擔大旗定扯旗呀
回復

白影 :

你都幾受的人關注... 因為你已經在本區開過帖, 雖已關 ...
Ep-71 發表於 2010-8-3 16:15

唔好笑我啦, 唉唉...

咁你幾時黎HK喔~~~一定要約出來見個面, 吹下水, 再上老師度玩, 之後再黎我度指教晚輩...
回復

做領隊......甘你擔大旗定扯旗呀
timmywan 發表於 2010-8-3 18:54

我因為造得音質野多..

怕收尾個2年冇银用...所以..

近呢10年每年暑假都會扮下二公..帶 D 無知小女/小男返大陸入camp..
回復

唔好笑我啦, 唉唉...

咁你幾時黎HK喔~~~一定要約出來見個面, 吹下水, 再上老師度玩, 之後再黎我度指教晚 ...
白影 發表於 2010-8-3 18:55

米玩啦...我AV都糸新手  ...Lo-Fi系白痴
回復

你成日都入營入冊啦
回復

米玩啦...我AV都糸新手  ...Lo-Fi系白痴
Ep-71 發表於 2010-8-3 19:10

就係你O的咁既人, 攪到我連「新手」都用唔得, 而要自稱「垃圾」
回復

回復 1# 白影

你都幾鍾意用派拉利D線
有無用過AEI 線???
回復

回復  白影

你都幾鍾意用派拉利D線
有無用過AEI 線???
KITCHAN 發表於 2010-8-4 12:45

未喔, 我只是玩新的超超超超....新手...
我之前只係玩過DENKO, 之後朋友們拿了一些比我玩, 有NEOTECH, NORTHWIRE等有點多人識既線及一些不知名既線,
之後我覺得老P咁平都竟然可以比到我三頻平均及最神奇既「潤」感(聽說「潤」感既線都好貴)
所以我就決定轉哂做老P線試下...
而且我有個朋友仲會讓條沙沙老P線比我台AMP用...
回復

回復 1# 白影

小白,你的"柔情"....我骨痺呀...........
回復

回復  白影

sk555 發表於 2010-8-4 16:35

柔情
回復

回復  白影

sk555 發表於 2010-8-4 16:35

有師兄提我唔好用「垃圾」來形容, 因為一方面又叫垃圾, 另一方面又有師兄比正面既評價,
咁好似好虛偽咁, 再唔係就認叻話自己可以把垃圾校到好聲,
咁我都知我好易令人誤會, 於是改走左,
但又想比番個形容,
想了很久, 我既聲底比較柔, 但又唔係好厚, 偏向暖聲,
所以用「柔情」...

聽5姐咁講, 我都覺得好似...
再改改先, 謝謝5姐提醒...
回復

aiya.....
no need to change anything la~~~
stay cool~~
we just express our feeling without offensive..
just like play joke with buddy

有師兄提我唔好用「垃圾」來形容, 因為一方面又叫垃圾, 另一方面又有師兄比正面既評價,
咁好似好虛偽咁, ...
白影 發表於 2010-8-4 16:52
回復

keep the 柔情 la...
let us 骨痺下 is fun~~yo~
don't be so serious la..
回復