新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12640|回復: 41

[請教] 最好聲music player

$50000樓下
冇streamer
Only need to play songs on usb drive or fingers

Thks
Don't have to spend too much, as USB HDD will not be a good source.
回復

搵Ben Sir啦
回復

dekiller 發表於 2018-3-19 20:05
Don't have to spend too much, as USB HDD will not be a good source.

我很贊同
回復

我很贊同去揾 Ben Sir。
其實 server 的內置 HD or SSD 的音質比 usb 或 ethernet 轉導好得多。
回復

CKKeung 發表於 2018-3-20 04:59
我很贊同去揾 Ben Sir。
其實 server 的內置 HD or SSD 的音質比 usb 或 ethernet 轉導好得多。
  ...

唔明?
HD or SSD是儲存裝置, usb 或 ethernet 是傳送方式
回復

raykkc 發表於 2018-3-20 09:08
唔明?
HD or SSD是儲存裝置, usb 或 ethernet 是傳送方式

利用 streamers 來 play 蓄存了在 NAS 內的 music files, 是遠不及 servers play 蓄存在內置 HD/SSD 內的 music files 的。

評分

查看全部評分

回復

唔明?

Ckkeung  的意思係以播同一個 file 來説,個 file放係 server 內 hd 會比放係其他地方更好聲。

評分

查看全部評分

回復

唔明?

USB 用响音響並唔係一個好界面。
回復

frankyching 發表於 2018-3-20 11:45
USB 用响音響並唔係一個好界面。

Usb喺音響傳輸都係依十幾年既事, 有好多野仲有得改進吧
回復

racewong 發表於 2018-3-20 12:01
Usb喺音響傳輸都係依十幾年既事, 有好多野仲有得改進吧

但佢本來個架構,就唔適合音響。音樂係隨時不停咁去,如果每次都先將一首歌預先放入緩衝,咁樣用任何介面都冇問題,但係如果一路唱一路攞,咁 USB 就非常之唔適合。就算點樣改,問題都存在,因為佢嘅設計根本就唔係咁用。
回復

frankyching 發表於 2018-3-20 12:15
但佢本來個架構,就唔適合音響。音樂係隨時不停咁去,如果每次都先將一首歌預先放入緩衝,咁樣用任何介面 ...

嗯. 明白.
回復

我覺得,潮流大都會向 播放器 可以播 NAS 或直接網上串流 去發展,因為兩個方法都係可以無限擴展容量,適合長遠使用,雖然好多内置有 HDD 嘅 Player 係好,但容量有個頂,可能好多人都會停一停,諗一諗。雖然大多數人包括我,聽嚟聽去都係嗰幾隻歌。
回復

如果你使用的PLAYER可以PRELOAD就不用太计较。
回復

CKKeung 發表於 2018-3-20 09:25
利用 streamers 來 play 蓄存了在 NAS 內的 music files, 是遠不及 servers play 蓄存在內置 HD/SSD 內的 ...

CK 兄, 其實不論從內置或外置的 NAS 存取,相對在實際工作的 core process,這些 I/O process 的 latency 都係非常大,而用那種 I/O 方法存取有較好表現,除了硬件相互配合外,軟件工程師亦係至為關鍵,我相信大部份 streamer 產品可能用內置硬碟會較好,但少部份的 Software Eng. 或 diyers 係可以刻意讓某種 I/O 存取 (e.g. ethernet) 更有效率。

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2018-3-20 12:15
但佢本來個架構,就唔適合音響。音樂係隨時不停咁去,如果每次都先將一首歌預先放入緩衝,咁樣用任何介面 ...

USB 用在 audio streaming 主因有 asyn (非同步)嘅模式,其實不論從 streamer/player 以至到 DAC 的 USB interface 都會有緩衝 (只係 buffer 大小分別),所以 USB 才有條件去實現高質數嘅非同步音頻傳輸,但條件上同我剛剛的 reply 相若,同樣需要硬件相互配合和軟件工程師嘅編程,例如以前 CK 兄都介紹過用在電腦上嘅 USB interface card 會比 on board 的介面好 (硬件層面上),但要再加上軟件嘅配合才能夠充分發揮整個設置在 audio streaming 嘅優勢。

評分

查看全部評分

回復

So informative, thank you guys
回復

玩了CAS幾年由最初用 PC 做控制加上 Pure Music 至後期 Audirvana 都是用USB,重播CD rip file 感覺上強差人意. 換了獨立player 後就好得多亦有機會比較 coaxial 及 AES 去DAC一段分別,個人覺得USB跟 AES 差不多但比 coaxial 好亦吾覺得USB噪音大。相信主因是player軟硬件都專注音樂重播非一般PC可比, 獨立 player 對於將來容量擴展會容易得多.
回復

Siuping 發表於 2018-3-20 14:40
USB 用在 audio streaming 主因有 asyn (非同步)嘅模式,其實不論從 streamer/player 以至到 DAC 的 USB  ...

非常同意。這個Asynchronous USB (非同步)模式,使USB架構擁有其中一個可以實現高品質音質的重要條件。

dCS也聲稱這Asynchronous USB是源自於(originated)他們的,並應用於他們的旗艦Vivaldi DAC上。詳情可參閱下圖或以下網頁連結。

https://www.dcsltd.co.uk/?p=audiophile

試問如果這USB架構不能實現於頂級品質的音樂播放,dCS會否應用於他們的旗艦Vivaldi DAC上呢?並聲稱這是源自他們而引以為傲的呢?

dCS Vivaldi 也使用的原創Asynchronous USB技術

dCS Vivaldi 也使用的原創Asynchronous USB技術
回復

It seems the USB facility is a must on today's DAC design no matter for professinal or customers filed. Those expensive DACs some decades ago also need a DDC with USB input to extend their mission on playing DSD compatible.   
回復