新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4334|回復: 6

[投影機] 小地方、大畫面 Optoma LCT100超短焦鐳射投影電視

香港呢個彈丸之地,樓價不斷飆升,納米樓都話要幾百萬,地方愈住愈細,對於我地呢班家庭影院迷嚟講,想玩大畫面真係談何容易!百事佬當年就係當中一個受害者,盡管聲音已經穿牆拆壁,可惜變形金剛仍然困係四十吋畫面裡面,聲畫不一,頓時意興闌珊,大大減低電影嘅震撼性。
DSC_6567.JPG 想玩大畫面而地方不足都唔係無辦法嘅,呢兩年百事佬去廣州展,好多展館都已經棄用傳統投影機而轉用超短焦投影電視展示,畫面比起傳統投影機雖有點距離,不過比起舊時已經進步不少,有啲更加去到4K質素添。上星期百事佬就走咗去HiViHK.COM 數碼影音搵主持人Kelvin了解一下超短焦投影電視,Kelvin二話不說即刻駁著部Optoma LCT100比百事佬欣賞,真係唔話得!眼見Kelvin幾吓手腳,一個接近90吋嘅大畫面即時呈現小弟眼前,擺放距離亦只不過係55cm左右。Kelvin無將舗內嘅燈熄晒,刻意還原出家居光暗環境,播出試機風景碟同LUCY電影,雖然只投射係一般投影幕面,但效果絕不遜色,如配上專用抗光增艷框架幕,表現肯定倍數遞增。Kelvin補充講話Optoma LCT100係以雷射作光源,有3000流明,再加上200000:1嘅對比度,所以就算喺日光環境下都有唔錯表現,兼且佢有20,000小時壽命,用家可以當佢電視咁用,完全無須留手呢!

DSC_6563.JPG LCT100擁有10W大功率喇叭,就算無其他影音器材,都可以有唔錯嘅音響效果

百事佬心想,一部Optoma LCT100超短焦投影電視加條Sound Bar,一個簡潔嘅家庭影院已經成形,絕對適合蚊形樓家居而又鐘意享受電影嘅玩家。想擁有大畫面嘅準用家,不仿打電話到HiViHK.COM 數碼影音同Kelvin make個appointment,感受一下短焦投影電視帶嚟嘅震撼力!
LCT100.bmp

HiViHK.COM
地址: 香港灣仔軒尼詩道300號中邦商業大廈7A室 (集成中心側)
電話 TEL: (852) - 2361 6176 (Office) ( 11:30am - 7:30pm )
電話 TEL: (852) - 3902 3606 (Showroom) ( 1:30pm - 9:00pm )

評分

查看全部評分

回復

正喎 Otpoma真係好積極呀,推出不同機種以迎合不同客戶
回復

牆都唔洗鑽,ok喎
回復

最大可以放到幾大?
回復

bigair 發表於 2018-3-9 14:27
最大可以放到幾大?

100吋...