新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4596|回復: 27

[電源線] 有關ARC 跟機電源線

請問有冇人知 Ref 6 同 Ref 150SE 既跟機電源線係咪同一款電源線?   我前幾日用Ref 6 跟機電源線同條蛇王 Sigma Analog 比較, 本來我覺得呢條寧波煊華電器廠電線亳不起眼, 但試過後令我非常震驚原來條跟機線咁堅, 我覺得有蛇王8成什至多於8成表現 (兩條都係全新線).... 如果冇銀両買靚線用住佢係非常好的選擇.

唔知 Ref 150SE 跟機電源線係咪Ref 6同一款電源線?  表現如何?  thx
好多跟機線比名牌廠線更加正經㗎!
回復

7500martin 發表於 2018-2-13 11:01
好多跟機線比名牌廠線更加正經㗎!

例如呢, 請問仲有乜牌子跟機線係有質素 (ARC係其中一個牌子)?
回復

MM622 發表於 2018-2-13 12:04
例如呢, 請問仲有乜牌子跟機線係有質素 (ARC係其中一個牌子)?

我諗用"匹配"一詞比用質素較為適合一些,至少Brinkmann 嗰條跟機線就一定要用!
回復

Emmlab 部 CD 機跟條 Kimber Kable 都係另一個匹配好例子
回復

我覺得蛇皇條Alpha HC 同ARC Ref.110原裝跟機PC 比.  蛇皇貴氣好多和量感足好多.  原裝跟機PC 聽古典時後面樂隊濛好多和起落感好平, 無嘜激情.  

不知樓主為何如此少分別.
回復

ARC Ref.110 推出至今超過十年, 師兄肯定果時D 跟機線同而家新機種跟機線水準一樣?
未知師兄你試過用Ref 6 跟機線試呢部機未?
另外按我所知代理都係用呢條線做 demon, 如果太差應該唔會用
回復

另外師兄或者可以向曰睇下你條 Ref 110 跟機線的生產商名, 相信同而家新機種珯既跟機線唔同咗.
回復

MM622 發表於 2018-2-13 14:49
另外師兄或者可以向曰睇下你條 Ref 110 跟機線的生產商名, 相信同而家新機種珯既跟機線唔同咗. ...

新舊嘜唔同嘅咩?我反去睇下先!  

但我記得現在ARC 廠(用家可以直接email 跟廠聯終), 都係見議升級嘅話, 選用Shunyata.  因ARC廠依家都係用Shunyata做Reference.  

http://shunyata.com/professionals-comment/
回復

我唔係話條Ref 6 跟機線好過條 Sigma Analog (我都係用緊佢), 我只係話佢表現好好令我有驚喜
回復

MM622 發表於 2018-2-13 16:02
我唔係話條Ref 6 跟機線好過條 Sigma Analog (我都係用緊佢), 我只係話佢表現好好令我有驚喜 ...

Ching, 明白!  我都只是有話直說, 沒半點冒犯意思.

Ref.6 更係好聲啦!  我依家用緊老麥C2500, 都已經好Happy. 謝謝!
回復

係. REF-6和150SE係同一款電源線,我意見係未搵到啱自己聲音的電源線前用返這條原裝跟機20A線都有非常好的效果,因為我都係用緊REF-6+150SE
回復

Davey 發表於 2018-2-15 12:24
係. REF-6和150SE係同一款電源線,我意見係未搵到啱自己聲音的電源線前用返這條原裝跟機20A線都有非常好的 ...

當年我條CD8跟機線, 依家仲有keep住。 哈哈
回復

我都係 當年部CD9條原裝15A電源線仲留住
回復

Davey 發表於 2018-2-15 21:10
我都係 當年部CD9條原裝15A電源線仲留住

我用緊條黑雞插黑膠盤個摩打.
回復

乜咁啱嘅 我都係擺埋左係膠箱
回復

Davey 發表於 2018-2-16 01:04
乜咁啱嘅 我都係擺埋左係膠箱

用佢插摩打都唔錯
回復

插摩打應該分別不大不過我就試過這條ARC跟機原裝電源線用係CD9再跟其他電源線比較過效果,一般2k內的品牌線都埋唔到佢身
回復

Davey 發表於 2018-2-16 12:11
插摩打應該分別不大不過我就試過這條ARC跟機原裝電源線用係CD9再跟其他電源線比較過效果,一般2k ...

好平衡, 連貫性強, 一貫純銅聲底。 我自己都覺得唔錯。
回復

咁即係踢爆名廠線係粹料,靠宣傳同打手同捉人洗錢心理啫,
雖然係事實。
回復