新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17503|回復: 100

[分享] 請教影音區的設計規劃

請教各位師兄,小弟裝修家居,想設置投影機及AV音響系統( DOLBY ATMOS  & DTS-X),請問以下的floor  plan的系統擺位是否正確?
及有無更新式的環繞聲音響製式的喇叭擺位要準備增加,待小弟在裝修時多造幾個出線位以備日後升級之用?
至於電箱方面,是否有須要從主電箱再分多一個副電箱出來給AV+兩聲道系統用,造法又是怎樣呢?
另外,再想請教在入牆Lan線方面,現在應穿Cat(?)制式的Lan線,是給AV系統+兩聲道系統用的?
懇請賜教!

Ching, 弓起...有新居.

大家硏究吓....不过ching要好用好多時間去跟project和CFu溝通,最好交比專業人士去搞.
我試过遇上講唔明旣CFu, 就勞心勞力.

1. 想問問皇帝位係边? 如果伙樓底柱之後, 咁個水平側喇叭就會比边柱遮蔽了.
2. 樓底柱有幾高, 是否會遮擋投影.
3. 做副电箱是可以的, 可以去HiFi雜誌上揾專做佈电源綫的公司幇手, 自己來就唔好, 除非你係有牌电工.
4. 由AVM/VideoSource去Projector HDMI, 可用光千HDMI或cat6加HDMI/Cat6 Converters (留心有分linePower/non-linePower).
5. 其它重有好多細節不能盡錄, 如是否电屏要走控制綫和电綫, projector 是否用副电箱AV电....

評分

查看全部評分

回復

Csum123 發表於 2018-4-12 06:59
Ching, 弓起...有新居.

大家硏究吓....不过ching要好用好多時間去跟project和CFu溝通,最好交比專業人士去 ...

拉電搵Hifi 電源專家Audiolink 就一定掂,即係之前幫鎗王拉嗰間呢

評分

查看全部評分

回復

入牆嘅Lan線,去買AMP/Commscope嘅牌子Cat6/Cat6a線就ok! 記住係買一箱,唔好剪散線!仲有拉lan線嘅喉管需要比平時嘅大少少,因為呢個牌子嘅Cat6/6a線比較一般平價線硬身,喉管大啲比較容易走彎位。

HDMI 跟樓上師兄講一樣,最好用光纖HDMI,如果要做入牆,就要留意 HDMI頭過唔過到喉管,非你用Celerity 光纖HDMI。

暫時音效制式最新嘅係Dolby Atmos, DTS:X, 同Auro 3D. 基本上市場上面大部份AVM都支持Dolby Atmos + DTS:X, Auro 3D就比較少。

評分

查看全部評分

回復

回復

不過照睇圖surround 會前過皇帝位喎,咁一定唔啱啦
回復

回復

多謝各位師兄提醒

天花樓底柱的高度為13寸,會否阻擋到投影機投射影像?

另“左右側面水平喇叭”是可安放到與邊柱平排的,不過面對投影幕的左手邊側水平喇叭比較外飄,在setting上會否比較難調教?

請問Auro 3D有無須要加入,喇叭的出線及喇叭的排位又有什麼分別?

附上加入“皇帝位”的floor plan
另2年前的一次裝修,小弟曾用上“3M”的CAT 6a lan 線(當時大約$10元1尺)(幾ok㗎),所以今次想問吓有無另外的平靚正選擇,因為會全屋共造5個lan頭插線位,所以不會用上貴價lan 線。
圖為“3M”的CAT 6a lan線

記憶中“1o1o版主”曾提及lan線插頭用上冷凍插頭效果會更好,請問各位師兄這類插頭可在那裡買到?

以上真係太多問題,請各位師兄見諒
回復

Ching 以你surround嘅設置您皇帝位好可能偏後好多,你與投影幕離幕10呎多。睇130吋層過大。另就算玩齊DTSX,Auro 3d同Atmos都用不了10個天花出口位,何況Atmos同DTS X巳可互相對應擺位,而200呎5個天空已夠有餘。

評分

查看全部評分

回復

一呎樓底一般不大會阻投影機
回復

surround 就肯定錯位,而天花喇叭正如wildmanhk 所講,保留皇帝位頂四隻就可以

評分

查看全部評分

回復

如果照幅圖皇帝位後面有空間,如果只玩5.1.4 的話,surround 我會選擇放在最後面嗰幅牆
回復

wildmanhk師兄,
我想將皇帝位set在下圈floor plan的紅圈中,請問是否適合?

在天花頂安定咁多喇叭出口,只係想將來升級有空間再做setting做好準備,免得日後有新制式無得玩而後悔,因裝修一次起碼用十年八載。
回復

另外想問呢間係咪村屋或者House?
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-12 16:51
另外想問呢間係咪村屋或者House?

只係一間apartment
回復

ivanso 發表於 2018-4-12 16:55
只係一間apartment

先唔好講10呎睇130吋大唔大(其實我覺得大),支幕你肯定入到升降機?

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975版主及各位師兄,
請問surround的位置應怎樣改善?

另皇帝位離投影幕應該有13呎,應該改用幾多吋投影幕好呢?
回復

我諗住自己將支幕從後樓梯搬上10幾層樓,一次痛苦換來大大享受
回復

ivanso 發表於 2018-4-12 17:23
我諗住自己將支幕從後樓梯搬上10幾層樓,一次痛苦換來大大享受

一支咁大嘅電幕,至少六十磅,至少要三個人搬,重要保證響樓梯轉到彎.....
回復

ivanso 發表於 2018-4-12 17:09
bigpun1975版主及各位師兄,
請問surround的位置應怎樣改善?

放在梳化後面的那幅牆
回復