新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20517|回復: 61

[分享] Hifi極易功-續#2

因為不能寫太多字,只好加post開心share,大家比多D分我升級,我便可寫多啲。
正常大家都知hifi

評分

查看全部評分

正常大家都知hifi櫃、化振板、釘腳。我本人試過比nord@2t 釘腳,結果不用講,明牌人做神物都係人間物品,不同層次。首先希望大家可以做一個實驗,實驗步驟是把係統中其中一部機放在不同物質上聽,如地上、木枱上、金屬上等。

評分

查看全部評分

回復

Hifibecheap 發表於 2018-2-16 12:11
正常大家都知hifi櫃、化振板、釘腳。我本人試過比nord@2t 釘腳,結果不用講,明牌人做神物都係人間物品,不 ...

Go on please
回復

Hifibecheap 發表於 2018-2-16 12:11
正常大家都知hifi櫃、化振板、釘腳。我本人試過比nord@2t 釘腳,結果不用講,明牌人做神物都係人間物品,不 ...

支持
回復

冇錯,你不是聽覺有問題。同一部機放在不同物質上的聲音是有分別。結論一不同的物質會對聲音有影響。

評分

查看全部評分

回復

好啦,講第二個結論之前,先講個故事。想當年,第一次買部美國明牌reference級CD機,新機返來當然即時開箱播返隻CD享受下。好境不常…點解一隻CD都未聽完會跳線T_T,我自以為CD問題,就換第二隻碟,正…冇事,可繼續…天啊,點解尾二隻歌又跳。到第三隻碟,響中間就跳。當時真是灰到爆T_T。立即打電話比sales,個sales二話不說便幫我換機。點之代理好好服務,一部有問題就換,最後換了兩部新機都是一樣。真是叫救命都冇人救到,莫非我命中註定唔可以用高級CD機?!

評分

查看全部評分

回復

好在天冇絶人之路,最終比我發現問題所在。就是放機的木板不平,有一個位凹下,正正是CD機尾機腳位置。正常放機不會動,不過CD機不同,所以播CD時的振動使CD機振動而跳線。最後我加多塊木板,問題得以解決。

評分

查看全部評分

回復

所以第二個結論是檯面要平,振動也會有影響。
回復

咁即係點?即是唔用化振板、釘腳又可以化振,可以使器材平穩安放。
回復

我相信有很多人都接觸過天下間所謂的聖杯,其實聖杯是對音效有正面影響。但係價錢又係神聖不可侵犯。在我記憶中,外功層完美練成之日,聖杯牛肉粒全部放入櫃內供奉。你話有幾神聖…就有幾神聖。
回復

Hifibecheap 發表於 2018-2-16 22:20
我相信有很多人都接觸過天下間所謂的聖杯,其實聖杯是對音效有正面影響。但係價錢又係神聖不可侵犯。在我記 ...

師兄呢個主题(HiFi極易功-可以令cheapfi變hifi,性價比冇限量增覆 ),小弟也正在進行中。

評分

查看全部評分

回復

Sunny兄,咁你都分享下你的心得,大家交流下。

我就試過本門工夫用在前後級、膽機、石機、合併機,全部都冇問題,效果一流。
回復

好啦,講左咁多效果,係時候講清楚方法。第一步就係放一塊銅板響機底。通常我會用3mm厚銅板,原因好簡單,太薄唔夠重,唔夠硬。太厚,我自己唔夠力。我會一次買幾塊,所以好重。大細就睇你部機。

評分

查看全部評分

回復

對於一些選定材料的磁化係數和磁導率的數據
介質        磁化係數(χm)        磁導率(μ)        磁場        最大頻率
μ合金        20,000[5]        25,000 × 10-6 H/m        在0.002 T
透磁合金        8000[5]        10,000 × 10-6 H/m        在0.002 T
電爐鋼        4000[5]        5000 × 10-6 H/m        在0.002 T
鐵氧體(鎳鋅)                20-800 × 10-6 H/m                100kHz ~ 1 MHz
鐵氧體(錳鋅)                >800 × 10-6 H/m                100kHz ~ 1 MHz
鋼        700[5]        875 × 10-6 H/m        在0.002 T
鎳        100[5]        125 × 10-6 H/m        在0.002 T
鉑        2.65 × 10−4        1.2569701 x10-6 H/m
鋁        2.22 × 10−5[6]        1.2566650 × 10-6 H/m
氫        8 × 10−9
or 2.2 × 10−9[6]        1.2566371 × 10-6 H/m
真空        0        1.2566371 × 10-6 H/m(μ0)
藍寶石        −2.1 × 10−7        1.2566368 × 10-6 H/m
銅        −6.4 × 10−6
or −9.2 × 10−6[6]        1.2566290 × 10-6 H/m
水        −8.0 × 10−6        1.2566270 × 10-6 H/m
回復

銅除了抗磁也是很好的EMI屏蔽。
回復

所有野都可以問google大神,有證有據冇老吹。唔似面書谷主自吹屍fu老吹又唔明過中原理,比人問兩句就話睇得明就明,睇唔明就唔好睇,最終block左問問題的人。如果有人認為我亂講,請提供實驗數據,改善方法,大家可以教學相長。我是試過五、六種物質,古今平貴前後級、合併機、CD機、解碼。

評分

查看全部評分

回復

由於銅的特性,再加上其密度,放在機底一來不會起振,二來屏蔽的能力可以減少磁、EMI對器材的干擾。為何第一步放機底作屏蔽?大家看看電子板底便知,如果不是SMD,絕大部分零件腳都是向下,如果有任何干擾由機底向上,器材便可全面接收,好多時高頻干擾做成一些噪音,便覺得系統唔夠靜,還會影響定位。
回復

Hifibecheap 發表於 2018-2-17 19:33
由於銅的特性,再加上其密度,放在機底一來不會起振,二來屏蔽的能力可以減少磁、EMI對器材的干擾。為何第 ...

Hifibecheap兄,銅板是貼着機底(在機殼外)嗎?你用什麼方法上緊?

我估除了防干擾入侵外,還可以强化機殼、減少振動。
回復

Eds兄,貼着機底是好的,但不是個個人整得到。直接放在枱上再放機也有很好的效果。還有如果要搬機,上死後每次搬機都好辛苦。所以以下的方法可用在機搭機或有一格格櫃放機。

評分

查看全部評分

回復

由於銅吸熱和散熱的能力很高,所以在機頂上多放一塊銅板便成。如機搭機,每部機中間都有一銅板相隔,又可助散熱又可減少機與機之間的干擾,成套系統會靜好多。有一格格櫃的一樣做法,不過成本可能重少少。試過便會明白。其實這只是第一步,距離你完全聽到系統全功率還有很遠。大約還有八成未聽到。

評分

查看全部評分

回復