新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8651|回復: 28

[分享] 我的第一套膽機開箱文(長文慎入)

各位師兄好,踏入2018年見到好多師兄都不約而同咁係門口「執到」好多好嘢返屋企,今晚終於輪到小弟啦,不過我唔係「執」㗎,足足等左幾個月,真金白銀科水買㗎!又要繼續食樹皮度日嘅日子。。。希望今次真係最後一次大出血。。。

講左咁耐究竟開乜箱呢,咪就係EAR鎮山之寶912+509囉。小弟絕對相信Forum師兄們對呢套嘢絕對唔會陌生,因為我爬文嗰陣都發現有幾位大仙都曾經撚過呢套機。好啦講返自己嘅故仔先,我本來係有vaccum tube-phobia 膽膽恐懼症,凡係有膽嘅嘢我都撒手擰頭,因為我一直都覺得膽機太複雜唔啱我,何況石機都未玩好,所以係我短短六七年嘅發燒生涯,膽機不曾係寒舍出現。既然係咁做乜今次會突破盲腸走去買Tim仔嘅EAR機呢?其實都係多得悠揚基哥(...又係佢 ),佢上年年中嗰陣同我講,話佢嚟緊會同澤森合作,攞個新牌子返嚟做。我由一開始學聽Hifi都係跟基哥學,心諗佢攞得返黎做,衰極都有個譜,所以就開始留意EAR呢個牌子啦。

到左年中音展嗰陣,澤森係香港都有擺檔,當時Demo嘅組合係912+509,推Diapason對旗艦書架,現場仲有Tim即場較機,Lyn Stanley跟住唱,相信唔少師兄都印象深刻。912+509當時俾我嘅印象係非常不錯,背景乾淨,輕快活潑,一啲都唔覺得肥腫。返屋企之後我對呢個組合念念不忘,所以就係網上不斷爬文,日本/大陸有不少EAR嘅Reviews,之前Stereo Sound仲俾左912滿分。經歷左無限個輾轉返側嘅晚上,最後都係同基哥落訂,一次過打包912+509,買左人生第一套膽機。

落訂前都知道,EAR出貨速度唔算快,人手整牛,所以預左要等等。到左1月終於收到基哥通知,套機到左佢鋪頭啦,擇好吉日就揸車自己去提貨啦!(有得送貨嘅,我心急啫

先開912,打開外箱連內箱就見到912嘅說明書
拆開保護袋上埋架,嗰對VU meter真係好鬼迷人
聽基哥講,912通常係黑色,銀色係簽名版,裡面啲Parts係特別揀出嚟。上網再搵搵資料,原來早幾年EAR仲出左部金色特別版,不過產量極少,而且金色同我現有組合唔係太夾,所以都唔駛諗,搶到部銀色已經好叻仔~

開埋509,一個大直箱連兩邊手抽,非常體貼嘅設計。逐個箱抬出嚟,部Monoblock都幾重,摵哂啲膠紙保護,上埋架,梗係影返幅全家福啦~
全家福
插好哂嘅電源線同訊號線,嗱嗱臨開機暖住啲膽,準備開聲啦。同阿仔整吓啫喱,搞呢搞路,等佢瞓左啲膽就差唔多暖夠啦。首先聽下CD,聽哂夏韶聲諳5成隻碟,Monoblock果然堅,將我對Triangle Magellan駕馭得貼貼服服,一開聲就聽到夏爺把聲非常定檔,有血有肉但絕不肥腫,感情滿瀉,完全將俾錢嗰陣嘅痛苦忘記左。

時間無多,快速飛去聽聽912嘅精華部分-唱放。10個有9個師兄都話,玩912唔玩黑膠就嘥左Tim仔番心機,事關912份唱放就係88PB,淨係呢份嘢都要四皮幾,唔玩黑膠不如買第二部膽前。我今晚用左Ortofon MC super MK2,呢個唱頭嘅輸出0.2mV,我之前用開YBA PH150,最大都係去到65dB gain,所以成日聽落都覺得動態差少少,發揮唔到佢嘅最大實力,結果大部分時間都係聽EMT JSD6(1mV 輸出!)。912最好玩係佢可以較3/6/12/40ohm去match返個唱頭,斷估今次夾Ortofon呢個細輸出頭掂啦卦。我拎返For Duke張LP出嚟聽,用912+509嚟聽,動態十分凌厲,質感強,音樂感非常好,同我尋晚聽完全係兩回事。再聽谷村新司隻昴,二撇雞叔叔把聲好溫暖,聽左B面4條Tracks覺得好治愈。我覺得912+509除左係Hifi友平時成日講嘅parameters有非常好嘅表現,更厲害嘅係佢可以播返隻歌嘅氣氛出嚟,引你一路聽落去,不期然就過左一個醉人嘅晚上。

