新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: flyingpig1355

[CAS] Synology 918+ 256Gb NVME M2 8GB 1866Hz RAM NAS

ThomasLi@FB 發表於 2018-6-9 19:43
跟機已有一條 4G RAM,可以再加多一條 4G RAM,都只是幾百元,多數人會加埋行 8G ...

Synology 自己嘅4g ram 去邊度有得買呢?
回復

hscar 發表於 2018-6-9 21:02
Synology 自己嘅4g ram 去邊度有得買呢?

唔一定要用番完裝的 RAM,只要是DDR3 RAM 就可以,所有電腦店都有得賣,是極常用的 RAM
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-6-9 21:26
唔一定要用番完裝的 RAM,只要是DDR3 RAM 就可以,所有電腦店都有得賣,是極常用的 RAM  ...

Ok. 咁到時就配返1866嘅ddr3
回復

唔知加隻SATA SSD 落部nas專裝app (如roon),歌就放在普通sata HD 註:已加兩條Samsung NVME SSD 做cache in 同out!音色唔知會吾有大躍進?
回復

Nippon 發表於 2018-6-15 10:38
唔知加隻SATA SSD 落部nas專裝app (如roon),歌就放在普通sata HD 註:已加兩條Samsung NVME SSD 做cache i ...

會。 Roon Lab都建議你咁做
回復

請教吓各位 ching,Synology 嘅 DSM 同 apps 係裝係 slot one 嘅 HDD 定係 SSD cache? Thx
回復

pageup 發表於 2018-6-15 19:24
請教吓各位 ching,Synology 嘅 DSM 同 apps 係裝係 slot one 嘅 HDD 定係 SSD cache? Thx

這問題真是問得太好! 你留意到重點了!
回復

nicknick 發表於 2018-6-17 19:29
這問題真是問得太好! 你留意到重點了!

可以選擇裝入ssd架? 請問點操作? 我一點安裝佢自動就裝入我volume 1嘅?
回復

pageup 發表於 2018-6-15 19:24

apps裝在那裡很易答很多人都知道,當你安裝套件時系統會問你想裝在那個儲存空間裡?你可以選任何一個已在synology NAS內建立好的儲存空間,也可以設定日後所有套件都預設安裝在這個儲存空間內方便唔駛次次揀。

至於DSM其實裝在那裡?應該唔太多人可以正確答到你這問題,要讚嘗你所以我給你答案。

首先,現時發售的型號底版都有一片名為DOM的蕊片儲存了基本的DSM核心,用來執行介面讓你安裝完整DSM之用, 長這樣:
如圖所見,有DSM版本號的。當你升級DSM時系統會警告你DSM升級後是不能降級的,例如你升到DSM 6.2,之後你如何剷走所有硬碟都真的不能降級再裝DSM 6.1,因為連這個蕊片的DSM核心都會升級6.2。

然後,當你正式安裝好DSM系統後,系統會在你每一個硬碟都分割出特定的空間來儲存DSM,是你能建立個人儲存空間之外的硬碟分割。你沒看錯,每一隻硬碟都會儲一份DSM,所以當你任何一隻硬碟死掉都總會有個完整的DSM來運作。
問題是,5隻碟的話有5個DSM,那個才是主? 答案就是第一號硬碟內的DSM才是主,所以第一隻硬碟是最重要。

你心裡的問題其實是想知道如何令DSM裝在最快的SSD (但不能裝在SSD cache)內,那麼你第一個碟槽應該裝SSD(但不是用來做cache),不過如果你行raid,SSD容量通常比較細,你或者應該用它來獨立成為一個儲存空間裝roon core,其他硬碟槽才裝大容量的普通HDD,除非你有無限金錢全機裝SSD。 (嗯~ 我似乎聽到diamondblack兄的迷之聲...)

即使第一碟槽裝了SSD其實它仍然要將DSM sync到其他硬碟內, 所以我選了另一個更高效率的方法,就是使用Virtual DSM,將DSM裝在你指定的儲存空間內,這解釋了我為何將virtual DSM裝在SSD後裝roon core播歌更好聲。
請參考我另一篇分享: http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D2

評分

查看全部評分

回復

Roon 自己會產生歌名資料等,如果想用自己改的碟名歌名,有無位改可選用。。
回復

purepower1050
供电有沒有LPS 12Volt
還是918.是直用220volt
回復

請教吓各位 ching,918+有2個LAN ports.
可不可以一個直接streamer for music use, 另一個接router(or computer) for regular home use?
回復

請問各位有無試過行 link aggregation. Bandwidth增大對音質有無幫助呢?
回復