新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13279|回復: 35

[CAS] 有錢多好呢 - Dalby Audio Design - Meda Ethernet 線

老友新春外遊渡歲,又係順手牽羊的好時候,吾友知我心存歪念,隨即奉上一紙盒,果然識時務,不枉相識多年!端詳細看,原來是來自英倫的Dalby Audio Design,頭尾各有長約金色兩寸多金環,賣相絕不比"三鵝公" 差,份量十足,粗度更絕對抵得上小弟的尾指。以為是數碼線,老友卻提醒這原來這只不過是一條Lan線! Lan線都居然可以這樣富麗堂皇,小弟都為之一呆。不過這又不難理解,老友那套富貴組合,就已經抵得上我的半層蝸居,現在玩 CAS,又豈會用平民Lan線!

一條1.5米 Dalby Audio Design - Meda Ethernet 賣線就要 HKD 25000 大元!?想必是老友虛榮作祟。心中明白Lan 線的重要性,越接近Music Server,Lan 線的影響就越明顯! 但是此叫價,實非吾等平民百姓所能想像!頓時泛起拆棚的歹念。

dalby cable.jpg

即管長煲一星期,好聲衰聲也無話可說! 而這一星期我就繼續忙著和PS4博鬥,做一個全職宅男。

dalby switch.jpg

正式試聽之日! 似乎我真是低估了我老友的聽力!我不懂什麼這線可進入音樂靈魂深處的鬼話。但開聲最明顯的差別,在同等音量之下,整體音場和密度忽然倍增了兩倍!原本自用還非常滿意的 AIM NA7,頓時變得空洞和泛味,沒有AB直接比較,我都不相信差別可以這麼大!

再聽自己比較熟悉的曲目,以Take Five 為例,對NA7 都沒有什麼投訴,只是在 Meda 的進擊下,那種飽滿,充滿能量感,接近現場的迫力畫面,已經完完全全撐出喇叭之外! 低頻下潛力,更將自用的 NA7 完全拋離,其實NA7絕對不差,只是和Meda 相比,整體音響畫面的下盤就顯得凋零!

接著再聽 Cannonball Adderley 的 Somthin' Else,雖然能量飽滿,在我的組合上甚至有過載的情況,但卻又沒有因為能量的過載而掩蓋了 Miles Davis 的小號,Miles Davis 的小號依然辛辣,刺激非常!愈聽就愈過癮!我不會單純用音樂感或音效去形容!Meda 能將應有的動態和微絲細眼,拿捏得恰到好處。不會過分誇張亦不會濫芋充數!在小弟的陽春組合上,居然都有幾分臨場感。

假如只係可以聽爵士樂,那又怎可以對不起他的身價呢?改聽幾張喜歡的古典音樂,依然音場雄渾,充滿著彈跳力,應柔則柔,應剛則剛!Michael Tilson Thomas 所指揮的馬勒第二,就正好可以發揮出 Dalby Audio Design - Meda 的氣勢和能奈。

接著再聽我最近非常喜歡的谷村新司和五輪真弓,我不得不承認Meda 確是有他的吸引力,你說是味精?但我個人又不大同意!他就是有著一種人味,能令你極易投入歌者當中,愈聽愈想追著聽!和先前分別用過的AIM NA3 相比,分析力在這個價位確是不錯,但奈何人聲亦單薄,偏重音效,人味不足欠討好。其後換上AIM NA7,味道確是大有改善,但又似乎犧牲了若干程度的分析力。現在 Meda 卻成功將這兩者優點合二為一,當然一條 1.5 米Dalby Audio Design - Meda Ethernet線就已經等於三條 AIM NA7,好又似乎是必然的!

dalby lan.jpg

以往CAS 出現,給人認定只是曇花一現的玩意,聲音平板,了無生氣,和HiEnd一詞根本沾不上邊!但近這幾年,CAS 突飛猛進,大有超越甚至取代CD 之勢。以往絶對清楚Lan線的重要性,可是勢估不到Lan 線原來都可以有此戲劇性的改變,正好回應我今次的標題,有錢多好呢!當然如果你的CAS 組合不到位,你不要妄想一條Dalby Audio Design - Meda 就令你的CAS 組合可以起死回生,但是假如自問你的CAS 組合不錯,又正好又有一些毫不吝嗇的富貴損友,也請你不要輕易開口借!借時易,別是難!

轉眼間兩星期已過,相信老友亦已歸來,心中忽然很怕他老人家來電!都只怪自己心地不好,想拆人棚,現在卻搞到自己心癢難奈。駁回自用的NA7 線......, 唉!算啦!還是打機相宜得多!

dalby packing.jpg

評分

查看全部評分

依條LAN 線啱我喎. 快D叫你老友借埋比我試啦.
回復

小弟也借了這條 Dalby Meda ethernet cable 作為 MSB transport-dac 之間的 ProI2S 接線。

只能說 : "嘩嘩嘩" 三聲!   