當然啦,膽機隻牛係要時間耐性煲練,頭先講嗰啲都只係初開聲嘅表現,但我對Tim仔出品有絕對信心,隨住時間聲音會更上一層樓。我仲有好多冷門倉底貨例如Goldbug隻Medusa等緊試,佢一樣都係得嗰0.2mV輸出,宜家我搵到部好機嚟征服呢啲細輸出唱頭啦。

感謝各位師兄耐心睇完,希望遲啲再有機會同大家分享912同509嘅成長經歷。

評分

查看全部評分

原來係開左第二個Post,

Anyway支持開箱文。

我都用過509推屏風   可惜屏風太大食 , 推得唔係咁夠力。

不過509的膽味與甜味, 我都到依家仲好記得。
仲有在King sir屋企聽過912 VS SOULUTION, 部912都唔係輸太多,
起碼動能與連貫性都同部儍佬唇差不多多
回復

黑社會最愛。
回復

精彩...
回復

最鐘意睇啲深入評測或開箱分享文遠好過…一句換机后比前好左,收工

感受下啲C兄喜悅都係一種享受
回復

Congratulation!
回復

恭喜,很詳盡的開箱文
回復

好毒,好正,好羨慕
回復

EAR以價論聲又真是—個好聲的胆機牌子但在香港就比較低調了—點
回復

lowhi 發表於 2018-1-27 13:10
EAR以價論聲又真是—個好聲的胆機牌子但在香港就比較低調了—點

EAR 唱放超正呀
回復

ching 套YBA都已經係好多人夢寐以求嘅器材,依家再加入EAR真係羨慕死人。
回復

報告超級精彩,相信牛牛煲起後更加正
回復

racewong 發表於 2018-1-27 00:54
原來係開左第二個Post,

Anyway支持開箱文。

餅主大人,請問King Sir係soulution邊個series呢?將來forum有搞Soulution試聽會一定要搶先報名!
p.s.其實聽左都係得個痕字,無銀兩止痕

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2018-1-27 08:00
最鐘意睇啲深入評測或開箱分享文遠好過…一句換机后比前好左,收工

感受下啲C兄喜悅都 ...

多謝各位師兄支持!如果我篇開箱文可以俾多啲人認識到EAR呢個CP值咁高嘅牌子,都算係功德無量

評分

查看全部評分

回復

lowhi 發表於 2018-1-27 13:10

可能Tim仔佢老人家顧住整機,marketing就是Q但但卦....

評分

查看全部評分

回復

絕對認同師兄嘅意見!912份phono咁猛料,從荷包角度嚟睇可以買少部機(雖則已入PH150 ), 學鎗王餅主話齋淨左嘅budget可以買粒貴啲嘅頭玩; 技術上我認為少咁部外置phono,少條電源線/訊號線,全部係部膽前內部搞掂,少隻香爐少隻鬼,干擾應該會減少。同埋912個phono可㨂ohm數,真係好方便夾唱頭,仲可以調音!

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2018-1-27 14:33
ching 套YBA都已經係好多人夢寐以求嘅器材,依家再加入EAR真係羨慕死人。 ...

師兄你太客氣啦~最幸福嘅係大家都追求到自己心中想要嘅聲音
如果第時發左達,希望係YBA佬退役之前入到套簽名級前後級就真係「今生無悔」啦!

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2018-1-27 14:43
報告超級精彩,相信牛牛煲起後更加正

感謝師兄支持,希望煲起件肥牛可以再同大家分享
912有5隻牛,3隻俾黑膠,2隻俾line in,睇怕要煲透都唔知等到幾時...可能富奸都畫完Hunter

評分

查看全部評分

回復

恭喜ching
回復

嘩,好少見套成套YBA!
回復