新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19295|回復: 21

[DIY 胆機] (多圖)Audio note EL84胆機diy, 唔識接線變壓器輸出,求幫忙

小女子啱啱開始學人玩膽機,用左2個月時間在淘x買料,訂做火牛,變壓器,洗左唔少$,全部齊件就開始動工,滿心期待,可惜接線變壓器到輸出,試左2次不成功,開頭無聲,咁試下黃線入8R位置,開機即出煙,即刻關總掣,好彩,埋板無燒到!希望有人識得點整可以教下我,我真係唔想第一次玩就失敗,然後放棄!p.s . 我全部都係YouTube自學的, 如果表達得唔清唔楚請唔好見怪!

評分

查看全部評分

C姐有冇輸出牛和結構相?
回復

Hifibecheap 發表於 2018-4-4 17:13
C姐有冇輸出牛和結構相?

人哋教我點樣整,我唔識得電子,有D諗通咗,係咪即係ouput位 加條線,駁返入去8R COM?Thanks for your reply.
WhatsApp Image 2018-04-03 at 4.48.54 PM.jpeg
回復

j927tijs 發表於 2018-4-4 17:22
人哋教我點樣整,我唔識得電子,有D諗通咗,係咪即係ouput位 加條線,駁返入去8R COM?Thanks for your repl ...

以下images係,參考人地既成品,我覺得AN Tube Amp真係好靚,簡直係一件藝術品!
回復

j927tijs 發表於 2018-4-4 17:22
人哋教我點樣整,我唔識得電子,有D諗通咗,係咪即係ouput位 加條線,駁返入去8R COM?Thanks for your repl ...

你輸出牛接法沒錯,再check一次電阻值,不插膽開機度330v電壓點。
回復

Hifibecheap 發表於 2018-4-4 19:04
你輸出牛接法沒錯,再check一次電阻值,不插膽開機度330v電壓點。

Hi, Thanks again for your reply, I will try tonight.And i will keep posting.
回復

j927tijs 發表於 2018-4-4 19:10
Hi, Thanks again for your reply, I will try tonight.And i will keep posting.

c姐妳好大胆真心佩服
加油
祝妳成功出靚聲
回復

Band 發表於 2018-4-4 22:08
c姐妳好大胆真心佩服
加油
祝妳成功出靚聲

其實唔係大膽,只係因為中意聽female vocal jazz,同violin,覺得自己部Marantz amp 出D聲差D D,之後聽過胆機出D聲又真係好靓,好soft,真係返唔到轉頭!咁啱an胆機個style同appearance都啱我,直頭一見傾心,冇人幫到我,所以先自己整,日日youtube睇片學D!希望可以成功!今晚攪得掂既話,之後會update,post 相同video,如果可以的話!利申,我並唔係專業玩家,只係隨自己喜好黎玩,如果有咩錯或得罪唔好介意!
回復

好開心,阿媽我得左啦!用左2個鐘左右!因為試驗性質,等D聲O K先再執靚D线!所以而家比較肉酸!不過,發現2個問題,第1,電流聲超大,好可能係我未接地线!第2,開左2分鐘左右,後面4支胆巳經超熱,係咪正常呢?估計應該有30-40度!因為電話post唔到相同片,明天有時間我會update,多謝收睇!

評分

查看全部評分

回復

j927tijs 發表於 2018-4-5 03:02
好開心,阿媽我得左啦!用左2個鐘左右!因為試驗性質,等D聲O K先再執靚D线!所以而家比較肉酸!不過,發現 ...

恭喜
回復

多謝你既回覆, 唔知點解post唔到相同埋影片http://www.discuss.com.hk/viewth ... amp;utm_source=copy

唔介意可以入呢我呢個post睇片
回復

膽發熱是正常,改用silver mica和效好的交連電容有好大改善
回復

Hifibecheap 發表於 2018-4-5 16:33
膽發熱是正常,改用silver mica和效好的交連電容有好大改善

師兄講中我心聲, 電容係我下一步會换嘅嘢, 多謝提點!
回復

Hifibecheap 發表於 2018-4-5 16:33

係咪呢個?有冇咩牌子比較好?
等我研究下先
回復

j927tijs 發表於 2018-4-5 03:02
好開心,阿媽我得左啦!用左2個鐘左右!因為試驗性質,等D聲O K先再執靚D线!所以而家比較肉酸!不過,發現 ...

恭喜x2
回復

j927tijs 發表於 2018-4-5 17:14
係咪呢個?有冇咩牌子比較好?
等我研究下先

係,不過我通常找美國牌子。
回復

女中豪傑!!!
我都要向你多多學習先得
回復

jeansky 發表於 2018-4-11 22:40
女中豪傑!!!
我都要向你多多學習先得

你好
回復

你好,其實好少事啫,一D都唔需要勇氣
回復

這圖三個牛同一方向擺放不理想!其他幾幅擺放較好。
回復