和 martin兄 ㄧ樣, 也是難捨難離!   
回復

CKKeung 發表於 2018-3-5 12:10
小弟也借了這條 Dalby Meda ethernet cable 作為 MSB transport-dac 之間的 ProI2S 接線。

真係"好"嘢!! 不過太貴了!!
回復

用緊Vertere Pulse HB Ethernet ,唔知同Dalby Audio Design比輸幾多?
回復

r002 發表於 2018-3-5 12:42
用緊Vertere Pulse HB Ethernet ,唔知同Dalby Audio Design比輸幾多?

未玩過Vertere 喎!!!
回復

我都用緊HB,換上Meda非常明顯的分別

評分

查看全部評分

回復

放心去試毒啦.

回復

小弟初玩 cas, 剛入了部 innuos Zenith mk2, 當 NAS 用。由 Zenith 去 switch 一段現用 Supra Cat8, 想升級。不知道一萬元內有什麼好選擇呢?(由 switch 去 Amare 現用 AIM NA7).
回復

小弟和 kahw兄 正是 Vertere HB ethernet cable 用家,試咗 N條 ethernet cables,HB 始終是我們的首選,
... 直到這條 Dalby Audio Meda ethernet 的出現!

評分

查看全部評分

回復

i am a hard core vertere cable lover....
i changed to Dalby..... no match!

評分

查看全部評分

回復

musicolic 發表於 2018-3-5 13:24
小弟初玩 cas, 剛入了部 innuos Zenith mk2, 當 NAS 用。由 Zenith 去 switch 一段現用 Supra Cat8, 想升級 ...

Vertere is the only choice!

評分

查看全部評分

回復

Let me add some photo too
WhatsApp Image 2018-02-15 at 21.03.16(1).jpeg
WhatsApp Image 2018-02-15 at 21.03.16.jpeg

評分

查看全部評分

回復

musicolic 發表於 2018-3-5 13:24
小弟初玩 cas, 剛入了部 innuos Zenith mk2, 當 NAS 用。由 Zenith 去 switch 一段現用 Supra Cat8, 想升級 ...

一定是 Vertere HB ethernet cable!
回復

CKKeung 發表於 2018-3-5 15:19
一定是 Vertere HB ethernet cable!

Could u pls pm the price for 1.5m?
回復

CKKeung 發表於 2018-3-5 15:19

可講多少少關於 Vertere 的聲音特性嗎?謝謝。
回復

隻 switch 加埋兩條 RJ45 去 M12 嘅 MFP8GOLDⅡ 線都一樣係兩萬幾:

http://yoshidaen.jp/shopdetail/000000003463/
http://www.audiounion.jp/ct/detail/new/138728/
http://www.oliospec.com/shopdetail/000000005869/

Telegärtner Japan Limited M12 SWITCH GOLD
http://www.highfidelity.pl/@main-3218&lang=

PCで音楽: 最後の救世主 M12 Gold Switch
http://asoyaji.blogspot.com/2017/02/m12-gold-switch.html

波蘭同埋日本用家都一致好評,如果將 Dalby Audio Design 條線嘅其中一邊換埋 M12 頭就真係如虎添翼。
回復

tleonard 發表於 2018-3-5 16:00
隻 switch 加埋兩條 RJ45 去 M12 嘅 MFP8GOLDⅡ 線都一樣係兩萬幾:

http://yoshidaen.jp/shopdetail/0000 ...

呢隻m12 switch行嘅插頭都幾別!? 坊間都未必咁容易買到啱插嘅lan線!

師兄! 那麼你有沒有買到呢隻m12 switch?
回復

7500martin 發表於 2018-3-5 16:42
呢隻m12 switch行嘅插頭都幾別!? 坊間都未必咁容易買到啱插嘅lan線!

師兄! 那麼你有沒有買到呢隻m12 s ...
無呀,就算有錢都唔會咁用啦。

大拿拿兩萬幾銀喎,俾我就買隻價錢合理嘅普通 M12 switch 先,跟住用一千美金 send 去韓國俾 SOtM 改 sCLK-EX 加埋 50Ω reference clock 輸入,跟住就不妨問吓 Cybershaft 仲有無 OP14,線就應該會試試 4K UHD 版嘅 Belden 2183P。

查實 sCLK-EX 有四個輸出咁多,仲有三個可以用嚟改埋塊底板 system clock/USB 卡/LAN 卡都得。

一不做二不休,橫掂都係五行欠改嘅話就順便問問 SOtM 收幾錢先至可以將 RJ45 換咗做 M12 插座,橫掂 M12 天生係好過 RJ45 多多聲:

回復

CKKeung 發表於 2018-3-5 13:26
小弟和 kahw兄 正是 Vertere HB ethernet cable 用家,試咗 N條 ethernet cables,HB 始終是我們的首選, ...

CKKeung兄方唔方便講下兩者有咩分別?
回復