新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10026|回復: 6

[其他] 用緊天龍7200W, 但又想玩2聲道

小弟係新手一個,
Amp denon 7200wa 玩緊5.1.2
喇叭係kef ls50
平時用PS4 做 player

覺得聽2聲道總係麻麻地.....首先係咪要買個cd player 返黎先?
定係個amp 係av amp, 呢個amp 用後做後級,去買一個2聲前級同cd player?
定或是AV 分家?
Ching 影音分家梗係好,但係都要睇下你預算夠唔夠。 以現時師兄你擁有嘅器材,要玩到真正影音分家開支都係可觀嘅數目。 折衷啲嘅方法建議師兄先買部真正嘅播放器SACD/CD player 用番部7200聽住先, 在有充足資金先再買部2 channel合併機, 玩av bypass。 在之後可能要upgrade speaker,線材分分鍾要50起-80k。所以要自己喥清楚。

評分

查看全部評分

回復

或者先買部Oppo , 之前話BOA verison 聽歌幾好
回復

係呀....我都留意緊oppo
回復

anperfectson 發表於 2018-5-23 23:58
係呀....我都留意緊oppo

無錯,先加部OPPO 203既可以聽得吓,更加可以提升影音質素,一舉兩得。玩到咁上下,又可以攞去摩改升級,可以持續有提升,明智之舉...
回復

小弟打算:
1. 由Denon 4520 > 馬仔7704 +lexicon LX-7
2. Oppo 203> 慢慢摩改
3. LR spk: Elac 403 已完成
4. Center: cc200.2 已完成
回復

電影同音樂都係分開來好,個人習慣
回復