新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15162|回復: 25

[解碼器] 第一次開箱文-Kinki DAC 1

第一次開箱文, 連貼相都未試過, 請各位多多指教。
小弟用過的DAC多不勝數,最近的包括Accuphase DC-37,Metrum Pavane,窮起來,換了幾千元的Soekris DIY,但一點都不覺Downgrade了,非常好聲。
最近手頭鬆少少身痕,想到中國尋寶…(下刪一萬字)…發現了精采Kinki DAC1,一聽,大驚!咁既價錢,有咁既聲?即時畀錢。
開箱文來了
說明書,玩咁耐機,仲說乜明?唯一要睇睇,就係佢平衡頭用歐式,即係又同我部Marantz反相…

極厚既發泡膠

小朋友証實,真材實料,扎實非常…

對腳落左少少心思,但Sorry,我知大家都唔會用…

代理以「得啖笑」黎形容它原裝的fuse,咁橋我家就有兩粒純銀fuse,二話不說換了,別問我原裝的好不好聲,未聽過…

即時放上神壇~愉快聆聽中!

多謝收看~

評分

查看全部評分

反相問題有反相功能解決嗎?
回復

t1174 發表於 2018-2-26 20:33
反相問題有反相功能解決嗎?

早已問過代理商。答覆話沒有相位選擇功能,并且不會修改。所以擁有相位選擇的前級是首要條件。
回復

dekiller 發表於 2018-2-26 21:10
早已問過代理商。答覆話沒有相位選擇功能,并且不會修改。所以擁有相位選擇的前級是首要條件。 ...

不一定的,將喇叭線正負互換插就可以。
回復

hksarac 發表於 2018-2-26 22:35
不一定的,將喇叭線正負互換插就可以。

理論上可以。但是面對不同相位的碟會發神經的。所以DAC也好,AMP也好,必定最小要一個相位選擇。

評分

查看全部評分

回復

恭喜,此機可玩性很高
回復

師兄   
快D 出執告
回復

jeansky 發表於 2018-2-26 23:06
師兄   
快D 出執告

人地才開箱WOR。點都要玩過一個月才有公正的評價啦。

回復

dekiller 發表於 2018-2-26 23:15
人地才開箱WOR。點都要玩過一個月才有公正的評價啦。

不必...因為我買了已煲好的Demo機^o^
回復

sky176 發表於 2018-2-27 03:52
不必...因為我買了已煲好的Demo機^o^

我憂慮的不是煲機時間。是蜜月期。新車,新女,新玩具都一樣。大家都為你高興的。

評分

查看全部評分

回復

"發現了精采Kinki DAC1,一聽,大驚!咁既價錢,有咁既聲?即時畀錢。"

即係點?
回復

patkwok 發表於 2018-2-27 08:44
"發現了精采Kinki DAC1,一聽,大驚!咁既價錢,有咁既聲?即時畀錢。"

即係點? ...

抵玩。声音有特点之类。
回復

dekiller好有經驗
精采的聲音,質素比我以前用過的Metrum Pavane & DC37甚至以前的Invicta都是超班的,它們都是幾倍價錢
唯一決定買不買的只有口味,DC37在單獨用的時候,沒什麼優點,但一套西裝用果時,就會有好明顯的金仔味(精),喜唔喜歡,見人見智。
Pavane風格比較自然,無調味,中性,聲音比DC37密度高,似黑膠。
Invicta走分析力路線,無調味,中性。
Kinki DAC-1,超誇張的分析力同訊息量,但有調味,高低頻在我耳中,似乎輕微Emphasized,唔算太誇張到冇中頻。口味啱唔啱就好主觀,但客觀的音質就高到無話可說。我用的舊B&W+Marantz剛好人聲就係加強,夾起黎,反而出黎效果,三頻仲平衡咗。
另外,DC37 Pavane果D個USB似乎造得好差,我加Uptone Regen, Vbus果D補品先覺得入到耳。但Kinki個USB似乎做得好好,我Melco USB直插,好靚聲!

評分

查看全部評分

回復

但留意, 佢個Filter影響都唔細,要睇個人喜好。
回復

Ching, thanks for the report, how do you compare Kinki DAC-1 with Soekris DIY?  have you try Soekris 1541.  BTW, I am also thinking about Melco N1A + DAC , any suggestion where to get Melco N1A audition and purchase in HK?  Many thanks.
回復

sky176 發表於 2018-2-27 12:18
dekiller好有經驗
精采的聲音,質素比我以前用過的Metrum Pavane & DC37甚至以前的Invicta都是超班的,它們 ...

DAC 1最大吸引力我覺得是可以直接加時鐘。遺憾的是知道不會有相位選擇。不知道CHING準備加什么CLOCK來玩?

回復

daytona368 發表於 2018-2-27 17:03
Ching, thanks for the report, how do you compare Kinki DAC-1 with Soekris DIY?  have you try Soekris ...

Metrum我用左大約6-9個月,Soekris我用左約1.5年。
兩者感覺是一樣的,可能因為我用Soekris時開始玩地盒,Metrum時無。
Kinki音質遠超Soekris,但說實在Kinki是有調味的,我用黎聽流行曲係一流,好少聽交響樂,唔知會乜效果,Soekris是無味的(with 地盒),但音質追得上Pavane8,9(without地盒)成。
隔離台有部2手Melco N1A (日本叫Dela)放緊
以我所知, 香港無代理,只能睇包膠。
外國一兩年前用Melco 同大白羊&Aurender做過PK,可以Google下。
三者,好似大白羊包尾。
回復

dekiller 發表於 2018-2-27 18:17
DAC 1最大吸引力我覺得是可以直接加時鐘。遺憾的是知道不會有相位選擇。不知道CHING準備加什么CLOCK來玩 ...

靚Clock分分鐘仲貴過部解碼,還是你有什麼好介紹?聽聞有啲鐘加左仲差過唔加,所以唔敢玩
回復

sky176 發表於 2018-2-28 00:10
靚Clock分分鐘仲貴過部解碼,還是你有什麼好介紹?聽聞有鐘加左仲差過唔加,所以唔敢玩 ...

一般来讲,D/S类芯片都需要加CLOCK。所以已经放弃使用D/S芯片的DAC。
回復

恭喜ching
回復