新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15268|回復: 50

[官方測試報告] 一門雙傑 Optoma UHD-50/51 DLP投影機

近期Optoma可謂動作多多,上年8月一部唔到兩萬嘅UHD-60已成為城中熱話。點知不足四個月,打住鐳射光源為賣點嘅ZU658殺到,令所有準備投入4K大畫面世界嘅機迷進入瘋狂狀態,嚟一部、掃一部,百事佬都差D忍唔住拎自己果部機出去炒賺番筆錢。正當個個正頭痕買邊部機之際,Optoma突然又殺入兩部入門價超抵玩4K UHD-50/51 DLP投影機,仲要機仔細細短投距,極之合適寸金呎土嘅香港家居。

評分

查看全部評分

DSC_7340.JPG 上星期;Optoma香港一次過送咗兩部最新引入嘅UHD-50/51 DLP投影機嚟我百事影室,亦有幸成為香港第一個媒體做測試,Hiendy真係有面。既然咁俾面,我亦唔想失禮,所以我誠意邀請到經驗豐富,同時擁有isf及THX雙認證嘅資深會員chhanthony嚟操刀,利用過萬圓嘅專業調校器材,務求讓會員清楚知道呢兩兄弟嘅底蘊。

DSC_7376.JPG 由於手頭上有兩部UHD-50/51 DLP投影機,經我同Anthony師兄研究過各項規格之後,發覺分別只在於PureMotion及Full HD 3D功能,其餘規格基本上分別不大,為可以盡快將測試報告帶俾會員,最後決定只調校UHD-51投影機作測試。

Cal_3.jpg 每位影音高手總會有佢嘅秘密武器,Anthony亦唔例外,打開隨行嘅喼神以純熟嘅技巧,裝裝堪堪,幾個動作就將以下套架生埋好自己位置。

Software: CalMAN 2018 Video Pro、ChromaPure 3.1
Spectrophotometer: X-Rite i1 Pro 2
Colorimeter: Klein Instruments K-10A
Test Pattern: AccuPel DGA6000 Ultra、Diversified Video Solutions RM/UHD│HDR10

DSC_7245.JPG 相中嘅助手,就係專誠嚟學嘢嘅Wildman師兄

或者趁住Anthony調校機嘅時候,我俾少少UHD-50/51嘅資料大家參考吓 規格.bmp

DSC_7357.JPG 認住銀色腰帶就知道係UHD-50

DSC_7358.JPG 兩機風噪非常低,只有25db

DSC_7331.JPG 鏡頭上方係變焦同鏡頭位移調校按鈕

DSC_7333.JPG UHD-51兩組HDMI輸入都支援HDPC 2.2

DSC_7359.JPG 而UHD-50只有一組HDPC 2.2 HDMI輸入

**********正式調校************

Anthony首先為UHD-51調校HDR模式 Cal_1.jpg
HDR Setting.bmp
HDR Gamma.jpg

DSC_7315.JPG 調校配搭先以MEL Cables 8K HDMI線接駁CXUHD

究竟Anthony有無料到,大家睇吓設定前後就一清二楚

明顯地,經Anthony調校過之後,畫面不論層次感同色彩豐富咗,色溫更準確!

調完HDR就到SDR模式 Cal_2.jpg

調好喇!睇睇調校內容 SDR Setting.bmp
SDR Gamma.jpg

實際情況係點,睇吓以下《猿人爭霸戰:猩凶巨戰》藍光碟片段

好喇!經過Anthony接近三個小時嘅調校,到底睇4K電影會係咩表現呢?先將Cambridge CXUHD歸位,然後駁上彩虹魚15M光纖 HDMI線,播放《變形金剛5:最終騎士》片段

金屬感

膚色

色彩
以$16,000嘅建議零售價有咁嘅表現,夫復何求!

後記:
今次能夠咁快速而又精準咁出到呢個報告,真係要再三多謝Anthony師兄抽出寶貴時間,亦感激Wildman師兄前嚟協助。平心而論,今次測試主角的確稱得上價廉物美,係踏上4K路嘅好時機,我相信呢兩兄弟一定又會再牽起另一次搶機潮。至於揀入50定係51,就要睇你有無需要睇3D戲同用PureMotion功能睇波喇! DSC_7327.JPG

特別鳴謝:
Optoma借出UHD-50/51 DLP投影機
大口仔AV影音玩家交流工作坊借出彩虹魚15M光纖 HDMI線
Melrose Trading Co.,Ltd借出MEL Cables 8K HDMI線

評分

查看全部評分

回復

好多謝百事兄俾機會我跟大師Anthony學嘢, 呢部機真係性價之選。 啱曬我呢啲完全對投影冇經驗嘅人可以喺原廠設定之下已經享受到大畫面而富有電影感質素的視覺享受。

評分

查看全部評分

回復

以$16,000嘅建議零售價有咁嘅表現,夫復何求!
回復

精彩報告

Pepsiman 兄, 部uhd51 有冇幫Hiendy 會員爭取到個靚價呀?
回復

ikkjr 發表於 2018-4-26 01:44
精彩報告

Pepsiman 兄, 部uhd51 有冇幫Hiendy 會員爭取到個靚價呀?

努力爭取中....

評分

查看全部評分

回復

好, 等你好消息
回復

感激Hiendy的邀請為這兩部投影機作評測,
以萬中的價位有這樣的表現算是十分有交代
當中預設模式的色温和色彩亦算得上十分準確
回復

精彩報告
回復

回復

ikkjr 發表於 2018-4-26 10:30
好, 等你好消息

一部半部有D難度,有無多D會員有興趣呀...
回復

pepsiman 發表於 2018-4-27 15:35
一部半部有D難度,有無多D會員有興趣呀...

我都有興趣呀!
回復

加埋bigpun1975, 咁就最少3部啦.
回復

chhanthony 發表於 2018-4-27 12:42
當中預設模式的色温和色 ...

你嗰日係咪試過Lucy? 幅相好吸引呀
回復

chhanthony 發表於 2018-4-27 12:42

感謝,你校完部機好正

評分

查看全部評分

回復

micma 發表於 2018-4-27 16:15

回復

Anthony兄:專業
回復

micma 發表於 2018-4-27 16:15

>加埋bigpun1975, 咁就最少3部啦

回復

bigpun1975 發表於 2018-4-27 16:47
你嗰日係咪試過Lucy? 幅相好吸引呀

This one?
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-27 16:47
感謝,你校完部機好正

客氣
回復