新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12910|回復: 31

[請教] JL F113 or M&K MX 350

小弟想找套舊版M&K 玩下,用開JL F113, 請問是否換埋MX 350較好呢?謝謝!
完全唔同性質嘅十仔,睇自己口味,另外JL 好睇前級嘅控制力,比較難玩得好

評分

查看全部評分

回復

xyzero 發表於 2018-5-19 18:57
完全唔同性質嘅十仔,睇自己口味,另外JL 好睇前級嘅控制力,比較難玩得好 ...

先謝謝?他們的特性如何,我未聽過MX350, 我覺得JL量感夠、又夠低,但好似速度慢了一點。
回復

有兩台 M&K MX350
回復

唔明?你賣?
回復

mx350 比JL 量感少一點,低又少一點咁啦⋯⋯師兄可能會感覺差左,如果想試MK快感,可以試mx250
回復

chrischris 發表於 2018-5-19 22:16
mx350 比JL 量感少一點,低又少一點咁啦⋯⋯師兄可能會感覺差左,如果想試MK快感,可以試mx250 ...

先謝謝,那MX250是M&K最好的嗎?又還是M&K本身就不及JL..........謝謝!
回復

350並不是不及113, 而是不同性格,亦同夾機夾其他喇叭都有關係,不過我以前玩過112及113, JL 重手有肉幾吸引,但速度就普通,尤其113,而JL有d缺點係我接受唔倒,所以我唔會推薦人買JL
回復

xyzero 發表於 2018-5-19 23:16
350並不是不及113, 而是不同性格,亦同夾機夾其他喇叭都有關係,不過我以前玩過112及113, JL 重手有肉幾吸 ...

那夾天龍AVR3806,同M&Kmps2510或s150 5.1呢?謝謝!
回復

3806 用M&K 可能比較適合
回復

xyzero 發表於 2018-5-20 00:21
3806 用M&K 可能比較適合

效果會否差很多?
回復

dick2005 發表於 2018-5-20 00:23
效果會否差很多?

好難有定案住

先問問 Ching 而家覺得JL 有唔滿意嘅地方?
幾大地方用?
回復

xyzero 發表於 2018-5-20 01:05
好難有定案住

先問問 Ching 而家覺得JL 有唔滿意嘅地方?

兩三百呎,其實JL很不錯,量感足夠,潛得又夠低,只是覺得速度同力感稍遜,以及諗住前後中置將用M&K, 故想知是否配埋一套較好而已。
回復

dick2005 發表於 2018-5-20 01:16
兩三百呎,其實JL很不錯,量感足夠,潛得又夠低,只是覺得速度同力感稍遜,以及諗住前後中置將用M&K, 故 ...

113速度夠快係好合理,112 係比113 快,110 比112 快,另外因為天龍個輸出唔夠更加另問題加深,可以參考以下我個人嘅方案
1. 用鬼妹前級或合拼問題會改善好
2. EQ會有幫助
3. 十仔線試吓QED 都會有d作用

力感我又覺得JL 幾好,二三百尺用113 都好合理,錢唔係問題可以換兩隻112 可能會有驚喜

評分

查看全部評分

回復

xyzero 發表於 2018-5-20 01:35
113速度夠快係好合理,112 係比113 快,110 比112 快,另外因為天龍個輸出唔夠更加另問題加深,可以參 ...

即是唔駛換?
回復

唔一定要換,用線就吓,用setting 都可以將問題改善,但達不到自己要求先再換其他嘢都未遲
回復

dick2005 發表於 2018-5-19 22:47
先謝謝,那MX250是M&K最好的嗎?又還是M&K本身就不及JL..........謝謝!

價錢上都反映出來了,JL 貴好多,平均來講JL 都好過mk啦,只有打心口呢樣係mk比較強,而mk中最打心口就係mx250

評分

查看全部評分

回復

mx250 mx350 都已停產,要而家要入都只有二手了

mx350同JL113都差不多級數,要視乎師兄中意咩口味
回復

bigair 發表於 2018-5-20 12:48
mx250 mx350 都已停產,要而家要入都只有二手了

mx350同JL113都差不多級數,要視乎師兄中意咩口味 ...

明白的,我都是諗住買二手的。
MX350同F113的價錢有一點距離。我想要猛D的。
回復

樓主也可以試試雙十MK+JL

評分

查看全部評分

回復