新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6671|回復: 14

[擴音器] 轉會 Naim to Mcintosh

各位師兄 ,

本人玩Naim已多年,近來想轉會。 諗緊
C52 / mc452 or mc301x 2。 請問有什麼意見? MC452 or MC301 monoblocks? 分別大嗎?

現有系統 B&w 804 D3,Naim 252/Supercap/250DR /NDS/555PS

Thanks!
Dear 師兄,
如果聽開 N 仔 轉會去老麥,當然你會好過引,因為音色會突然厚暖好多,對 B & W 要求來說,表現更加飽滿豐盈,有很多網友會說成絕配,小弟以前會覺得甚是,不過正當 McIntosh 收購了義大利的 Sonus Faber 之後, Faber 就以 McIntosh 既器材為 調聲之Reference ,於是成件事就唔同講法了,不過,當然 B & W 亦十分匹配,而貼士是留意喇叭線材的使用,因為 McIntosh 屬高存能型機種,建議線徑勿太誇張的粗碌,以免影響電容系數而造成制動力誤差。
至於 MC452 or MC301 x2pcs 則要看你地方可足夠,第二:在賬面瓦數而言 MC452 比較多,不過因為規格上 Mono Block 有自己獨立的供電源,則在制動力回路上佔大大的優勢,即電流量較為大力,第三:由於 MC452 在二手之中是頗為熱門的項目,因此論將來交收快慢速度而言比 MC301 則較為理想,第四論用料上 MC452 因是立體聲頭頭機的最高型號,所以在製作材料上都是較壯身,亦有代表旗艦的手揪把手,外觀比較漂亮,而 Mono 機種則中級之頂是 MC601 ,因此旗艦的象徵只在 MC601 之上,MC301 外觀設計看落去就較為簡化,而且具代表性的輸出牛也是收藏在機箱之內。
師兄,以上為種種的分別,希望可以幫得上你啦。
回復

Ken 師兄,多謝晒你詳細介紹同分析。我心儀係MC452,但要換rack先放得落。而我 聆聽空間大概300多呎,但喇叭到梳化只有10 呎。我知道庇 依家 代理做緊 C52+ M C301特價,請問有冇MC452套裝特價?謝謝。
回復

naimfan 發表於 2018-3-13 15:41
Ken 師兄,多謝晒你詳細介紹同分析。我心儀係MC452,但要換rack先放得落。而我 聆聽空間大概300多呎,但喇 ...

暫時未有,不過留意一下新款到貨五、六月期間,到時可能有特別驚喜呢
回復

Ken Sir,
仲有請問C52 內置MC phono 質素好嗎? 我已經有EAR phono, 如內置質素ok的話我亦都可以少放一件, 冇計 始終Hifi 架減唔係好夠位置。
回復

naimfan 發表於 2018-3-13 15:53
Ken Sir,
仲有請問C52 內置MC phono 質素好嗎? 我已經有EAR phono, 如內置質素ok的話我亦都可以少放一件, ...

Dear 師兄,
一般來說分體的 Phono amp 一定比內置的靜,因為屏閉和獨立電源供應的關係,而 C52 內置的也十分不錯,容抗值的設定也十分足夠,當然亦是老麥聲底,厚暖中性,分析力不錯的唱頭放大。
不如比較一下才去決定 EAR 的去留吧
回復

Ken Sir,
Any suggestion on the speaker cable for my BW804 speaker and XLR cable from c52 to mc452?
Thanks
回復

naimfan 發表於 2018-3-16 15:11
Ken Sir,
Any suggestion on the speaker cable for my BW804 speaker and XLR cable from c52 to mc452?
T ...

Dear 師兄,
通常前級去後級既過機線,見意比較中性和沒有個性一類,那可方便音源調聲,如果條條線都有自己個性,這樣出來音效就可能一團糟 ,所以最好把最高成本的線材放在音源去前級的第一對線,調控音色,之後的線使用冇性格的一些,這樣就能得心應手 ,前去後可用例如 XLO Ref . 3  XLR 一種連接,其屬純銅線即比較溫厚,但中性不礙調聲,喇叭線方面就可太多選擇,亦看 Bi-wire 與否,不的話差不多大部份可知各品牌都沒有問題,而 Bi-wire 則建議使用線徑較幼一類,亦可高頻 HF 行銀類,低頻 LF 行銅線,效果會比較凸出。
回復

Thanks Ken Sir for the advise and time yesterday. I tried to plug in the poweramp power to a separate powerstrip and i can tell the difference is quite obvious. Midrange begins to come back but still not the sound that i was expected.. I will try the Mcintosh XLr tonight.

評分

查看全部評分

回復

naimfan 發表於 2018-4-4 10:59
Thanks Ken Sir for the advise and time yesterday. I tried to plug in the poweramp power to a separat ...

Dear 師兄,
很好呢,老麥線理論上應該再厚暖少少 ~
回復

Dear 師兄,
早晨啊,換上老麥 XLR 的測試如何呢?
回復

Ken sir,
用咗之後 overall 好咗好多, 聽多咗好多嘢, 但係人聲始終冇 喺阿二 度聽咁出。 應該係空氣感唔夠。 仲係好平面咁。希望 遲啲換埋你介紹條喇叭線再煲多陣可能會有改善。

評分

查看全部評分

回復

naimfan 發表於 2018-4-6 13:26
Ken sir,
用咗之後 overall 好咗好多, 聽多咗好多嘢, 但係人聲始終冇 喺阿二 度聽咁出。 應該係空氣感唔 ...

Dear 師兄,
當然可以,不過亦有可能另有原因,可否拍一下你擺機的全家福給小弟看看呢?
XLO 的純銅喇叭線也是厚暖、人聲濃郁聲底,底玩有 Ultra 6 -8ft around HK$3800.-/pr
回復

Ken Sir,
頭先試咗你教我將部前級墊起,唔係講笑,真係有明顯分別。多咗空氣感,結像好咗D!雖然未做到我想聽到的聲音,但比起之前已經好好多!多謝ken sir指導!
回復

naimfan 發表於 2018-4-7 00:11
Ken Sir,
頭先試咗你教我將部前級墊起,唔係講笑,真係有明顯分別。多咗空氣感,結像好咗D!雖然未做到我 ...

請勿客氣,兩聲道調聲就只靠純物理方法,跟 AV 家庭影院的環繞聲原則完全不同,特別是膽管式的音響器材,就來得特別的敏感,不論導線,電源供應,又或是諧振處理、防干擾,等等之硬件和配件的調整都能直接改變出來的音效質素, 可以說是簡單,但當鑽研下去,又卻是十分複雜, 而且在使用和配合上又有不同的變數,並不是一加一等於二的單純邏輯學問,所以只能憑膽粗粗地去冒險嘗試,從錯誤中學習,累積經驗,才會有更新的啟發。
智識改變音色,這個就是小弟一路的信念呢。

回復