新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17137|回復: 53

[喇叭] 文武雙全的Adam A7X/A77X(文篇)

文武雙全的Adam A7X/A77X

等到望穿秋水歷時兩個月,終於喺1月初收到呢三個大盒,急不及待立刻開箱望一望先,首先就係一對特別限量版Adam A7X鋼琴黑書架喇叭,你睇下包裝幾嚴謹,盒中再有盒然後有兩塊包得好穩陣嘅軟膠頂實,而喇叭外仲布袋包住。之後梗係擺上喇叭架喇,鋼琴黑外面真係好靚,你睇佢鋼琴漆表面嘅完成度非常之高,睇得出摸得出係非常用心嘅製作。拋光打磨落足心機,敲落去好沉實並且結構非常紮實,一貫德國人辦事的作風,就連我隻小傻b都好有興趣畀佢嘅外貌吸引咗,仲喺到當照鏡添。

好喇系咁椅介紹下Adam

A7X主動式鑑聽喇叭是Adam很重要的一個產品類別,雖則A7X低音只有7吋但它可能是Adam賣得最多的一款產品,它是許多專業錄音室的標準配備,更有許多個人音樂工作者、以電腦作為娛樂中樞的用家,當然亦少不了像我這類想一雞幾味的窮玩家也會拿A7X當作主要的2 ch及AV播放設備。

A7X用頂級SX系列也使用的X-ART高音單體。「X」是extended這個字當中的X。extended有擴展的意思,表示X-ART高音比以前「擴展」了。擴展了什麼?一共有三個方面,X-ART的頻率響應更寬,可直上50kHz;效率更好,更容易驅動;最大音壓更高,可以用更大音壓聆聽而不失真。由此可見,X-ART高音的性能可說是全面提升。而7吋中低音單體振膜以碳纖維、Rohacell、玻璃纖維三種材料製成,其椎體非常結實,可以有效防止椎體損壞,一睇就覺得很靚!

而ADAM A7X的箱體設計上,採取低音反射式設計,兩個低音反射孔在前障板下方左右各一,因此喇叭可以靠牆擺放不受拘束,擺位較靈活。A7X的高音與中低音單體用的是不同類型的擴大機,高音使用50瓦AB類擴大機,中低音使用100瓦D類擴大機,能讓中低音有更好的控制力與更低的工作溫度,A7X的背面可以這般簡潔不需要散熱鰭便是這個緣故。

有兩塊包得好穩陣嘅軟膠頂實

你睇下包裝幾嚴謹,盒中再有盒

一對特別限量版Adam A7X鋼琴黑書架喇叭

喺到當照鏡添

喺到當照鏡添

喺到當照鏡添

拋光打磨落足心機我隻小傻b都好有興趣

評分

查看全部評分

A7X具備room EQ功能,背面有三組調整旋鈕,包括高音單體音壓的調整,調整幅度±4dB,以及High Shelf與Low Shelf調整,幅度是±6dB。為了方便日常的操作與控制,A7X的電源開關與音量控制旋鈕都設在正面,而輸入端子部分則提供RCA與XLR輸入。音量部分我把它固定在12點鐘方向的0dB位置,room EQ亦無更改其餘都交Rogue前級來調整。

首先介紹下我嘅配置 在Adam A7X係用普通嘅原裝原廠電源線, 同一條百幾蚊嘅DIY Sommer Carbokab 225 XLR,由oppo 205用JPS Labs Superconductor 3 XLR 去 Rogue Hera II 前級,一對喇叭中間相距約七呎,後牆四呎,側牆半呎離皇帝位八呎, 總聆聽位置約150呎。腳架係二佰元淘佬貨。

由於仍然等緊部最新嘅馬仔7704前級返貨,最快都要1月尾所以暫時仍未能試佢喺多聲道嘅實力,咁暫時影張相止下渴先。而家就用二星期認真試下用對Adam A7X在兩聲道聽歌先。

由於今次有充足嘅時間試清楚呢對喇叭嘅實力,所以喺選曲方面都有較多及唔同嘅選擇, 包括有
The London Double Bass Sound SACD
2006原音精選SACD
玉置浩二UHQCD
富嶽百景 鬼太鼓座
羅文金曲精選xrcd k2版
Ultimate HQCD Reference sampler
Jocelyn B. Smith Live in Berlin
多手仔James Newton Howard & Friends xrcd24

20180203_015227.jpg 20180203_015223.jpg

評分

查看全部評分

回復

2006原音精選SACD中,加了蜜好有開揚光彩的3D感,主唱歌手表現得特別有情感,聲音結像清澈完全離箱隱形,阿淘嗰個厚潤嘅唱腔與一班調皮嘅小朋友做成好大及鮮明嘅對比。一班淘氣嘅小朋友那種天真爛漫嘅歌聲前後有序,各孩子的定位精準,能夠辨別到各個小朋友所在嘅位置,並且能營造一份清新陽光的氣氛。陽春白雪中琵琶的形態更活靈活現,高頻具上乘的空氣感,而上海交響樂團音像龐大,層次鮮明且優異,低頻雄厚線係好靚。

