新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ivanso

[分享] 請教影音區的設計規劃

ivanso 發表於 2018-4-12 17:09
bigpun1975版主及各位師兄,
請問surround的位置應怎樣改善?

我覺得以一呎上10吋,即係十呎可以睇100吋
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-12 18:18
放在梳化後面的那幅牆

有呀!floor plan中綠色圓圈位置是水平後置聲道
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-12 18:21
我覺得以一呎上10吋,即係十呎可以睇100吋

多謝版主賜教
回復

以下Floor Plan是基於最少行7.1.4為基礎。(以下的左右方向以面向投影幕計)
主左,中置,主右,左側柱位,右側柱位,L型梳化左及右背牆各一只後置,此乃耳朶水平的7聲道。
右面窗邊柱位放置1只超低音喇叭
Atmos天花喇叭暫時設定用皇帝位向上的4只喇叭位,而投影幕前的4個天花喇叭位及緊貼背牆的2個天花喇叭位是作將來準備升級用的。

如坐在皇帝位,距離投影幕有13呎.

如坐在L型梳化,距離投影幕有16至17呎.
回復

ivanso 發表於 2018-4-12 20:31
以下Floor Plan是基於最少行7.1.4為基礎。(以下的左右方向以面向投影幕計)
主左,中置,主右,左側柱位, ...

唔係呀,你個surround位唔可以前過皇帝位呀,

所以建議你放棄7.1.4 ,改為5.1.4 呀
回復

08308b49-242c-41f8-a85a-1af21298e8b5.jpg 一係將對surround 推後,當然左surround要近返D皇帝位

評分

查看全部評分

回復

我依家十二呎睇106吋
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-12 20:45
一係將對surround 推後,當然左surround要近返D皇帝位

收到, 多謝朱賓版主的好提議,就喺水平喇叭再加多這兩個喇叭出線位,可增加喇叭擺位的靈活性。
回復

ivanso 發表於 2018-4-12 20:31
主左,中置,主右,左側柱位, ...

師兄,如果上到樓梯,幾大都大D啦!13尺距離其實130寸我也覺差DD,何況你L形sofa距離有17尺!

評分

查看全部評分

回復

師兄你成個面積有成300呎如果玩5.1.4恐怕會水平聲軌方面有包圍不足的情況。 所以建議你最少一定要玩7.1.4。而surround speaker 可以在地上先藏好線。speaker玩先搬出來(廚房那隻)駁,而 皇帝位亦見以前返啲。 因為如果你現計劃back s
urround 輿Atmos rear重疊,最好有4呎以上距離,因此你皇帝位可在11呎左右。 一個130吋的冪建議一定要用拉線幕。 以淘寶影輝130吋的拉綠幕計最少都3米2闊, 你要認真度清楚費事買咗返嚟用唔到

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2018-4-12 21:55
師兄,如果上到樓梯,幾大都大D啦!13尺距離其實130寸我也覺差DD,何況你L形sofa距離有17尺!
...

所以我十二呎睇106係細架 不過已經裝到盡,冇曬位
回復

全景聲.4設置係要將皇帝位包圍住角度係最少45至60度, 太窄會唔好效果要留意

評分

查看全部評分

回復

我的視距為13呎,我睇125吋弧形幕啱啱好。所以,你有17呎㕔睇130吋應該無問題。

評分

查看全部評分

回復

我建議師兄在左面主喇叭與音響柜之間之地板及垟身低位留藏一條粗燈喉以供穿喇叭線用,否則,將來喇叭線會阻礙出入,兼有礙觀瞻。
回復

根據我自己的屋企設置我樓底高255cm全景聲聲道約50度計前後喇叭相距七呎多,你在正中即約4呎位置,加上要留與surround back speaker 的3呎距離,攤算皇帝位在約10呎距離最為合乎音效設置。
回復

一個130吋投影幕總共1.65米高,·如果你玩4k投影嘅話就啱啱好。 因為4K合適觀賞投影距離是計將幕高1.65乘1.5或2倍為佳。

評分

查看全部評分

回復

sorry,各位師兄,小弟今晚病了,明日再細心睇你們的提意,thanks!
回復

ivanso 發表於 2018-4-13 01:29
sorry,各位師兄,小弟今晚病了,明日再細心睇你們的提意,thanks!

Take care 新屋裝修有排煩
回復

ivanso 發表於 2018-4-13 01:29

Ivan兄,小病是福,有新居加新家庭影院更加是福中福,祝早日康復...
回復

ivan home new.jpg

百事佬研究過你新居既情況,得出以下意見...

- 右前置放離側牆可增加兩聲道表現
- 前牆放兩聲道器材,影音分家表現一定提升
- 超低音擺放遠離皇帝位更易做到隱形
- 皇帝位距離投影幕唔遠,120寸幕已經足夠
- 中置放低d,因為120寸幕幕面部份高度已有59寸,仲未計上下黑邊,如係音響架上放中置,隻幕就要升到好高,加上皇帝位距離唔遠,即係你要岳高個頭嚟睇戲,好唔舒服,同時聲音與畫面會唔配合,試想一下,飛機係上面飛,聲就下面出,非常古怪,除非你唔介意中置遮到隻幕
- 水平側喇叭放到皇帝位兩旁,不過左邊要做走鬼
- 後水平喇叭向皇帝位向內收入,同水平側喇叭確保有一定橫向距離
- 天花喇叭不仿拉多幾對,照而家影音既發展,同埋一般家居既環境,地面再加喇叭既機會真係唔大,屋企亦唔容許,相反,而家日系av amp已有7.2.6系統,天花加喇叭既機會愈來愈多,你拉定四對天花喇叭線,應該可以滿足到未來既發展
- 天花喇叭根據Dolby Atmos官網所講,最好與前置同一直線

評分

查看全部評分

回復