新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23648|回復: 83

[CAS] Synology DS918+ NAS 使用報告

我一向都是 Synology NAS 用家,由 2 bay 開始玩到 4 bay,兩年前由 DS416+ 換到 DS916+,當時覺得選曲反應是快了,聲音也變得爽朗咗,開開心心的用了兩年。

最近又由 916+ 換到 918+, 規格上 918+ 是有很多進步,包括內置 dual M.2 SSD caching,不需要佔用一個硬碟槽來做 caching,和 916+ 比較,918+ 的實際容量增加了近 50%。

電腦科技日新月異,有新用新的多數有著數。由 916+ 升級到 918+ 好簡單,只需要把所有硬碟搬到新 NAS,一切都自動波搞掂,過程只需要十分八分鐘。一開聲的改善非常大,比之前的升級大很多。918+ 的聲音非常順滑自然,動態更大,低音結實有力,所有改變都很正面,簡單講是更有黑膠味。選曲速度再加快了,整體表現之佳實在驚人,大有喜出望外之感。

DS918+ 只是四千幾元,是性價比很高的投資。

評分

查看全部評分

I am Synology user too,我由 DS115j upgrade to DS118,都係非常滿意。
回復

有黑膠味好吸引喎.師兄是用dlna從DS918+攞歌嗎?行MinimServer還是其它software呢?
回復

cl30 發表於 2018-2-23 11:35
有黑膠味好吸引喎.師兄是用dlna從DS918+攞歌嗎?行MinimServer還是其它software呢?

主要是用 MinimServer 經 dCS upsampler 選曲,也可以用 Synology DS Audio 播,聲音有點不同。

918+ 是沒有數碼聲的
回復

Thomas hing, can you share the photo of the AC Adapter to me?  I would like to see the output whether it is 12V, ?A.

Thanks.
回復

史的墳 發表於 2018-2-23 12:19
Thomas hing, can you share the photo of the AC Adapter to me?  I would like to see the output whethe ...

I use the LPS for 916+ onto 918+. They are the same 12V 8A. The plug is the same too.
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-2-23 12:24
I use the LPS for 916+ onto 918+. They are the same 12V 8A. The plug is the same too.

12V 8A... great!!!!  Kenneth's PSU can be used.
回復

我都用緊916+...
玩SSD caching會犧牲1個硬碟插槽...
918+係好吸引...
ching 有冇用盡兩個M.2 NVMe SSD 插槽...上兩條SSD行RAID1?
速度爽很多嗎?
回復

比你講到我都想玩番CAS添
回復

jc9314 發表於 2018-2-23 14:07
我都用緊916+...
玩SSD caching會犧牲1個硬碟插槽...
918+係好吸引...

現在只用了一條 Samsung 960 EVO 500G M.2 SSD drive,如果用兩條可以 read / write 都 cache 到。

一條就 read only。
回復

我仲係用緊 model 214  (2bay), 其實如轉918+音質有幾大改善?! 何解?
回復

超級英雄 發表於 2018-2-23 15:54
我仲係用緊 model 214  (2bay), 其實如轉918+音質有幾大改善?! 何解?

電腦嘢我真係唔識,只知道我每次換新的 NAS,聲音都有改善。

今次由 916+ 升到 918+ 的改善更是非常大,師兄可以先入 918+ 行兩個硬碟,將來有需要再加上去。

聽講最好聲是行 RAID 0。

評分

查看全部評分

回復

Learn from tycoon

評分

查看全部評分

回復

小弟新手一名。正想買一個 NAS玩。在考慮 QNAP的HS-251+, https://www.qnap.com/zh-cn/product/hs-251%2B
貪佢冇FAN,會安靜一點。
想請教師兄,你台4BAY的NAS,FAN聲大不大,hardDISK聲大不大?
回復

搞到又心思思想換DS918+
回復

我真係好想升918+,我都係本身916+,升咗就處理隻916+身後事,最慘係買咗幾個月916+就出隻918+
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-2-23 15:46
現在只用了一條 Samsung 960 EVO 500G M.2 SSD drive,如果用兩條可以 read / write 都 cache 到。

一條 ...

價錢只是差小小,點解唔買 Samsung 960 PRO series 呢?  
回復

雙風扇嘈音大嗎?
回復

safin 發表於 2018-2-24 09:17
雙風扇嘈音大嗎?

開 Quiet mode 一點也不嘈
回復

john61s90 發表於 2018-2-23 23:28
小弟新手一名。正想買一個 NAS玩。在考慮 QNAP的HS-251+, https://www.qnap.com/zh-cn/product/hs-251%2B
...

噪音量是很少,絕對不影響聽音樂
回復