新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: halfnew

[CD播放機] 30k內SACD機或CAS選擇

uncleseven 發表於 2018-2-9 20:21
DP-560 一D都唔濃!
在唔同系統比較,好難作準。
你用 509u,是比較清通,要試清楚!

嘩!唔同意喎! Denon SX1 同Yamaha S3000係兩回事! 3000輸到尾燈都未見到! 除非真係比較過,否則唔好諗住同價位的就放埋-齊話差唔多
回復

uncleseven 發表於 2018-2-9 20:37
去同 K01x 價位,其實市場上無咩 CDP 可以直接比較!
之前在另一個 post 已經討論過,去到中上價位的 SAC ...

謝謝

因為過去差不多十年時間都係玩Linn DS, 聽CD/SACD都係用Blu-ray 机做transport 去Linn做解碼。因爲買好碟都冇時間又懶得去rip。想正正經經買部CD或是SACD來聽歌。但揸吾主意買CD定SACD機

回復

拾訊系統不好,解碼怎樣高級都救不了損失的訊息,我玩過CAS,SACD+解碼器,最後轉玩純CD機,不帶USB in,仲要係分體電源既Moon eclipse CD機,後來再中膽毒 再轉玩純膽放大電路不帶USB in既ARC CD8(平衡度CD8 比 CD9高)。

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2018-2-9 22:07
嘩!唔同意喎! Denon SX1 同Yamaha S3000係兩回事! 3000輸到尾燈都未見到! 除非真係比較過,否則唔好諗住同 ...

你誤會了!

應該係咁分:
A Grade:  K01x,DP720,D-08u
B Grade: K03x, DP-560, SX-1, D-06u
C Grade: K05x, Yamaha S3000

小弟用過 K01, S3000, SX-1, DP-550,  K03x & DP-720.
我朋友由 K03x -> K01x -> SX1
佢因為專心玩黑膠,所以,由 K01x downgrade 去 SX1, 佢話 SX1 性價比高,但始終 K03x 係好少少!
但可惜 SX1 只有 100V,一定要加牛,所以,如果同二手 K03x (我估好快可以 $40K 樓下)比較,K03x 吸引D!

評分

查看全部評分

回復

但玩 ESO 就一定心思思, 想加鐘, 加 CLOCK 又要預 BUDGET 在電源線同Clock 線上.
加加埋埋, 又可以一級.
SX-1 加埋牛, 全新都係 3xK, 的確係抵用!
而且, 被多少少, 隻牛可有埋隔離牛的功能, 就唔洗買電處.
當然, Luxman D-06/ D-06u 就一定夾聲.

請問樓主用咩喇叭?
回復

建議師兄都係買返同系的CDP好D!最少一定夾聲,之前我都想咗好耐,也試過不同牌子,最少五六款,但因為試機時大多冇得夾金仔amp,始終怕出來效果唔好。最終因為我用金仔,所以都係訂咗DP560........點知話一月尾到貨,到現在都冇聲氣。。。打去追都不能覆實。。。早知唔要保養訂水貨好過,行貨竟然比咗錢唔知幾時有機。
回復

chakat 發表於 2018-2-10 12:47
建議師兄都係買返同系的CDP好D!最少一定夾聲,之前我都想咗好耐,也試過不同牌子,最少五六款,但因為試機 ...

咁慘!要訂機!

一套係唔洗煩
D-06u 二手 around 30K, budget 都啱
回復

uncleseven 發表於 2018-2-10 13:15
咁慘!要訂機!

一套係唔洗煩

最後剛剛比多幾千買現貨算了!
回復

chakat 發表於 2018-2-10 17:13
最後剛剛比多幾千買現貨算了!

過年有新機玩!
恭喜!恭喜!
回復

其實CAS都非常好聲仲要唔難玩和方便
Rip完隻碟更一勞永逸有靚聲file聽

回復

Willwing 發表於 2018-2-10 21:10
其實CAS都非常好聲仲要唔難玩和方便
Rip完隻碟更一勞永逸有靚聲file聽

CAS 要用多好多位,D 配件唔少野!
仲有,玩 CAS 其實某程度上,有唔少師兄係侵權玩盜版!
我有買過 4隻 MQS SD card,抄左之後,賣走左佢,我無聽過D file,但每次見到個 folder 都不其然想起,對個歌手同D 作曲作詞人唔太尊重,所以,我最後都放棄玩 CAS.
因為,我一玩 CAS, 就未必可以抵受魔鬼的誘惑 去 抄 file.
再想一下,之前辛辛苦苦儲的 SACD/CD, 其實已經好夠聽,就更加推動我升級左去 DP-720
回復

uncleseven 發表於 2018-2-10 10:33
但玩 ESO 就一定心思思, 想加鐘, 加 CLOCK 又要預 BUDGET 在電源線同Clock 線上.
加加埋埋, 又可以一級.
SX ...

我喇叭用對冷門嘢,Jas Audio Orior Grand, 分音器及內接線等已換上audio grade 用料,比原裝聲音厚潤
回復

uncleseven 發表於 2018-2-10 21:46
CAS 要用多好多位,D 配件唔少野!
仲有,玩 CAS 其實某程度上,有唔少師兄係侵權玩盜版!
我有買過 4隻  ...

