新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12187|回復: 52

[分享] 退燒的原因

有人話自己退燒,要將全套 HiFi 賣出,有甚麼特別原因有人會將自己全套 HiFi 賣哂呢?

0. 走火入魔。
1. 玩得過份左,突然清醒,覺得遊戲唔玩。
2. 玩過之後,玩極都覺得唔好聲,所以投降,因為唔識玩。
3. 對音樂失去興趣。
4. 玩到悶,對 HiFi 失去興趣。
5. 另一半唔准,時常俾老婆鬧。
6. 屋企有BB,有細路,有寵物。
7. 屋企唔夠空間,或有其他環境不利因素,包括電力質素不穩定。
8. 要錢,要套現。
9. 玩過了,已有滿足感。
10. 被損友毒害,誤入HiFi歧途, 覺得亂花錢,終於醒覺。
11. 無敵是最寂寞,最是痛苦。
12. 工作太忙,無時間。
13. 洗左好多錢,套HiFi 都沒有現場感,再買落去都係嘥錢,決定放棄。
14. 要搬屋,有太多器材,費事自己搬。
15. HiFi 器材一部二部,攪到屋企亂七八糟。
16. 玩 HiFi 嘥電,要環保。
17. 聲浪太大,被鄰居投訴。
18."握"其他朋友,話退燒,其實大洗牌。
19. 太貴,價值不符事實,不甘被人搶錢,火起來賣哂佢。
20. 聽覺減退,再不能享受。
21. 玩到迷失,喪失理性,亂咁買賣。
22. 病丶老丶死。
23. 內疚感。

有無更多嘅理由要退燒?退燒又等於 downgrade 嗎?歡迎分享。

評分

查看全部評分

可以出去玩FI-HI。

評分

查看全部評分

回復

老、病、死 !

評分

查看全部評分

回復

我估多數係#18原因,其實係想全套音響換哂,待過一過冷河後,再入手全套新的音響。

評分

查看全部評分

回復

我有對G3,一定唔會退燒

評分

查看全部評分

回復

只有對音樂突然失去興趣, 先至會退燒.

評分

查看全部評分

回復

但又宥可能系由繁化簡,我自己只有一台DAC + Active 喇叭,但已經夠用。

評分

查看全部評分

回復

locusyam 發表於 2018-3-27 10:07
但又宥可能系由繁化簡,我自己只有一台DAC + Active 喇叭,但已經夠用。

Me too
依家用Devialet一件,加全頻書架,感覺良好
回復

玩極都玩唔好,又唔係真係愛好音樂嘅,咪好易退燒

評分

查看全部評分

回復

我雖然有了小朋友,太太也不喜歡音響,但也仍然堅持去發燒。因為這份執著就是自己的興趣,唔想失去佢。

評分

查看全部評分

回復

ConstantK 發表於 2018-3-27 07:59
我估多數係#18原因,其實係想全套音響換哂,待過一過冷河後,再入手全套新的音響。 ...

我都見過有這種情況,去到終極多數最後 downgrade.
回復

wkw 發表於 2018-3-27 07:20
老、病、死 !

都會,知道自己老左,臨死之前重有知覺,賣哂佢。so sad....
回復

mark38 發表於 2018-3-27 09:34
我有對G3,一定唔會退燒

哈哈,世事無絕對㗎。
回復

locusyam 發表於 2018-3-27 10:07

你算是大洗牌那類嗎?
回復

chuck 發表於 2018-3-27 11:22
哈哈,世事無絕對㗎。

退燒走G3,請通知聲
回復

Andy03 發表於 2018-3-27 10:26
我雖然有了小朋友,太太也不喜歡音響,但也仍然堅持去發燒。因為這份執著就是自己的興趣,唔想失去佢。 ...

精神可嘉。我估好多人會犧牲自己興趣,又或者買套靚 head fi.
回復

chuck 發表於 2018-3-27 11:18
我都見過有這種情況,去到終極多數最後 downgrade.

downgrade好大鑊, 一定會燒得更勁。
回復

內疚感!
最近小弟買咗個三萬多元解碼, 外國評論話有八萬元的解碼都比唔上
可能真係咁, 但係你話令到套嘢好咗好多, 我又唔覺
香港人又有多少時間聽音樂呢
所以都有啲內疚感嘥咗啲錢
我而家每個月都捐啲錢去畀流浪貓狗
諗諗下有時做下善事, 帶嚟嘅快樂仲多過你套hi-fi
所以我都有少少想買咗部解碼了

評分

查看全部評分

回復

揾到比hifi 音響更有興趣的事或人生義意,所以放棄都無所謂
有時覺得買左d 貴器材或線,只有自用覺得有升級或值得,其他人眼中會覺得好傻,幾萬蚊買條線。。。。對一般人點講得出口

評分

查看全部評分

回復

hiendfung 發表於 2018-3-27 12:22
內疚感!
最近小弟買咗個三萬多元解碼, 外國評論話有八萬元的解碼都比唔上
可能真係咁, 但係你話令到套嘢好 ...

有時停一停,諗一諗,都會覺得HiFi 器材好貴,買左之後會覺得好奢侈,所以買後會有內疚感,覺得物非所值,尤其是唔可以話比人知,這種感覺不好受。

但玩 HiFi 都係欣賞音樂,買到好野返嚟,而聲音又有進步,那種喜悅都好難形容,所以會上癮,繼續追求更高景界。

評分

查看全部評分

回復