新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12000|回復: 30

[喇叭] 7.1 天花喇叭 整套speaker求意見

小弟新玩 7.1, 請各位大大給意見.

資訊
AV amp: pioneer 933
前中置,  (sub放櫃角), 其他4仔放天花(裝修已有線到)
影音廳300呎,(連飯廳total 600呎)

7.1 (Speaker only)budget
plan A: 10000
Plan B: 15000
有什麼意見?

*前中置, sub 獨立買好?
可以: KEF R200c +Q500 + Earthquake p8 + 普通$1000 4隻天花喇叭? (已更新)
KEF Q200c , Q300, T100, 加隻Earthquake Subwoofer
回復

岩岩都想改 EARTHQUAKE P8
回復

天花喇叭 KEF Q50a ~
回復

不過你個廳咁大,以上器材好快會覺得唔夠玩
回復

KEF Q50a...
太貴了
回復

bigpun1975 發表於 2018-6-6 10:47
不過你個廳咁大,以上器材好快會覺得唔夠玩

有冇建議一口氣upgrade上去買咩?
我同老虎申請借錢易
回復

我係香港少數XTZ用家,除十仔外,我用整套M6系列。XTZ有套Spirit喇叭。外國評價不錯。價錢好抵玩,白色易入屋。可惜香港無代理可試聽,加上在香港不多人認識,二手可能難放。但如筆直不太多,依套可以考慮。如一整套買,可能仲有套餐價。
利申:我同XTZ冇任何關係。
https://www.avforums.com/review/ ... peaker-review.14742

回復

ballgor 發表於 2018-6-6 11:19
我係香港少數XTZ用家,除十仔外,我用整套M6系列。XTZ有套Spirit喇叭。外國評價不錯。價錢好抵玩,白色易入 ...

要訂就太複雜了, 而且沒有代理, 將來都有點怕怕, 但的確價錢平過大價子.

多謝師兄介紹先!

評分

查看全部評分

回復

jabezoo 發表於 2018-6-6 10:56
有冇建議一口氣upgrade上去買咩?
我同老虎申請借錢易

要睇你預算幾多喎?你喜歡KEF 聲底?
回復

建議買sevenseal兄一套B&W CM7  CMC中置超荀價11000仲有3條AQ rock33 喇叭線送,夠你玩一排。十仔P8唔夠玩至少要12吋或雙1O吋
回復

Budget 同呎數不相稱, 7.1.4 講緊 12隻喇叭.... 仲有 sub 仔應該要 12吋或以上

隨非無要求, 否則好快換機。

評分

查看全部評分

回復

前中置 sub 放櫃,要睇你咩櫃啦,放櫃對聲音擴散性唔好囉

評分

查看全部評分

回復

jabezoo 發表於 2018-6-6 11:34
要訂就太複雜了, 而且沒有代理, 將來都有點怕怕, 但的確價錢平過大價子.

多謝師兄介紹先! ...

Budget 有限點解唔考慮買好D 嘅5.1

之後再加上去都唔會浪費

要平平地玩玩bose/kef 家庭影院套裝等一口氣升級換代算喇

另外你個廳咁大. 前中置 sub 放櫃, 係咪其實屋企人都唔多支持你玩呀. 三隻最重要嘅喇叭要求收埋玩. 真係可以考慮玩soundbar 或者家庭影院套裝算數

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2018-6-6 13:44
要睇你預算幾多喎?你喜歡KEF 聲底?

聽過,都喜歡

還有其他好牌子介紹?
回復

hscar 發表於 2018-6-6 18:49
Budget 有限點解唔考慮買好D 嘅5.1

之後再加上去都唔會浪費

咁我可以先5.1
不過amp 先用7.1.2 ok?
回復

bigair 發表於 2018-6-6 15:59
前中置 sub 放櫃,要睇你咩櫃啦,放櫃對聲音擴散性唔好囉

更正,只是sub 放櫃地下
而且是沒有木板在地
回復

jabezoo 發表於 2018-6-7 00:47
咁我可以先5.1
不過amp 先用7.1.2 ok?

可以嘅. 反正av amp係損耗品.  技術一更新過時就即刻冇價值
回復

更新:

前 KEF Q500
中 KEF R200c
後 Famous audio s3d

師兄們點睇?
回復

唔講你中置用R series 喇佢淨係隻Q 座地喇叭. 你揀呢部pioneer amp 已經推唔到.

全部組合推到重來啦. 先決定買咩amp 睇下佢能力有幾大先再去決定你可以買咩喇叭

Pioneer 933 每聲道130 W (6 ohms,1 kHz, THD 1.0 %,單聲道驅動)

Kef Q and R 8 ohms
回復