新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3876|回復: 15

[CAS] LPS & Homeplug 一問

本人用緊一隻Synology D-118 NAS經 Router去我部 Lumin S-1 Network music player 播歌 (music file放在 NAS), 但因為Network player同其它音响器材在廳, NAS 同 Router 在書房, 廳同書房中間隔咗個廚房, 所以Router同Network music player距離好遠要用Homeplug接Lan線入部 Lumin S-1, 我知道 homeplug對音質唔好仁但係冇乜計, 請問如果一定要用Homeplug的話有什麽改善/提高音質的方法?

另外我見到有好多人買隻LPS 比NAS 同 router 用,大家覺得是否對音質有改善? 分別大嗎?主要有什麼改善? 對用Homeplug的用家有幫助嗎?  我見到有不少人買咗LPS後冇幾耐就放咗所以唔多敢入手. THX
>> LPS 比NAS 同 router 用,大家覺得是否對音質有改善? 分別大嗎?主要有什麼改善?

我之前有比較過NAS 用本身的火牛 及 LPS,分別很大的。背景靜好多,details 同動態都跟住多返好多,bass 同 punch 會更明顯,而且更耐聽。至於 router, 我都有比較過,不過係我個到沒有很明顯分別。

至於你用 homeplug, 其實NAS 都只係要有條 lan 線同 power supply,何不將佢放埋 lumin 一齊,買個 switch 將插 lumin 那 lan cable 一開二,咁就可以效果好好多。  
e.g. https://detail.tmall.com/item.ht ... &_u=ov0v6s20334

回復

用 Fiber Box 會較好嗎?
回復

MM622 發表於 2018-4-24 12:19
用 Fiber Box 會較好嗎?

fiber box 係 isolation, 不是將條 lan cable 一開二。
回復

Homeplug 係用電線嚟走 Data, 對整間屋嘅電都會有極壞嘅影響
成套 HiFi 都會差咗,做幾更多補求,倒不如唔用 HomePlug 好過

我有朋友就遇到依個問題,搵咗好耐先知係HomePlug 作怪,拎走後即時生有明顯改善。
回復

HOMEPLUG 貴而且是 BOARDCAST 性影響電源, LPS 乜其實也好難解決, 至好的方法也是用回LAN 線, 而且 LAN 線可以好長, 理論上是100METER MAX, 貼牆行門邊不會是問題.

另一方法是用WIFI, 不過比較可惜是CHECK 了你的DS-118, 好像不SUPPORT 加WIFI:
https://www.synology.com/en-us/c ... ifi_dongles&p=2

咁可能的方法有兩個:

一, 加一ROUTER, SET 成 CLIENT MODE, 吧 DS118 方去廳同Lumin S-1一起有線 connect 那 CLIENT MODE 的ROUTER,  CLIENT MODE 的ROUTER 無線接返你房ROUTER.
好處是 DS118 同 LUMIN S-1 是有線 connect, 可以升CABLE SWITCH 等, 也易升 LPS (LPS 可以用兩OUTPUT的分別比 DS118 同 ROUTER.

二, 也是加一ROUTER, SET 成 CLIENT MODE, 不過 DS118 留在房. Lumin S-1一起有線 connect 那 CLIENT MODE 的ROUTER. 好處是改變小, DS118 如果有NOISY(比如HDD NOISY) 也比較難影響聽歌.

評分

查看全部評分

回復

t1174 Ching
請check PM
回復

PhantomGTR 發表於 2018-4-24 11:35
>> LPS 比NAS 同 router 用,大家覺得是否對音質有改善? 分別大嗎?主要有什麼改善?

我之前有比較過NAS  ...

講起依個SWITCH, 我好想試下解樂堂果隻.
回復

racewong 發表於 2018-4-25 11:48
講起依個SWITCH, 我好想試下解樂堂果隻.

解藥堂有隻新野,可接 10M Clock,我都想用佢試下接 Grimm CC2 或 Mutec 10M,睇下會唔會比我依家用緊部 Buffalo 摩改 Audio Switch 好。
回復

史的墳 發表於 2018-4-25 12:18
解藥堂有隻新野,可接 10M Clock,我都想用佢試下接 Grimm CC2,睇下會唔會比我依家用緊部 Buffalo 摩改  ...

史SIR都有興趣?
回復

當然有啦!!
回復

長LAN cable解決,宜家cat6 /7有扁線。
搬NAS去廳有hdd聲有fan聲影響仲大。
玩NAS遠離system正常,最ideal 直頭stream from internet.
回復

史的墳 發表於 2018-4-25 12:18
解藥堂有隻新野,可接 10M Clock,我都想用佢試下接 Grimm CC2 或 Mutec 10M,睇下會唔會比我依家用緊部  ...

你講緊有OCX喺入面果款SWITCH?
回復

racewong 發表於 2018-4-25 15:26
你講緊有OCX喺入面果款SWITCH?

不是 V2,是解藥堂剛剛於一、兩天前推出最新能外置接 10M Master Clock 的 PPA 10M Switch。標價 $2,780
回復

將所有歌放入一個HD, 之後用USB 比LUMIN S1, 不經NAS 取歌
回復

史的墳 發表於 2018-4-26 09:23
不是 V2,是解藥堂剛剛於一、兩天前推出最新能外置接 10M Master Clock 的 PPA 10M Switch。標價 $2,780  ...

等我問下先
回復