玩CAS,買部優質Music Server 再加一個靚DAC就完成
唔使玩NAS/LPS/Lan isolator/regen/ifi
抄完file的CD會保留 file網上也可合法購買下載呢
選擇CD/CAS/膠膠作為自己那一個的系統 要睇自己口味喜愛而定 三者都各有千秋
能享受音樂最重要

評分

查看全部評分

回復

Willwing 發表於 2018-2-11 08:42
玩CAS,買部優質Music Server 再加一個靚DAC就完成
唔使玩NAS/LPS/Lan isolator/regen/ifi{:5_ ...

"抄完file的CD會保留 file網上也可合法購買下載呢"
師兄, 做得好!

玩 CAS 一樣可以好好聲, 我係絕對應同.
但如果只論音質, 性價比低. 當然, 多出來的錢是買了方面.

Music Server 價錢是多少?
另外, 應該要加:
- 多一條電源線 或多幾條被 D LPS
- LAN/USB 線
- LAN Switch
- LPS 被 LAN Switch, WiFi Router  
- 重有係多一至三層 HiFi 架位
回復

uncleseven 發表於 2018-2-11 09:37
"抄完file的CD會保留 file網上也可合法購買下載呢"  
師兄, 做得好!

CAS(不是用現成廠機music server)不只是可以好好聲,甚至是可以好聲過價錢高過整套CAS一段距離的CD/SACD player。但這須要花時間去搜集資料及嘗試,以做到配搭得宜。自己未試過之前,都不敢相信。
回復

uncleseven 發表於 2018-2-9 22:55
你誤會了!

應該係咁分:

如果k03x 二手去到四萬樓下都抵喎,可以考慮考慮
回復

spang123 發表於 2018-2-11 10:09
CAS(不是用現成廠機music server)不只是可以好好聲,甚至是可以好聲過價錢高過整套CAS一段距離的CD/SAC ...

Ching 可以分享一下試過好聲的CAS組合
回復

halfnew 發表於 2018-2-12 10:10
Ching 可以分享一下試過好聲的CAS組合

Halfnew 兄,唔好意思,因近日非常忙碌,現在放假才有空回覆你。以下是我的一些CAS心得,公諸同好,希望可以幫到你: -

外國網站也有很多分享,就算是用CD rip出來的Redbook PCM files,用HQPlayer轉換及升頻至DSD512,以chipless true 1 bit DSD解碼的DAC直解播放出來,真是可以做到另一個境界。我個人的體驗是播放出來的DSD512音樂可以做到寬闊音場、逼真立體感、自然音質、弱音顯現等效果。甚至可以比一些中至高階的CD/ SACD Player(但不包括頂級)表現更勝一籌。

T+A DAC 8 DSD就是一個很好的例子,它是一部chipless true 1 bit DSD 直解技術的DAC,最高可解DSD512,亦是一部性價比很高的DAC。它的DSD播放線路部分是與PCM播放線路獨立分開的,並且它的DSD播放效果是明顯優勝於PCM播放。所以,如果用這部DAC就只應用它的DSD播放部分,不要用它的PCM解碼,否則不能發揮它的優勢。在外國的論壇中(如Computer Audiophile),對它亦有很高的評價。

但是除了DAC以外,我個人認為亦必須要一些CAS的配搭以達致更優化的播放音質。以下是我一些心得,公諸同好,希望幫到halfnew兄你及各大音樂發燒友(尤其CAS的發燒友)以更高的性價比(只是個人意見),欣賞到更佳的音質(但可能有一個先決條件,就是閣下要對砌電腦訊源的設備不會覺得麻煩):
1. 使用HQPlayer並使用dual PC播放模式,即使用HQPlayer的NAA (Network Audio Adapter)的模式配合播放。
2. 安裝HQPlayer的PC須要配備高效能的CPU(如:i7-7700K等),以達致將Redbook PCM轉換及升頻至DSD512。
3. 使用低耗電量的SoC (System on Chip) PC或其他優質串流播放器作NAA。
4. 以Linear Power Supply(例如:HDPlex或其他更優質的Linear PSU)優化NAA電源。如果是使用PC作NAA,除了PC的主電源外,亦須以linear power supply 作SSD的電源,以減低electrical noise。
5. 使用USB訊源的CAS優化補品,個人認為JCAT USB Femto Card 的減除雜訊效果非常理想,並且使用Uptone Audio的優質linear power supply LPS-1(新型號是LPS-1.2)作為這JCAT USB Card的獨立USB供電電源,以確保達致優質的USB訊源。
6. 使用Intona以達致CAS(在這情況是NAA)與DAC的galvanic isolation,以盡量杜絕整套CAS對DAC的干擾。
7. 使用optical fibre network and fibre switch 以達到network 與NAA的galvanic isolation,以盡量減低升頻PC對下游CAS的影響。
8. 安裝HQPlayer及NAA軟件的PC,建議使用Windows Server 2016 Core Mode作為OS,以提升音質。
9. 使用"AudiophileOptimizer"軟件(使用Ultimate Mode)來大幅優化Windows OS,以達到最佳的播放音質。

以上希幫到halfnew及大家。

評分

查看全部評分

回復

spang123 發表於 2018-2-17 19:05
Halfnew 兄,唔好意思,因近日非常忙碌,現在放假才有空回覆你。以下是我的一些CAS心得,公諸同好,希望 ...

唔該spang123兄,資料很詳盡,我諗我要花多些時間研究下才能完全明遼,十分謝謝!
回復

halfnew 發表於 2018-2-20 11:04
唔該spang123兄,資料很詳盡,我諗我要花多些時間研究下才能完全明遼,十分謝謝! ...

Halfnew兄,不用客氣
回復