新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18478|回復: 74

[喇叭] 翻燒上座地 - PMC Fact.8

玩hifi環境同時間真係好緊要,話說自從三年前個細仔出世後,都無乜幾可可以靜靜地坐係度開大聲嚟聽歌,好多時開機只係當背景音樂,而且聽既多數都係啲小品,一直用開對Sonus Faber Auditor對呢類音樂其實非常稱職,出嚟既聲音效果非常迷人,所以一直相安無事。

數年前已聽過呢對pmc小座地,但那時剛換了Sonus Faber Auditor不久,而口味亦偏好幼滑如絲的小提琴和較厚潤的人聲,對她中性及快上快落的聲音並沒有動心,但她那細小的箱體所播放出來的規模感已在心中留下深刻印象。

隨著數月轉變,自己聽音樂的口味亦開始不同了,數年前開始多聽了古典音樂,到重播大型交響樂時,就發覺到對用緊既喇叭有點不足,畢竟呢類音樂又確實唔係呢對喇叭強項。所以在心底裡開始醞釀著想搵一對聲音中性、分析力高既小座地返嚟,但因為環境關係,並沒有作出任何行動。而家細路大個咗,聽音樂都可以開返大少少音量,姻緣際遇下又給我遇上了她,雖然距離她發表的日子足足九年,又唔知用緊部合拼能否把她推得好,但胡琳話齋,「遇見舊情人」,雖然好似係鄧麗君既,但唔理住喇,衝就衝啦。

久違了的開箱氣味

希望可以用到佢直至保用期完結啦

真身

暫時擺位

初步開聲,最明顯既係場面感大了一個碼,左右兩邊拉闊了不少,音場場亦都深了,感覺像去了一個較大的音樂廳。開隻現場錄音的馬勒第一交響曲,除了音場變化外,另一令我驚訝的地方是聽多了很多觀眾席以前沒聽過的微細聲音,清淅交代細節也是這對喇叭的特色吧。聲音方面,她的路向跟原先的喇叭很不同,厚潤的聲音和尾音不見了,換來了較乾淨和爽快的聲音,這可能要一點時間去適應了。可能新開箱的關係,她的低頻比我預期為小,煲下再看看有否改善,希望唔關amp或喇叭線事吧。

與這對新喇叭相處時間還短,有機會煲耐啲先再跟大家來個update,謝謝收看。

評分

查看全部評分

喇叭有排煲但煲完你會好開心
回復

用大喇叭小音量聽都很好。
回復

恭喜!!!
兩對一起玩真不錯
回復

兄臺的客廳真不小!估計不小於250方呎。
兄弟的寓所高9呎2吋,客廳寬9呎,一邊側牆最短23呎,另一邊最長36呎。
由於fact.8低音延伸甚深,量感也不少,播大編制管弦樂的類比錄音時,偶爾要衰減3dB(1級)才聽足所有細節。
回復

好大個廳呀

部Goldmund未必夠力推得郁個低音喎。 哈哈。 睇黎你又要upgrade了
回復

racewong 發表於 2018-2-12 10:40
好大個廳呀

部Goldmund未必夠力推得郁個低音喎。 哈哈。 睇黎你又要upgrade了 ...

這款合併式放大器功率多大?
回復

citiduck 發表於 2018-2-12 01:49
喇叭有排煲但煲完你會好開心

慢火煲喇叭觀察著她的變化也是一種樂趣
回復

dekiller 發表於 2018-2-12 02:30
用大喇叭小音量聽都很好。

小音量 background music 聽也不錯
回復

roque 發表於 2018-2-12 09:25
恭喜!!!
兩對一起玩真不錯

會一起玩一排先, 過完年後會諗下點處置對書架
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-12 09:58
兄臺的客廳真不小!估計不小於250方呎。
兄弟的寓所高9呎2吋,客廳寬9呎,一邊側牆最短23呎,另一邊最長36 ...

其實個客廳偷咗小小飯廳既位, 兩個加埋應該勉強有二百零呎, 如果唔係都唔太敢玩座地

陳Sir你個廳咁大咁深咁都食唔哂啲低頻?
回復

racewong 發表於 2018-2-12 10:40
好大個廳呀

部Goldmund未必夠力推得郁個低音喎。 哈哈。 睇黎你又要upgrade了 ...

偷咗位嚟影相啫

啱啱先大傷元氣, 槍王你使唔使即刻放毒
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-12 10:43
這款合併式放大器功率多大?

195w 8 ohms
回復

9成是線材問題
回復

小Ga 發表於 2018-2-12 14:32
其實個客廳偷咗小小飯廳既位, 兩個加埋應該勉強有二百零呎, 如果唔係都唔太敢玩座地

陳Sir你個廳咁大咁 ...

我的客廳總軆積不小於2700立方呎,基本上足以消散過多低頻,不過有一些類比錄音天碟低頻量感較多,須要畧為修飾一下而已。
回復

基本上足以驅動fact.8。
兄弟目前所用的115瓦單聲道功率放大器是針對阻抗變幅極大的英國監聽揚聲器設計的,用來推PMC最適合不過。
回復

我都覺得喇叭線機會大,對喇叭線當年特登搵嚟夾sonus faber,幫佢修身修到靚靚
回復

小Ga 發表於 2018-2-12 15:26
我都覺得喇叭線機會大,對喇叭線當年特登搵嚟夾sonus faber,幫佢修身修到靚靚 ...

如果有需要, 可以隨時聯絡小弟, 可以借線比師兄你試玩.
大家都係PMC用家, 希望幫得到師兄玩盡PMC
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-12 14:59
基本上足以驅動fact.8。
兄弟目前所用的115瓦單聲道功率放大器是針對阻抗變幅極大的英國監聽揚聲器設計的 ...

我都係因為數字上覺得部amp推得動fact. 8先作出呢個換喇叭決定
回復

小Ga 發表於 2018-2-12 15:34
我都係因為數字上覺得部amp推得動fact. 8先作出呢個換喇叭決定

兄臺的合併式功放是可以的。將來升級可考慮換分體前後級。fact.8配真空管機種也可以,例如德國製造的Octave Audio。
回復