回復

富嶽百景 (鬼太鼓座)有一連串重擊的鼓聲在透過A7X的播放,一顆顆的鼓點與太鼓使力打都能聽得出區別,層次感頗為優異,不僅如此,A7X的低頻又能兼顧雄厚的規模感與衝擊力,聽起來非常過癮。而X-ART高音在極高頻的簫及笛中的表現是有超高伸廷,像絲一般順滑的超密度空氣感。

富嶽百景 (鬼太鼓座)

富嶽百景 (鬼太鼓座)

富嶽百景 (鬼太鼓座)
回復

Jocelyn B. Smith Live in Berlin歌聲的厚度超正,很能表現出她過人的爆發力與感染力。而音場的呈現方式,A7X屬於飽滿充實一派。My Way, How Could I Know等樂曲我聽到龐大的規模感,當中飽滿的人聲,掌聲、歡呼聲與樂器一起把音場給填滿,而且是有層次地填滿整個空間,無形中便讓歌聲充滿了熱度與活力。

Jocelyn B. Smith Live in Berlin

回復

另外A7X最讓我印象深刻的是它的另一個優點:優異的動態與均衡感。這可在多手仔James Newton Howard & Friends xrcd24中體會到。Adam讓樂曲中從弱轉到強,甚至極強的段落,變得層次豐富且更為順暢,而且A7X很能撐住大音壓與大動態,它在大聲或是落差很大時,仍能維持很好的均衡感與餘裕度,音樂自然聽起來輕鬆不壓抑,也更適合長久聆聽。

A7X播The London Double Bass Sound SACD聽起來具備該有的激昂,又很舒暢,它能夠表現出龐大但不失輕鬆的氣勢,簡直不像個書架喇叭。而且在一些弱音樂段,低頻牛筋的細節與質地也有出來,可見A7X的低頻解析力著實不錯。另外,A7X還有一個讓音樂好聽的地方,就是它的低頻會拖一個恰到好處的尾巴,讓音樂有餘韻綿長的感覺,也特別有流動感,在聽低音大提琴最為顯現。

The London Double Bass Sound SACD

James Newton Howard & Friends xrcd24

James Newton Howard & Friends xrcd24

回復

Ultimate HQCD Reference sampler趙聰的春江花月夜,無論喺聲音嘅密度質感速度下潛力都有極高嘅演出水準,牛肋的伸廷力你可以在8尺外感受到,我相信同佢嘅設計低頻出氣孔在前方係有直接嘅關係。紅燭淚中胡美儀唱腔顯得格外憂怨傷感傳神,唇形同口水聲亦活形活現。

羅文金曲精選xrcd k2版,我特別鍾意願望就是明天,號角,激光中,面譜,懶洋洋的夏季,等曲目。 羅文天生一把圓潤厚實,發音飽滿的嗓子,唱功全不造作,咬字清澈,是男帶女的特別音調不覺陰陽怪氣,反而成為佢獨特的桑調。Adam A7X表現出一番淳厚的深度和品味。在激光中那活潑跳脫的桑子加上强勁的節拍,像使我沉醉於舞池當中。懶洋洋的夏季中羅文的嗓子輕鬆自在,情感豐富,讓人心身舒泰。

玉置浩二Ultimate HQCD碟內所有曲目人聲結象也很實在,樂器定位感強。中頻厚潤,發音飽滿,動態及弱音分明,且分析力仍然很高,完全能反映佢一把飽歷滄桑的聲調。Adam的X-ART高音及中低音單體真是絕佳組合。

玉置浩二Ultimate UHQCD

玉置浩二Ultimate HQCD

玉置浩二Ultimate HQCD

Ultimate HQCD Reference sampler

回復

聽後感:

Adam A7X表現是均衡、真實、解析力高與低頻豐富。X-ART高音並無刻意炫耀高頻的優異伸延及空氣感,一切聽來自然而恰如其分。中頻經Rogue膽前潤養很表現厚實飽滿,音像龐大,樂器質感與調性變化的層次都能清楚的呈現出來,讓我一聽就上癮。低頻非常豐富,快...狠...準...。當然低頻的延伸受到箱體容積的限制,不過Impact與Punch倒真是紮實有力,將音量開大聽POP, Rock所呈現的低音可謂「拳拳到肉」,衝擊力打在胸口上還真是少見的 [狠勁]。但整體偏中性無味,所以有人會話咁咪白開水一樣............ 無色無味?事實上Adam A7X的優勢是那種極為輕鬆自在,解析力超卓卻又沒有壓力的聽感,當然這是經過兩星期時間反覆聆聽音樂而感受出來。個人聽感特別愛用A7X聽Live,敲擊樂、鼓樂及搖滾樂真是爽!

