新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8505|回復: 17

[附件] 古河 NCF booster & TELOS GNR Mini V3.1

新年試新嘢,第一次見到這個產品時,以為只是個承托重型線材插頭為主的設計,所以沒有記在心裡,到最近先後有幾個朋友選用後,傳來的信息是對聲音有正面改善,於是再在網上爬文查了一下,原來那個托和面蓋是用了專用物料,能令插頭內通過的電源更純更淨,眼見自己其中一個排插入電位的IEC已有下墜情況,便拿一個來做承托兼測試對聲音的改善如何,雖然價錢並不便宜,但安裝後也自我感覺良好。
FB_IMG_1520230091854.jpg FB_IMG_1520230103087.jpg FB_IMG_1520230109654.jpg FB_IMG_1520230116555.jpg
既然講得對音效有改善,先用演唱會BD來測試一下,聽了幾首曲後,初步感覺是在寧靜度、仔細度、音樂感都有提升,聲音純厚了及更耐聽,嘗試拿開再作AB比較,就是只移開上蓋也能清楚分辨出來,於是報告這結果給朋友,他說由於我用的是FI25(R)IEC,所以效果會有明顯改進,如果是NCF版本就會差別少一點了,現在唯有想想有沒有其他地方可以加一個或以上先。

評分

查看全部評分

我都好想試下。

評分

查看全部評分

回復

㳟喜ching

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄:  
請問這器材在那裡購買,以及幾多銀,可否PM本人.

謝謝

評分

查看全部評分

回復

還請問最高可調幾高呢?有沒有12~13CM高呢?
回復

hangshun 發表於 2018-3-5 23:53
恭喜師兄:  
請問這器材在那裡購買,以及幾多銀,可否PM本人.

已經PM了你。
回復

搵槍王大大啦!我都係俾佢毒到
回復

hangshun 發表於 2018-3-6 00:21
還請問最高可調幾高呢?有沒有12~13CM高呢?

有加長支架配的,呎零高度應該無問題吖。
回復

garyportia 發表於 2018-3-6 10:10

pm 埋我
回復

我都俾佢毒到, 可否PM本人

謝謝
回復

謝謝幫忙.........
回復

gary兄:又有新野玩

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2018-3-6 16:23
gary兄:又有新野玩

Davidsky兄:即是又要駛錢呢
FB_IMG_1520230139807.jpg FB_IMG_1520230144666.jpg
聽講呢個產品還拿了個獎,可惜日文睇唔明

評分

查看全部評分

回復

garyportia 發表於 2018-3-6 10:10

唔好似為過左黎依邊講我, 我就唔知喎.
回復

racewong 發表於 2018-3-7 14:23
唔好似為過左黎依邊講我, 我就唔知喎.

鎗王大大:我都已經盡量唔去兩聲道那邊行,那些兩聲道好朋友係咁射啲"令"來毒我,這個也給敗了!
回復

RE: 古河 NCF booster & Telos GNR Mini V3.1

終於成功把兩個舊地盒放出,可以開埋個TELOS GNR Mini V3.1來試,聲音超黑固然不在話下,經過昨晚睇了兩套電影的感覺,在畫面方面的改善就是無雜訊、顏色濃郁、電影感和立體感更強
201802202358206080-1.jpg 20180307_210339-1.jpg 20180307_211938-1.jpg 20180307_212304-1.jpg 20180307_214858-1.jpg 20180307_211611-1.jpg
回復

garyportia 發表於 2018-3-11 10:52
終於成功把兩個舊地盒放出,可以開埋個TELOS GNR Mini V3.1來試,聲音超黑固然不在話下,經過昨晚睇了兩套 ...

gary兄:你都真係好發烧,又有新野玩

評分

查看全部評分

回復

唔知係咪部DUNE駁了地盒的關係,睇這片時覺得畫面勁乾淨,好有電影感和非常立體,雖然手機的自動白平衡表達唔到現場色溫,更枉論高對比下的暗部細節,但此片的鮮豔色彩和清晰度還可以感受得到,彩虹魚無論在色彩、光位、暗位、清晰度及立體感都能一一表達出來,真是越玩越有呢!
IMG_20180317_231032-1.jpg IMG_20180317_231403-1.jpg IMG_20180317_232937-1.jpg IMG_20180317_233503-1.jpg IMG_20180317_234908-1.jpg 20180317_235939-1.jpg IMG_20180318_004436-1.jpg IMG_20180318_013053-1.jpg IMG_20180318_014003-1.jpg

評分

查看全部評分

回復