新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ivanso

[分享] 請教影音區的設計規劃

bmb_hd 發表於 2018-4-16 12:45
恭喜師兄準備進入大畫面家庭!

bmb_hd師兄,
請教“彩虹魚光纖hdmi線”連插頭入喉管係咪一定要用32mm?如使用25mm喉管能否可連hdmi插頭一齊穿過?
回復

ballgor 發表於 2018-4-16 11:23
想玩得開心,趁機會裝隔音, 特別係隔音門。

我唔慣爆得太大聲,我諗一般實心門都ok呱!
回復

Csum123 發表於 2018-4-16 06:52
Ivan 兄

少少意見⋯⋯

多謝Csum123師兄給我的寶貴意見。

router/switch & NAS都會放在“多層AV音響架”那一邊,Lan線方面起碼用cat6a作聯繫。至於寬頻入線位RJ45連同家居電話應是否共同一個蘇底位或是要分開2個位?
另仲有一個蘇底出線位是出4條cat6a lan線座,分別去TV,投影機及2間睡房。同樣 在”多層AV音響架"的位置。

AV amp -> 拾仔的rca線(1條線)  +  AV amp bypass  去  stereo amplifier去推前置main channel(2條線),總共3條線用1條25mm喉管夠空間穿過嗎?

電幕是否需要外接控制器?是否要多預留一對(2個)出線位穿線給電幕與控制器的連接?

所有天花喇叭(10個位)+側水平喇叭(3個位)+後水平喇叭(2個位)都藏暗線穿喉至"多層AV音響架”後做接駁。
回復

tune 發表於 2018-4-14 12:15
Dear Ivanso hing,
Hope you have recovered from your cold/flu.
Congratulation to your upcoming happy  ...

多謝tune師兄的寶貴意見。
A. 當我落實買130吋幕時會緊記及審慎度清楚後樓梯是否上到。

B. 大部分時間只得太太&me,我媽咪可能一個星期過來住1 or 2日.

C. 當我落實設計計畫時,會同裝修師傅一齊講清楚點樣安裝, 及小心分配家居内的電源, 這個裝修師傅同我夾開,技術上應該無問題,我好放心比佢做。

D.收到,這個要同太太好好商量。

E. 這間屋我無打算安裝假天花。 因這間屋是頂樓,如天花有滲漏水,造了假天花就睇唔到。

F.如無辦法用32mm喉管,改用25mm喉管可以嗎?

G. 這項唔係好明, 係咪要用什麼特別物料令佢哋唔好互相干擾? 我每一類電線都會分開用個別一條喉管。

H. 我會認真同屋企人溝通.

在此再次衷心多謝tune師兄比我的珍貴意見。

回復

ivanso 發表於 2018-4-16 23:20

router/switch & NAS都會放在“多層AV音響架”那一邊,Lan ...

Ivan師兄,有幾個建議你即管參考吓...

1. 左前置隧道入口位建議開入一D,起碼到中置後,係走廊位無咁好睇
2. AV影音架通往前牆最好做生位,唔好藏入牆,因日後想升級線材都唔可以,叫師傅將通往前牆既牆腳線做條生位,隨時都可以換線或加線呢
3. 電幕只要一個電源就可以,搖控用IR唔需要用電

評分

查看全部評分

回復

ivanso 發表於 2018-4-16 22:12
bmb_hd師兄,
請教“彩虹魚光纖hdmi線”連插頭入喉管係咪一定要用32mm?如使用25mm喉管能否可連hdmi插頭一 ...

Ivan 兄,抱歉晚了回復啊!

彩虹魚新版2.0 Hybrid 插頭寬度只有~19mm, 25mm 喉內徑可能只有20mm,所以保險啲用32mm好啲。

問過裝過2.0 Hybrid的師傅,轉彎位唔好用90度曲,建議用45度曲。

width

width

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2018-4-17 11:59
Ivan師兄,有幾個建議你即管參考吓...

1. 左前置隧道入口位建議開入一D,起碼到中置後,係走廊位 ...

