新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9178|回復: 37

[黑膠系統] 忍唔住要分享- DS AUDIO ST-50 唱針清潔啫喱

唉,真係忍唔住要出POST分享,實在太開心啦。太正啦。

話說聲望出左個有關DS AUDIO ST-50的POST,有玩開膠既我,立即打比聲望訂左幾個ST-50.

今天早上,收到聲望店長TONY電話,電話中佢表現得好興奮, 大致對話如下:

TONY: 我昨天SET左粒新頭, 唱左幾個鐘. 今朝返到公司見到隻ST50剛到貨, 就忍唔住拎隻出黎試. 首先聽一次粒新頭的聲音, 聽左半首歌左右, 就起針拎開隻碟, 放塊ST50放在碟盤上, 落針印左兩次. 再聽番果半首歌. 改善之大實在誇張. 可以話係比起清洗黑膠碟的前後, 改善更加明善. 你都快D試啦.

我聽完TONY電話, 立即飛的過九龍灣聲望拎ST50回家. 而我使用的唱頭如果大家有留意我POST既話, 都知我都係剛換左粒DECCA SUPER GOLD一星期, 正路粒頭仲非常新淨. 不過既然TONY咁開心分享, 我就即管試試.

WhatsApp Image 2018-02-11 at 19.14.10.jpeg

試完之後, 我在WSA通知THOMAS及KING SIR佢地, 內容如下:
- 顛左, 支針印左三次落st50, 好似升左一級咁。 改善仲勁過新碟洗前洗後既改善。 好痴線
- 我唔明點解我支針都係唱左五十個鐘左右, 應該唔會太污糟,但經st50清潔後, 可以提升咁大, 真係O左咀

WhatsApp Image 2018-02-11 at 19.14.10(1).jpeg WhatsApp Image 2018-02-11 at 19.14.10(2).jpeg

跟住我開心到立即打比TONY, 報告番ST50既測試結果, 印左ST50後, 明顯分析力提高左好多, 背景更黑, 高低伸延更盡, 最正係堂音都豐富左.  超正呀. 今次真係會上引, 我諗我每次聽膠前, 都會印一印先落針了.

不過你地可能話市面, 一早已經有這類清潔唱針的配件, 唱針經清潔完, 當然有改善提升啦.

我可以話比你地聽, 一來, 唱針清潔我次次都有使用唱針掃清潔完支針先聽膠, 但絕對無ST50這提升咁勁. 勁到我忍唔住要出POST分享.
二來, DS AUDIO ST50 的啫喱, 比市場上類似既唱針清潔啫喱更軟身, 加上你只需將ST50放在唱盤上, 再正常落針, 印佢兩至三下就攪掂.

最後, 第一批ST50已經賣晒, 你地仲唔快D打比聲望訂貨啦. 下批貨要過左年先返呀.

價錢: $680

評分

查看全部評分

咁厲害
回復

好彩我都訂咗,明天去攞
回復

blover 發表於 2018-2-11 20:03
好彩我都訂咗,明天去攞

醒目, 試完記得分享呀
回復

我都好期待啊!
回復

我都要等呀,陰公
回復

呢家嘢出咗幾十年, 但我就冇興趣. 覺得幾污糟.

重複吸塵, 但好似冇得清走啲塵, 大完一大堆都唔沖水...............

回復

GREENSPAN 發表於 2018-2-11 23:11
呢家嘢出咗幾十年, 但我就冇興趣. 覺得幾污糟.

重複吸塵, 但好似冇得清走啲塵, 大完一大堆都唔沖水....... ...

DS Audio ST-50 和之前市面上之其他產品有所不同的.  黏力適心調較過, 更加適合清理塵垢而不損唱針的.  而且可以清洗後重覆使用.  

ST-50 catalog(English)web-page-001.jpg
回復

唔記得叫你幫我買添
回復

wilmerworkshop 發表於 2018-2-13 15:29
唔記得叫你幫我買添

已PM
回復

回復

聲望會安排比你啦
回復

試了這清潔啫喱,唔講得笑,真係好有效,未試的真係要試

評分

查看全部評分

回復

昨晚已作了簡單的測試。其實我也有用開這類有黏力的唱針清潔啫喱,清潔效果唔錯,因為清潔的目的只係保養個頭,無考慮音效有多少提升,所以間唔中才會用啫喱清潔一下。
今次為咗試聲效,以同一首歌播三次,第一次唱頭並没有作任何清潔,第二次先用一般啫喱清潔,最後才用DS-ST50清潔。簡單作個結論,用一般啫喱後音效已有提升,但再用DS-ST50清潔過後,聽感更加強烈,不論清晰度,樂器的分隔度都更進一步提高,可算是意外的收穫!
不過我覺得DS-ST50的啫喱顏色太深,較難顯示黏著的污垢。

平時用開的啫喱

平時用開的啫喱
20180212_203430 (773x800).jpg

製作金工都好靚

製作金工都好靚

清潔中

清潔中

以side A- smooth operator 測試

以side A- smooth operator 測試

評分

查看全部評分

回復

blover 發表於 2018-2-13 20:44
昨晚已作了簡單的測試。其實我也有用開這類有黏力的唱針清潔啫喱,清潔效果唔錯,因為清潔的目的只係保養個 ...

玩黑膠, 依隻野唔慳得
回復

racewong 發表於 2018-2-13 21:20
玩黑膠, 依隻野唔慳得

好彩最後補左飛。期待中。
回復

rhg124 發表於 2018-2-14 00:01
好彩最後補左飛。期待中。

你幾時拎呀?
回復

你唔係話過年後咩?如果有我聽日攞都得。
回復

rhg124 發表於 2018-2-14 23:01
你唔係話過年後咩?如果有我聽日攞都得。

可以呀, 我明天出中環
回復

一般賣 2 百頭既產品,而家DS AUDIO ST-50 講兩句就要買到過 6 舊?
無得試,我都係用番 2 百幾既算數喇!
回復