新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5340|回復: 18

[官方活動] [花絮及討論區] 初戀"希臘神話"

歡迎在此分享討論感謝各位會員抽空到烽日音響參與HIENDY舉辦的初戀希臘神話。

很多會員都一早到步, 參觀烽日所代理的產品, 以下是今次試聽會所用的器材。

是次主角們

CDT-100 神殿CD播放機.

DAC-100 解碼器

PST-100 MK2 PRE-AMP 聖島前級.

Hyperion MONO AMP 聖島單聲道後級.

Gauder Akustik (GA) tofana 鑽石高音版

首先由鎗王作開場白,

及後由烽日音響代表GARY講解一下今日所用的器材及介紹這次試聽會的主角們的特性。

當中最深刻的環節, 就是一張中國制的CD女高音, 將全套組合的強項發揮得淋漓盡緻, 控制力與結像力強到連我自己企喺門口位, 都深深感受到. 豬賓版主直情起起雞皮添.

我自己就最喜歡喺烽日音響聽古典音樂, 最後聽完兩首古典後, 原來已不經不覺到了完結時間, 唯有到我出場致謝烽日音響GARY及RAY。 當然亦要感謝抽空出席今次試聽會的網友們啦!

最後以大合照完結今次的試聽會了。

這组合, 中高晶瑩秀麗, 如絲般幼滑可能喇叭未run in. 底频總有點化不開的感覺.
回復

今天有幸参加由鎗王安排,烽日音響是試音會,這套由轉盤、解碼、前級和單声道後級確是高質、有足夠的能耐將身型宏大的Gauder Akoustik老二系列的老頂型號完全掌控於手上,須知黑鑽高音、老頂白肚池中音,加上3個陶瓷低音,不是容易推好,在現塲聽到訊息量高,幼細飄逸中高音和快速高解析低頻,是典型的Accuton單元的音色,而三頻的函接更是喇叭品牌獨家6db分頻分音線路特色的展現。小虎自已也是Gauder Akoustik RC3老頂書架喇叭用家,對此十分熟悉,。小虎帶去的美國印製首版London火車頭CD,是試音埸和音色的利器,播第一首火車頭時的360度包圍感和第二首西班牙舞曲交响曲的節奏和現塲感都有很高表現,十分難得,可見整套轉盤、解碼和前後級的實力表現,希望更多師兄有時間可以上去聽聽,看看是否是自己喜歡的音色

評分

查看全部評分

回復

linger 發表於 2018-4-28 19:10
這组合, 中高晶瑩秀麗, 如絲般幼滑可能喇叭未run in. 底频總有點化不開的感覺. ...

謝謝班主安排這次活動
回復

好感謝 Hiendy 版主,鎗王和賓王很用心,安排咁好的初戀試聽會。

全套希臘器材和德國喇叭是未聽過,中高音好靚,低音就因為喇叭太新,未煲熟,有點緊,大氣勢出唔到,但人聲和小品音樂是頗吸引,真是有初戀的感覺,好幼嫩但欠成熟。
回復

非常感謝鎗王版主和賓王今次的安排,初戀試聽會
回復

多謝Hiendy兩位版主大大嘅安排,及烽日音響提供器材和場地,可以參加今天的試聽會

第一次聽呢個希臘器材+德國喇叭組合,聲音有非常高分析力,中高音非常飄逸,好吸引 ,但低音,就好似其他師兄所提到,唔係好夠放,應該對喇叭還須繼續煲鍊下,肯定會有更好嘅表現!

帶了隻“啤牌”封面嘅Carmina Burana Hybrid SACD/CD去,播了第一,十三及十四首,場面及氣勢都好好,第一首有最出名(凶兆電影裡使用過)爆棚段,亦有弱音人聲段,在弱音合唱段時,人聲嘅拉丁文咬字非常清晰 ,去到高潮合奏時,仍然氣定神閒,只是在爆棚段時,中音段有點搶耳,但播呢類古典大棚合唱曲目,要弱音位人聲聽得清楚,但到強奏樂段時,中音又要唔刺耳,其實除了聽現場演奏外,機播真係唔容易做得到!第十三及十四首,就係人聲獨唱及合唱加上背後樂隊不時嘅急速,強勁嘅音樂伴奏,今日所聽到嘅聲音,瞬變效果非常爽快,音響效果相當好

除了播爆棚音樂,也有播其他古典樂曲,如小提琴音樂有Mutter拉奏 “流浪者之歌” 及Argerich彈奏Shostakovich 及 Gilels彈奏Brahms嘅鋼琴協奏曲,我都覺得整體聲音很不錯,好平衡,有現場感,整體聽得容易入到局 而樂器獨奏聲音,尤其是Argerich彈奏Shostakovich鋼琴樂曲時嘅琴聲,非常鏗鏘,靚聲!我覺得其實會係靚聲過聽現場演奏時嘅琴聲

