新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12330|回復: 22

[請教] Focal 5.1家庭影院Build & Setup(喇叭綫求助)

Hi各位師兄
小弟初來乍到,屋企裝修及朋友帶動下開始research home theater。
有幾個小問題求助。

個人需求 - 純粹家庭影院,5.1環迴及Dolby, DTS等Support, music stream支持
Setup
AV Receiver - Denon AXR-X2400H
- NEOS及各種輸出支持

5.1套裝 - Focal Dome Flax 5.1
- 普通客廳用呢套好似都夠~本身有考慮Pioneer CT Cinema 100, 效能差不多平6成。最後選focal因爲好睇太多。

走綫
- 環迴個兩個喇叭用stand係沙發后。喇叭綫入喉係沙發下地蘇出。
- 喇叭, subwoofer, AV receiver經電視櫃盒穿綫。

問題
1. 喇叭綫諗住用focal原裝,或者有更好推薦?
2. 環迴喇叭個stand有時會收埋。問題來啦,條喇叭綫唔插時,地下冇位收。有冇D綫盒好似吸塵機綫一樣,禁製就可以縮返條綫?

求教,謝謝各位C兄
反正你部Amp 都支援HEOS wireless, 不如你先去旺角添置,標緻音響試下效果先
回復

bigpun1975 發表於 2018-1-31 09:04
反正你部Amp 都支援HEOS wireless, 不如你先去旺角添置,標緻音響試下效果先

Thanks c hing! weekend去望望~
就來要埋喇叭線入喉,未知買邊隻好~有冇recommendation?
回復

anpanmant 發表於 2018-1-31 14:11
Thanks c hing! weekend去望望~
就來要埋喇叭線入喉,未知買邊隻好~有冇recommendation? ...

平平地Inakustik star 或 Supra
回復

師兄,睇吓呢款啱唔啱使?先喺後置喇叭線裝上蕉插,唔用後置時抆走就可以...
回復

bigpun1975 發表於 2018-1-31 14:14

咁不計價錢最top推薦呢,電視柜到地下應該4~5m max
回復

pepsiman 發表於 2018-1-31 15:03
師兄,睇吓呢款啱唔啱使?先喺後置喇叭線裝上蕉插,唔用後置時抆走就可以...

...

多謝C兄,岩岩同師傅傾過。呢D蘇去邊度睇最多?我見大牌子speaker蘇都係得墻制,地面制極少。
香港有1299膠箱底,唔知D大陸牌子製面岩唔岩用?有冇試過?
回復

anpanmant 發表於 2018-1-31 18:04
咁不計價錢最top推薦呢,電視柜到地下應該4~5m max

如果散線咪上Inakustik 502, 好似一佰蚊呎
回復

anpanmant 發表於 2018-1-31 18:06
多謝C兄,岩岩同師傅傾過。呢D蘇去邊度睇最多?我見大牌子speaker蘇都係得墻制,地面制極少。
...

我post呢d應該都係牆蘇,但安裝係地下應該都work,不過最好裝o係梳化下面,否則隨時click死...
呢類喇叭牆蘇無分香港同國內,電源牆蘇就有...
回復

bigpun1975 發表於 2018-1-31 18:09
如果散線咪上Inakustik 502, 好似一佰蚊呎

thanks! 可否PM推薦我一些買Inakustik線的熱點?
回復

pepsiman 發表於 2018-1-31 19:09
我post呢d應該都係牆蘇,但安裝係地下應該都work,不過最好裝o係梳化下面,否則隨時click死...
呢 ...

I see, 等我搵下先~
By the way, 如果D線落膠喉,條膠喉系未唔好太靠近220V電線膠喉?會有雜音?因為附近都會做地蘇
膠喉上再落錫紙會唔會太誇張
回復

anpanmant 發表於 2018-1-31 19:14
I see, 等我搵下先~
By the way, 如果D線落膠喉,條膠喉系未唔好太靠近220V電線膠喉?會有雜音?因為附 ...

兩類線都有膠喉阻隔,問題應該不太大,膠喉同膠喉之間仲會有石屎分隔呢!! 咁如果可以,分開少少當然會更好啦,至少心理上都無得輸...  
回復

anpanmant 發表於 2018-1-31 19:12
thanks! 可否PM推薦我一些買Inakustik線的熱點?

德發地庫
回復

pepsiman 發表於 2018-1-31 15:03

...

版主大大,再請教下你。請見下圖:
幾個問題:
1. 咁樣落喉,AMP個邊就要用插頭啦。去到地蘇度,搵到大概兩種選擇。一就系紅黑夾啦,二就係你推薦的香蕉頭。紅黑夾個D制面就有大牌子買及包底箱,香蕉頭好多都系野雞牌子,有制面冇底箱。如果用紅黑夾,系未冇咁好?條線唔做香蕉頭就咁夾系未易壞?
2. 條線我估預4米,去德發買線的話,系未買成品線好D(呢個長度系未冇乜選擇)?通常可唔可以叫佢地幫手custom個頭(駁地蘇)?
回復

anpanmant 發表於 2018-2-1 16:28
版主大大,再請教下你。請見下圖:

幾個問題:

夾線缺點係喇叭線芯容易氧化,用耐咗線芯又會折斷而影響音質... 你圗中嘅蕉插面板係喇叭背後用,所以圓型亦無底箱配,你要搵裝上牆果d啊...
4米梗係買散線啦,蕉頭接駁好容易,小心開咗d喇叭線皮,千其唔好cut斷埋裡面d線芯,之後上落粒蕉插度就得,而家好多蕉頭係用眼鏡螺絲批安裝,方便又快脆...

回復

pepsiman 發表於 2018-2-1 19:25
夾線缺點係喇叭線芯容易氧化,用耐咗線芯又會折斷而影響音質... 你圗中嘅蕉插面板係喇叭背後用, ...

Oh icic
甘都係用返香蕉頭好D~
weekend去睇下綫先~ 有野再請教你
回復

anpanmant 發表於 2018-2-1 22:07
Oh icic  
甘都係用返香蕉頭好D~
weekend去睇下綫先~ 有野再請教你

如我去開鴨記見到的話,通知你一聲吖....
回復

pepsiman 發表於 2018-2-1 22:35
如我去開鴨記見到的話,通知你一聲吖....

好啊!

我頭先又係到研究,發現我想要隻製面牌子(德國Jung) 有做!不過製面唔係凹落地下。

Internal connection:        soldering or crimped connection (crimped ferrule, screw contact)
Transition resistance:        ≤ 0.1 mΩ clamp connection
                                ≤ 0.15 mΩ banana plug 4 mm
Material:        24 carat gold-plated copper

呢個參數夠做嗎?
回復

師兄, 我想問套Focal Dome Flax 5.1 可以係邊度買? 同埋要幾$? 我係旺角搵唔到. 求指引.  
謝謝!
回復

bigpun1975 發表於 2018-1-31 14:14

hi 師兄
宜家confirm前置最多都系用10~12 AWG (直徑2~2.5mm)喇叭線,齋夾線唔可以用插頭,有冇好推介?

中價及貴價都得
回復