多謝百事版主提供建議
1.同意,個左前置隧道入口位做開d,真係會美觀d,唔會咁礙眼。
2. 我都有諗過,犧牲少少美觀感,換來日後容易更換線材。
3.收到,多謝資訊。

好好的建議,全部都啱用, 有幸成為hiendy會員真係獲益良多。

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2018-4-18 00:46
Ivan 兄,抱歉晚了回復啊!

彩虹魚新版2.0 Hybrid 插頭寬度只有~19mm, 25mm 喉內徑可能只有20mm,所以保 ...

多謝師兄回覆,好有用的資訊
回復

ivanso 發表於 2018-4-16 23:20

router/switch & NAS都會放在“多層AV音響架”那一邊,Lan ...

Ivan 兄,

因為不在港要今天才可回覆:

寛頻如果是光䊹入屋。寛頻師傅會上門先睇光纤可否直由屋外入到AV櫃,當然你的裝修師傅要肯定原有喉位由室外到AV櫃位。一般家庭原綫都係一條cat5e由室外到室內,然後分電話同寛頻。所以你要先了解現有係点。基本上一條cat5e/兩條cat5e條喉夠過就是。可以用一個蘇位。

HiFi 櫃有冇network media player 要用 cat6 cable 連去router/nas?而家旣ipTV都會上網。

AV既rca線有粗幼。一般25mm喉只穿3條cat5e, 3條cat6就難穿。

電冪有IR遙控就唔使預穿綫位。

15條喇叭綫由天花經牆身落地,你要話比師傅聽喇叭缐有幾粗去預幾多喉!

評分

查看全部評分

回復

Csum123 發表於 2018-4-18 02:14
Ivan 兄,

因為不在港要今天才可回覆:

多謝Csum123師兄百忙中抽空回覆,小弟感激不盡!
回復

請教各位,
130寸電幕或手拉幕有什麼推介?
如有價錢相宜,耐用的更加好。
回復

ivanso 發表於 2018-4-18 23:08
請教各位,
130寸電幕或手拉幕有什麼推介?
如有價錢相宜,耐用的更加好。 ...

130寸咁大隻幕千奇唔好用手拉幕,死梗,不出一年肯定出現V型紋...
我現用Grandview 120寸拉繩電白幕,價約10K,幕面平直無V,但就開始有卷軸壓出橫紋情況出現,不過睇戲時唔容易察覺...
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-12 17:04
先唔好講10呎睇130吋大唔大(其實我覺得大),支幕你肯定入到升降機? ...

參考下: 小弟4m 睇150",  淨係頭幾日覺得"大",  覺得未夠imax feel(要擰頭果隻)

評分

查看全部評分

回復

mark1 發表於 2018-4-19 12:48
參考下: 小弟4m 睇150",  淨係頭幾日覺得"大",  覺得未夠imax feel(要擰頭)

150"
回復

參考下: 小弟4m 睇150",  淨係頭幾日覺得"大",  覺得未夠imax feel(要擰頭)

Mark 兄你又出來毒人

係呢,啲喇叭幾時煲好呀等我黎吸下毒!
回復

Hello Ivan 兄,

今天度真啲,插頭闊度是20mm 鬆少少才真。

Sorry for any inconvenience so caused!

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2018-4-19 13:54
Mark 兄你又出來毒人

係呢,啲喇叭幾時煲好呀等我黎吸下毒!

又唔好話毒唔毒,膠流下姐。。。
我要大screen,  因為我有近視,又唔想帶眼鏡姐。。。

煲好架喇, 未執好,唔敢叫您上黎set機。

評分

查看全部評分

回復

mark1 發表於 2018-4-19 15:08
又唔好話毒唔毒,膠流下姐。。。
我要大screen,  因為我有近視,又唔想帶眼鏡姐。。。

唔使唔敢喎,我要求好低喎

高音清楚有水分,中音甜,低音勁而不亂,有線條等.....
回復

參考下: 小弟4m 睇150",  淨係頭幾日覺得"大",  覺得未夠imax feel(要擰頭果隻)

...

mark1師兄, 好羨慕你玩到150吋大銀幕。
回復

bmb_hd 發表於 2018-4-19 14:03
Hello Ivan 兄,

今天度真啲,插頭闊度是20mm 鬆少少才真。

多謝師兄資訊
回復