新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8712|回復: 31

[CD播放機] 冇雙糧出,都要趕過年尾班車,抬咗部SACD回家了

考慮換CDP好一段日子了,最終今年初決定去馬,先賣咗部舊CDP(AMR CD-777),其實它也是部好好聲的CD機,仲要係型仔Top load盤! 只是一直想試SACD和想用相同品牌CDP及AMP,所以一月中已經去公司附近的音響店買,點知剛冇存貨,本來比錢一心等一個星期話有貨,點知到今天早上Check都未能確認二月尾是否有貨。。。已經冇得聽CD成兩三個星期了,仲要無了期地等?把心一橫出旺角,見有現貨二話不說比錢抬機,點知落樓搵唔到的士。。。最終要抬去座地鐵轉火車,抬到回家,真係 但回家後駁好,試聽一直有的SACD和一些耳熟能詳的CD,只能夠說一分錢一分貨!

評分

查看全部評分

一套金仔靚爆, 恭喜
回復

歡迎你加入金仔大家庭!
可否講下聽 CD時,同部 777 的分別?
因為,有好多師兄對 SACDP play CD 的音質,一直有好大疑惑。

回復

uncleseven 發表於 2018-2-10 21:35
歡迎你加入金仔大家庭!
可否講下聽 CD時,同部 777 的分別?
因為,有好多師兄對 SACDP play CD 的音質, ...

Ching, 真係唔敢話分享。。因為之前部CD-777唔係走分晰力的CDP,是講求味道(膽輸出)的,有韻味的類型,而今天聽Dp560的分晰力和定位絕對是完勝很多,而播SACD時的那份質感真係更上一層樓,拿了幾張早年買的StockFisch出的DMM-SACD來試,真係聽到停唔到。。
回復

今時今日的金仔 CDP, 已經唔係味濃,分析力已經追近 Eso
回復

我本身從未用過金嗓子,但一直鷽得佢好靚仔,而且同好會有師兄亦轉載網上介绍佢嘅認真制作過程。恭喜
回復

恭喜哂, 呢套西裝真係型到爆.
回復

dream SACDP
回復

恭喜ching
回復

恭喜!!Ching
回復

恭喜恭喜
非常認同,一分錢,一分貨
而家金仔SACD機,啲聲耐聽得嚟,都好高清下!
回復

一套西裝靚仔哂,恭喜!
回復

呢套西裝真係型到爆金到爆!恭喜哂!
回復

一套西裝真型仔!
回復

恭喜,恭喜

我都系上個月入咗部,越聽越正,非常滿意,絕對無買錯。
回復

恭喜師兄,抱得美人歸
回復

恭喜師兄去舊迎新,過年有新機玩
昨天小弟都偷了少少時間上咗亞二比較過560/950,但遺憾現場沒有720作比較。
講返部560當時是配合麥景濤前後級推一對TAD-CR1開聲,作為Accuphase 中等級數sacd的dp-560在聆聽上絕對唔失於整個系統級數上嘅配合,聲音清澈明亮沒有以往Acccuphase給人聽起來有昏暗的感覺,在唔同組合嘅匹配上,Accuphase嘅sacd機都可以獨當一面,賽事驚喜萬分!
小弟期待日後有機會可以Accuphase一整套西裝開聲,聽聽會否有更深層次嘅衝動/中毒感覺,最後有少少愛上咗TAD-CR1,
回復

ac816816 發表於 2018-2-11 12:45
昨天小弟都偷了少少時間上咗亞二比較過560/950,但遺憾現場沒有7 ...

TAD CR1 就梗係正啦

評分

查看全部評分

回復

ac816816 發表於 2018-2-11 12:45
昨天小弟都偷了少少時間上咗亞二比較過560/950,但遺憾現場沒有7 ...

金仔夾Yamaha會開揚D, 自然D

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2018-2-11 15:39
TAD CR1 就梗係正啦

Tad夾TAD先係精緒
回復