新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4713|回復: 10

[分享] 又睇好嘢,THX喺客厅也很美

今日我哋探訪嘅客廳影院,既系專業嘅THX系統,又系讓空間更美嘅參與者,加上簡潔淡雅嘅設計,竟然成就了簡約而唔簡單,好聲又酷美嘅客廳影院空間,急切地需要介紹畀更多嘅人。

走進呢個空間,簡約嘅居家風格設計,展現了簡練爽快嘅空間布局,亮麗且恬靜嘅顏色搭配和舒服大方嘅居家風格。整體以冷色系為主色,更多嘅營造出現代簡約嘅氛圍。80%嘅新房裝修後生,會采用類似咁嘅家居設計方案,輕松嘅氛圍下也更多嘅節約了成本,呢對大都市人,特咪系居住公寓嘅都市人系特咪重要嘅。

呢個空間采用嚟自美國嘅SensaSound勝賞TP800F 5.1影院系統。首先,呢個系通過THX認證嘅揚聲器產品,喺THX官網上可以查到。THX保證了其最佳嘅聲音表現。而最大嘅唔同系,TP800F通過THX認證,喺必須黑色箱體嘅前提下,必須符合THX標准外形嘅前提下,盡可能嘅把產品做到「最美」,呢種美唔系花里胡哨嘅美,唔系奼紫嫣紅嘅美,而系一種很「酷」嘅美,一種從細節處暗藏嘅美。而呢種美,又系和依家時下流行嘅簡約型裝修設計相得益彰,幾乎任何同類居室空間都能最好嘅匹配。甚至可以講:讓TP800F系列成為客廳影院嘅最佳搭配。

TP800F雖然和普通箱體喇叭比起嚟似乎冇太大差咪,四四方方規規整整。但睇起嚟就系咁亭亭玉立,恰到好處。得益於其黃金比例嘅身材線條。THX對喇叭容積有一定要求,喺原始型號TP800確認設計完畢通過THX認證後,TP800F嘅目標就系喺原有基礎上把佢變成落地款,呢個時候高度就特別有講究!根據依家嘅寬度和深度,要讓最後嘅落地款TP800F最為美觀漂亮,設計師采用了多次試驗,達到最美嘅身材比例線條。高一寸則視覺太過纖細,像一根竹竿;而矮一寸則視覺矮肥,唔夠氣派。而依家嘅高度正系配合好佢嘅三圍,恰到好處嘅美女模特。

除咗身材好,呢款喇叭嘅外表面處理也系非同一般,就好比一個模特唔止身材火辣,「皮膚」還特咪好,光潔順滑,像絲綢一般,於系呢個美女就又上了一個層次。一般THX認證嘅喇叭可能對於外表面處理並唔特咪在意,而TP800F客廳套裝要做到順應客廳使用嘅需求,對外表面鋼琴烤漆處理做了超乎尋常嘅投入,真正畀人感覺外表光亮得像鏡面一樣!當你睇到呢套喇叭才會感受到,和一般鋼琴黑色漆面有着非常明顯嘅差異!光潔度和亮度完全唔同,呢到底系點解?

鋼琴漆工藝,佢嘅工序非常復雜,首先,需要喺木板上塗以膩子,作為噴漆嘅底層;將膩子鏟平後待膩子干透,拋光打磨光滑;然後反復噴塗3-5次底漆,每次噴塗後,都要用水砂紙和磨布拋光;最後,再噴塗1-3次亮光型嘅面漆,然後使用高溫烘烤,使漆層固化。SensaSound嘅TP800系列就系咁嚟制造嘅。

而市面上大部分嘅鋼琴烤漆,實際上系「聚氨酯漆噴漆」工藝。呢種漆和鋼琴漆嘅面漆成分(鋼琴漆使用嘅噴漆為「唔飽和聚酯漆」)系很接近嘅,但與鋼琴漆工藝相比,呢種工藝冇噴塗底漆,也唔系烤漆工藝,冇經過高溫固化過程,而聚氨酯漆本身嘅穩定性也不如唔飽和聚酯漆。其實際成本,大概只有真正鋼琴漆嘅1/5到 1/10!我哋所見嘅絕大多數「鋼琴漆」都系呢一種。