至於播放其他音樂及人聲時嘅表現,就留待其他師兄去分享一下了
回復

UPDATE左相片了. 希望大家都喜歡今次的試聽會啦.
回復

多謝hiendy及峰日的安排,當日聽這套組合味道真係幾好,令人有回味的衝動

此外還留意到峰日還有lab12的mc2代理,專門伺候大食喇叭,下次再來見識
回復

johnmo 發表於 2018-4-29 13:35
多謝hiendy及峰日的安排,當日聽這套組合味道真係幾好,令人有回味的衝動

此外還留意到峰日還有lab12的mc2 ...

mc2係平民fm丫嘛.
回復

真係起雞皮,唔係講少,可惜冇影低個封面,
正如好多師兄所講,套希臘神話加Isophone 個中高真係好靚好靚,唔止女聲毒,男聲一樣好掂,當然德國喇叭的精準是不容置疑,但要出到高音嗰種飄逸而又質感強的聲音,套機冇返咁上下質素都唔洗諗,嗰浸聲基本上好簽名式,聽一兩首歌已經記得,有別於有些機或缐有浸特別勁嘅超高,呢套係骨子裏有種好強好強嘅感情,講故事能力好強;至於個低音 ...... show 嘅時候我企到出門口,所以不能評論,不過完show 後播返隻Alan Tam , 我坐皇帝位我又覺得ok, 可能show 時多人個低會有少少影響,若大家有時間我建議再上多烽日一次,我保證你有所改觀
回復

有點遺憾係錯過左當日嘅試聽會,未能同各位前輩師兄同場交流一下音響嘅心得。好彩剛剛睇到鎗王嘅報導同埋器材嘅相片,感覺上我都好似响現場甘呀。。哈哈 !但我留意到有啲師兄話當日嘅低音有點不足喎!唔知大家有冇忽略左線材嘅問題呢?其實呢套機同喇叭我响峰日都聽過好幾次,都叫做對佢地有點認識。我嘅感覺就係無論前後級同喇叭都係走高貴,分析力路線嘅。小提琴及女高音更加一絕。如果低音并未啱你心水的話其實响線材方面留意一下就應該唔會有投訴了,畢竟人家係店舖,手上可能未擁有貴價錢材配合而已。 點解我甘講嘢?因我聽過又滿意囉
謝謝
回復

KEN3399 發表於 2018-5-1 23:07
有點遺憾係錯過左當日嘅試聽會,未能同各位前輩師兄同場交流一下音響嘅心得。好彩剛剛睇到鎗王嘅報導同埋器 ...

其實低音既問題好簡單, 好視乎當日坐的位置, 仲有當日成十幾廿人喺個場, 剩係人肉吸音柱都吸左唔少啦.
回復

我唔明呀。
如果因為當時人多便吸咗啲低音,那麽在大會堂的千二人和文化中心的二千人聽現埸演奏,低音是不是被吸鬼哂呢?
如果剩得自己一個人在家裡或峰日聽同一套音響,無其他人時低音便啱啱好,那麼人多時啱啱好的中丶高音,在一個人時會唔會過多呢?
店主自己平時聽唔到低音因為未煲好而唔夠嗎?㸃解套音響未煲好就邀請咁多人去聽呢?
回復

momei 發表於 2018-5-4 22:18
我唔明呀。
如果因為當時人多便吸咗啲低音,那麽在大會堂的千二人和文化中心的二千人聽現埸演奏,低音是不 ...

因為我心急想分享下依套機比Hiendy會員聽囉。

最衰你唔得閒黎比下意見啦

評分

查看全部評分

回復

我唔明呀。
如果因為當時人多便吸咗啲低音,那麽在大會堂的千二人和文化中心的二千人聽現埸演奏,低音是不 ...

試過有幾條友上我度家訪,左手邊坐咗個肥佬,D聲立即暗曬 後尾只比皇帝位坐人,即刻冇事
回復

我唔明呀。

補充少少,文化中心後面樓底位真係冇乜聲架乍,試過坐左前方D牛根又真係好鬼彈,所以位置係好有影響
回復

bigpun1975 發表於 2018-5-5 18:48
試過有幾條友上我度家訪,左手邊坐咗個肥佬,D聲立即暗曬 後尾只比皇帝位坐人,即刻冇事{:5_475 ...

啊,我屋企套嘢播大合唱,高音有時好利和刺耳,可以考慮吊一兩隻西班牙肥火腿加金華火腿改善一下。24 個月的吊一年變36個月仲升值呢。
回復

momei 發表於 2018-5-5 19:22
啊,我屋企套嘢播大合唱,高音有時好利和刺耳,可以考慮吊一兩隻西班牙肥火腿加金華火腿改善一下。24 個 ...

回復