新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8274|回復: 24

[請教] 誠徵隔音門工程介紹及經驗分享

話說小弟屋企大門係仿實木門。按兩年前裝修公司講,佢話隔音效果同實木相約,但平宜一點。我不知真假,但呢道仿實木大門的隔音效果只係 so so,一早已係門框貼了3M防水膠邊。某些音樂的確係隔得幾好,但有D音樂係幾乎無用。

仲有道房門,呢道房門因為係無鎖個隻,就咁掩埋無正常門鎖個種裝飾門。當時裝修公司已話呢個位攪不到乜嘢隔音效果,換實木門都無用云云。

呢兩道門我都試過貼塊厚一點的海線上去,但都無乜作用。

如果各位師兄有呢方面經驗,請不吝賜教,小弟在此先謝過!

小弟家中一隻暗門, 兩隻房門; 全部用實芯, 再配上呢條門腳.
http://planet.ag/en/products/drop-down-seal/

關曬兩隻門後, 響房入面聽, 金仔爆到 -40db 完全影響吾到訓覺.  

只係單單用呢條野, 左右無裝海棉. 如想更強隔音; 上方都可以加埋.
回復

請問師兄方便介紹師傅或公司嗎? :)
回復

隔音門不是實芯,而是中間有有吸音的東西吧
回復

回復

t1174 發表於 2018-4-24 21:51
隔音門不是實芯,而是中間有有吸音的東西吧

是的。請問師兄方便介紹師傅或公司嗎? :)
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-24 21:57
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=89414

之前有見過,超強!
回復

最好後果係換咗只實木門佢,只換門唔換門框的話唔係好大工程,同時價錢相對平宜,要在門中間加吸音綿;最好響吸音綿內外板夾層加兩塊日本防音布就最正。
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-24 21:57
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=89414

回復

旺角很多門鋪都有上門量尺及按裝服務,不過如想加防音布的話可能要自己提供.
回復

我朋友公司做partition for office,有隔音效能.
如果需要資料我問佢拎.
回復

香港裝飾材料上海街有得賣, 裝工就只需要搵一般木工做開門既都識整

一般size, 料錢只要$600左右.

你整乜野門都要加呢條野, 無裝既話,防彈門都無L用。 佢好處係關埋先壓落地, 一開就吊起吾會拖住
回復

多謝各位師兄意見,等小弟消化下再請教!
回復

andy3210 發表於 2018-4-24 23:08
香港裝飾材料上海街有得賣, 裝工就只需要搵一般木工做開門既都識整

一般size, 料錢只要$600左右.

師兄,可否影實物相睇下
回復

開門與關門狀態
回復

andy3210 發表於 2018-4-24 18:26
小弟家中一隻暗門, 兩隻房門; 全部用實芯, 再配上呢條門腳.
http://planet.ag/en/products/drop-down-seal/ ...

請問呢條野是否在上海街買?還是在網上買?
回復

我在這裏買
https://detail.tmall.com/item.ht ... bc5&abbucket=15

效果很好, 但是牆身最少要有160mm

回復

ltkeric 發表於 2018-5-2 15:09
請問呢條野是否在上海街買?還是在網上買?

香港裝飾材料

呢個已經係鋪頭名
回復

多數大陸的平價實心門,是實心,但內裡由好多雜木條釘成,
雜木又多數係好輕好鬆散的雜木,死症.
貴門都唔一定有保證,難攪.
回復

andy3210 發表於 2018-5-3 12:08
香港裝飾材料

呢個已經係鋪頭名

謝謝回覆
回復