新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6419|回復: 15

[CAS] 其實dap usb output 去dac 聲音掂唔掂

會唔會比電腦usb output 好?
睇你電腦如何。。。
回復

傳說 sony 的金磚是一台可以打過 aurrnder 入門機的 transport. 不過我唔見得可比Ben sir 那兩台電腦好聽。

問到咁空泛,完全唔會有答案的。
回復

我只係覺得由Onkyo DP-X1A出再入Sony TA-ZH1ES, 經過佢加持轉換, 效果已經真係好好!
回復

AS881 發表於 2018-5-25 19:59
我只係覺得由Onkyo DP-X1A出再入Sony TA-ZH1ES, 經過佢加持轉換, 效果已經真係好好!  ...

如果可以用濕電同時usb output就好了
回復

師兄如果有空,你將同一部電腦粒 CPU 調去唔同速度,看看你聽唔聽得出個乜嘢分別。
回復

alluget 發表於 2018-5-25 21:03
如果可以用濕電同時usb output就好了

Onkyo有共analog out 及 USB out, 足夠我夾去兩個不同的system
濕電就冇了!Battery其實也是很方便!
回復

我就A&K SP1000去blu mk2....贏Innous Zen mk2 同Mac book pro.分別幾明顯下
回復

dap 用濕電時其實聲差了。

而且都危險,如一路义電一路講電話咁。
回復

用電池本身已自動升兩班啦。
回復

t1174 發表於 2018-5-25 18:55
傳說 sony 的金磚是一台可以打過 aurrnder 入門機的 transport. 不過我唔見得可比Ben sir 那兩台電腦好聽。 ...

入門aurrnder先4千幾,金磚要2皮幾,都係好少少?座枱幾好咁多?
回復

Dap 本身好有限制,但金磚說明是說明 dap 可以做到好過一些坐機的,多少好難量化,但是說明是可能,但到一定點,座機做到的就未時候 DAP 可以追到了。

但實在結果要好睇 case, 比如是乜機同配合問題,一味討論當初題目咁空泛的問題,唔咁大有用。
回復

AS881 發表於 2018-5-25 19:59
我只係覺得由Onkyo DP-X1A出再入Sony TA-ZH1ES, 經過佢加持轉換, 效果已經真係好好!  ...

今日試佐用部dpx1a usb 出去部oppo dac. 開moov嘅話部DAC顯示係192k. 已經升頻佐. 有冇辦法令佢唔升頻?
回復

hscar 發表於 2019-5-31 22:19
今日試佐用部dpx1a usb 出去部oppo dac. 開moov嘅話部DAC顯示係192k. 已經升頻佐. 有冇辦法令佢唔升頻? ...

DPX-1a有setting 的
回復

AS881 發表於 2019-5-31 23:19
DPX-1a有setting 的

可否請教影響moov usb 輸出嘅setting 在哪裡更改?

我只找到原生music apps裡面有DSP setting 可以改. 不過改完只係原生music app有效. Moov輸出仍然係192k
回復

電腦用乜music player經USB去跟dsp的比較,這個影響很大
回復