如果冇比較,一般人可能也冇特咪感受,但系當你真正睇到TP800F嘅「皮膚」,就能感受到乜系光亮如鏡,乜系高級精致。

評分

查看全部評分

有了好嘅身材有了好嘅肌膚,然後再喺一些細節配飾上高級精致,嗰呢個美女才稱得上名媛,才配得上極品。而呢些喺TP800F腳墊部分,就很好嘅體現了呢啲。

如果單純嘅喺箱體底部加裝4個腳釘,一個系從美觀程度上感覺喇叭造型過於單調,另外一個系如果有震動,也系直接會傳導畀喇叭。依家呢個設計等於系用兩條金屬柔性支條,把喇叭騰空支架起嚟,咁就算有震動首先就被支條嘅柔性畀消化掉了。

梗系主要要講嘅仲系就算系唔起眼嘅腳釘和支條呢套組件,TP800F依然采用了極其精細嘅處理工藝。從腳底到墊片到螺帽,每一個部分都細分,而且具有極高嘅加工精度。呢需要加工機械本身具有很高嘅精度,成本自然而上。也正系因為呢些細節零件嘅精美,體現了高難度加工工藝嘅美感,才更加凸顯了高級感,細節中嚟見真章,高級美女喺完美身材和綢緞肌膚下,一條簡單嘅項鏈就足以,越簡潔越大牌!

所以喺咁嘅一套客廳影院制品下,任何裝修嘅設計似乎都可以嚟搭配,但系同時喇叭也依然喺THX嘅框架下,保持了THX嘅最佳效果。

THX效果保證
      有了THX多達幾百項嘅認證細節,效果特點就簡單陳述一下:TP800F系一個2路密閉式落地揚聲器, 高音單元采用特制嘅1.2」(30mm)丹麥設計單元。此單元采用了特殊嘅波導技術,可以更好、更優地將聲音分散喺空間中,擴大最佳聆聽區域,而非僅僅有一個「皇帝位」。同時兩個特殊嘅中低音單元喺最大限度上進行聲音力量和數量嘅補充,使得空間內嘅每一個位置都系皇帝位。

同為THX Select認證嘅TP800作為中置。

沿用TP800F同樣嘅計算機優化非對稱嘅分頻設計以及波導設計,彌補內部單元嘅延遲以及揚聲器與揚聲器之間嘅延時,從而更好嘅還原更加平滑、自然嘅聲音,使得人聲對白更加貼近真實聲音。

環繞喇叭采用由Vance親自操刀嘅V5 Signature。V5 Signature作為勝賞旗下簽名系列,不僅能作為環繞揚聲器,更可以作為主音箱。V5 Signature揚聲器繼承了TP800家族嘅整體上升設計基因,同樣采用了計算機優化非對稱分頻技術和波導技術,可以完美重現電影聲軌,營造出環繞聲,將觀眾更好地沁浸喺創作者嘅意圖中。

低音炮系影院嘅「靈魂」,TP800F 5.1影院系統搭配嘅系V12SW。V12SW作為主動式超低音揚聲器內置自動調節功能,可以快速、便捷、自動調節,以適應唔同空間嘅聲學條件,達到更好嘅效果。其內置聲學調節功能,可以喺某種程度上媲美甚至碾壓大部分AV接收器本身嘅房間聲學調節功能。

TP800F 5.1影院系統與用戶嘅客廳環境完美嘅融合為一體,為客廳帶嚟最全面的的影音解決方案。無論系聽音樂或系睇電影,勝賞TP800F系列都系客廳影院嘅首選。

其實除咗影院,聽美妙嘅音樂也系美女業主重要嘅需求。TP800F喇叭同樣完美勝任,只系為成個系統單獨增加了Lumin錄銘D2嘅音樂流媒體播放器,就好比一個音樂圖書館。可以任意選擇上萬個專輯嘅音樂。關鍵仲系播放着DSD64和PCM192Khz/24bit嘅高規格音樂,呢個系用CD播放所難以企及嘅優點,就像喺睇DVD和藍光一樣嘅差異。

評分

查看全部評分

回復

環境優美
回復

精緻家居佈局,精品文章演繹,睇得我心矌神怡。樓主耍多分享精彩報告
回復

百事兄嘅文彩非常之厲害及精彩
回復

好抒服的環境
回復

mojiji1 發表於 2018-3-15 23:33
百事兄嘅文彩非常之厲害及精彩

關我咩嘢樹呀...
回復

多謝樓主分享
回復

這段文章不是你寫的嗎