講咗咁多A7X嘅好處咁究竟佢有乜嘢冇咁優勝,或者係缺點呢?首先因為佢內建咗擴音機所以喺調音方面就少咗一個選擇,只可以喺線材同埋前級或者CD機方面著手。其次就係佢需要係接電源嘅,所以放喇叭嘅地方4至5呎範圍內一定要有一個電制。最後就係佢單元外並冇布網保護,有小朋友嘅用家就要多啲留意。致於係重播音樂方面佢既較弱嘅地方,就係透明度同埋音質嘅細緻感仍有不足。 而在播交響樂或者一啲較為複雜嘅樂曲嘅時候, A7X未能有令人處之泰然嘅感覺, 質地亦有少許鬆散,不過咁睇佢始終只係一隻7吋單元嘅小監聽書架喇叭,又點可以同一啲多路分音嘅大型座地喇叭相比呢?

Adam A7X規格
型式:2單體2音路主動低音反射式鑑聽喇叭
使用單體:X-ART高音×1,7吋碳纖/Rohacell/玻纖中音單體×1
內建擴大機:高音AB類50瓦×1,低音D類100瓦×1
輸入端子:XLR,RCA
頻率響應:42 Hz ~ 50 kHz
總諧波失真:小於0.5 % (90dB/1m>100 Hz)
最大音壓:106 dB (瞬間114 dB)
分頻點:2.5 kHz
輸入阻抗:30k歐姆
尺寸:337×201×280 mm(H×W×D)
重量:9.2公斤

評分

查看全部評分

回復

我記得之前喺添罝一間舖頭試過一對英國牌子喇叭,我仲記得人哋係用一個五蚊大餅放喺喇叭箱上面,用嚟證實呢個喇叭嘅結構係有幾勁, 有幾紮實 。今次我挑戰A7X用一蚊放在喇叭頂, 之後播鬼太鼓, 音壓大約去到76db

[url=https://www.facebook.com/wildmanhk888/videos/10215414457133939/]拍咗段片大家自己睇下埋黎睇下喇

最後多謝支持不材包膠................續AV之路

我挑戰A7X用一蚊放在喇叭頂, 之後播鬼太鼓, 音壓大約去到76db 拍咗段片大家自己睇下 ... ... ... ... ... ...

我挑戰A7X用一蚊放在喇叭頂, 之後播鬼太鼓, 音壓大約去到76db 拍咗段片大家自己睇下 ... ... ... ... ... ...

評分

查看全部評分

回復

Thank you for your detailed report.
回復

adalan 發表於 2018-2-3 12:10
Thank you for your detailed report.

好感動.... .你是我 ........唯一的 多謝你抽空睇我肺UP
回復

wildmanhk 發表於 2018-2-3 14:05
好感動.... .你是我 ........唯一的  多謝你抽空睇我肺UP

隻貓猫好搶鏡

好文,遲了贊常
回復

MIC or MI DE?
回復

Adam全部都係德制
回復

racewong 發表於 2018-2-3 16:31
Adam全部都係德制

Guru 個盒有 China sticker.

A5x 或以下好似係 MIC.  Google 過見係 Designed in Germany 之裡
回復

張東尼@FB 發表於 2018-2-3 16:47

A5x 或以下好似係 MIC.  Google 過見係 Designed in Germany 之裡 ...

我見我個Guru盒上有UK的貼紙所以我相信呢個帖子並唔關乎產地嘅問題, 有可能係發貨分貨嘅識別。 真係點解我諗要問返代理先知。 但我可以好肯定咁講我嘅a7x adam a77x係Made in Germany
回復

恨得我流口水呀~~~~~
回復

frankyching 發表於 2018-2-3 17:03
恨得我流口水呀~~~~~

唔使恨喎,上去Guru自己聽下喇。不過好似無做surround demo。
回復

wildmanhk 發表於 2018-2-3 02:29
我記得之前喺添罝一間舖頭試過一對英國牌子喇叭,我仲記得人哋係用一個五蚊大餅放喺喇叭箱上面,用嚟證實呢 ...

wildmanhk兄:文篇武篇一樣厲害
回復

張東尼@FB 發表於 2018-2-3 16:47

A5x 或以下好似係 MIC.  Google 過見係 Designed in Germany 之裡 ...

歐盟規定產品超過七成係某個國家, 先可以印上MADE IN XXXX.

而ADAM以我所知其高音單元一定係MADE IN GERMANY, 組裝都係GERMANY.

而GURU所有ADAM貨源都係由GERMANY直接寄出.
回復