新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: meiga

[請教] Cd player 加外置Dac好不好?

有時原裝個份dac 係最夾o既,
除非部DAC 級數高好多班

評分

查看全部評分

回復

加左DAC後有兩個調聲位, 第一是同軸線, 第二是OPPO SONICA的電源線,
搭配唔好的話可能不及內置DAC.
回復

frankpoon 發表於 2018-2-18 22:06
加左DAC後有兩個調聲位, 第一是同軸線, 第二是OPPO SONICA的電源線,
搭配唔好的話可能不及內置DAC. ...

我諗呢啲正正就係叫做一闊三大
回復

hksarac 發表於 2018-2-18 12:10
可有比較過兩者??

無論在音場和分析力,都會好過20年前的DAC芯片

有用同SONICA同級別的DAC跟馬仔的比, SONICA就沒有了
我個人重視的是好聽與好聲, 分析力只是係眾多元素之一, 有超卓的分析力不一定等於好聽, 當然馬仔的音場也不比我那DAC遜色
回復

dolphin88 發表於 2018-2-18 22:48
有用同SONICA同級別的DAC跟馬仔的比, SONICA就沒有了
我個人重視的是好聽與好聲, 分析力只是係眾多元素之 ...

咁又係,有人喜味精,有人喜無鹽,有人喜甜,有人喜清晰,有人喜濛
回復

hksarac 發表於 2018-2-18 22:57
咁又係,有人喜味精,有人喜無鹽,有人喜甜,有人喜清晰,有人喜濛

既然玩音響係有咁多味,什麽是高度傳真?Hi-Fi的意義是什麼?有否Hi-End存在?
回復

hakman 發表於 2018-2-19 11:18
既然玩音響係有咁多味,什麽是高度傳真?Hi-Fi的意義是什麼?有否Hi-End存在?

依個問題可以寫論文了.
回復