新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10449|回復: 22

[CAS] 鬥 Switch, 不用 Rich? Linger Audio - Apodidae ocxo switch 

老友知我呢期愛玩 CAS, 貪其入場門檻低,放工拿起平板電腦,聽乜有乜!無需洗碟,又不怕瞓着忘記起針,簡直是吾等懶人的福音!坦白講,左搞右搞, 和CD 還是有距離,不過總算叫做拉近了一些!

今次老友帶來的是 Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch,上一次從他借來的 Dalby Lan cable,已經聽到令我心癢癢,不知今次這個switch又會否令我心癢難耐?

switch 1.jpg

比較對手是我自用的PPA ocxo switch,沿用一年多,還是非常滿意其表現,最近還特地換上Vovox BNC cable。整個switch 的組合的價錢已經差不多七千多元,而 Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch 賣價則差不多是我一半,三千六百有找! 這個價錢還已經包了LPS!

論外觀賣相, 不得不承認 Linger Audio 所用的 Netgear 比起 PPA 所用的 D-Link 吸引得多,雖然我明白以貌取人,失之子羽!不過正因為Linger Audio 所用的Netgear 夠大件,可以將整個 ocxo 鐘藏在switch 機身內,無須像PPA 要另外找一條BNC 線外接藏在LPS 的 ocxo 鐘上! 好處就是用家無得身痕。 但對我這個腰纏萬貫的老友,Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch 無疑令他損失了一個刺激香港經濟的機會!

為求公平比試,今次大家都用黑雞電源線。純粹比較兩者switch孰優孰劣?

反覆聆聽不同類型的音樂,可以告訴大家,這兩個switch雖然大家都是用 ocxo 鐘,但取向居然完全是南轅北轍。各位看官,我明白時鐘校正是要令聲音更為準確! 但事實擺在眼前,連我老友都估不到完全是兩種不同取向!

PPA ocxo switch 偏重線條感和工整,音場和Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch 相比略為傾前,而 Apodidae ocxo switch 則傾向於耐聽,聲音帶暖和,有着一種親和感,音場表現亦比PPA ocxo 略為來得深後!如果要作比喻,Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch 倒令我想起多年前自用的 Audiomeca Mephisto 2 CD 組合。以最近 The Shape of Water (忘形水 soundtrack) 那種法式挑皮卻又有着哥德式懸疑氣氛,我個人就認為Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch 更為討喜。低頻量感暗湧亦相對比PPA 來得澎湃!老友即時喜上眉梢,面露得戚之意!

而PPA 則相對來得精準,每一下細節都交代得清清楚楚,絕不含糊,取向就有如近代的Esoteric 產品!不冷硬但又不濫情,但是論低頻的洶湧澎湃和下潛力度,我老友則認為有所不及!我即時反駁,不是每位發燒友都有五百呎的聆聽空間!至少在我的斗室,我個人就偏好 PPA 那種略為凝聚結實的低頻。當然如果閣下聲音偏薄又或低頻墊底略為不足,Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch 絕對幫到你。

switch 2.jpg

另外再來一曲 Rodrigo Y Gabriela - Live in Japan。今次我老友都不得不承認 PPA ocxo switch 在演繹這一類型的音樂上,PPA ocxo switch 又確是佔優!完全呈現出火辣辣,熱情洋溢的氣氛,一勾一撥極盡發燒的能事。但老友認為有欠公允,PPA 的LPS 放在FE 架上開聲,而 Apodidae 只是隨便放在膠蓋上開聲......

話題又回到Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch,假如從耐聽角度去看,我老友則偏好 Apodidae ocxo switch,取其聲音溫暖耐聽,密度高,低頻墊底足夠!再加上他那套天價超高分析力的器材,和那令人羨慕的五百多呎聆聽空間!我又不得不同意 Apodidae ocxo switch 在他的組合相似乎更為合適!特別是聽那一些爆棚古典樂曲,換用Linger Audio 的 Apodidae ocxo switch,質感強,氣勢更為磅礡!對我來講,就當然 very good 啦!但對老友而言,跟來的那個 Linger Audio LPS 實在太陽春!無辦法!有錢就是任性! 單挑翌日,他已另尋高人為他打做更高級的LPS。還反問我有冇興趣將PPA 那個 ocxo switch LPS 再升級,我隨即告知 ocxo 鐘已內藏在 LPS 內,即係冇得玩,接著他還打蛇隨棍上, 問我有沒有興趣借他的BNC線試玩 .......

其實如果沒有正式比試,我都估不到switch可以有兩種不同的聲音!你問我那一個好?真的不易作答!正如你問我橙和蘋果哪一個好?真係睇你口味!在我老友的高清組合, 又似乎價錢平一些的 Linger Audio - Apodidae ocxo switch 更為吸引!來來回回,始終又是一個mix and match 的遊戲!

switch 3.jpg

評分

查看全部評分

依...我鐘意濃味喎
回復

如BUDGET只足夠換―條LAN線或―個SWITCH?
應換那個先?

回復

市場上能百花齊放是好事,器材有了一定的質素,就真係看口味及MIX and MATCH了。

Linger Audio一直忠於其聽感的取向,以連綿細味、耐聽的質感及密度為宗旨。
作為旗艦SWITCH,必定以品牌取向為旨,力求HIEND

APODIDAE 是能敏感地反映線材及配件的SWITCH,原裝是LPS 的確是為不預備花預算在LPS的師兄而設,如要更上一層樓,LPS是值得花費的一環。還有PC, DC CABLE, LAN CABLE等,Apodidae 都能忠實反映出來。
回復

racewong 發表於 2018-6-8 09:34
依...我鐘意濃味喎

槍,換幾枝貓拿咪仲好
回復

史的墳 發表於 2018-6-8 13:41
槍,換幾枝貓拿咪仲好

6h30無得換膽。 哈哈
回復

外形美觀! 我都好有興趣玩下!
回復

樓主,請問是不是跟PPA一樣也build in 10M clock? 定系PPA V2 個grade? 如果有10M的話,我都真係好衝動想玩下!
回復

MDee 發表於 2018-6-8 16:30
樓主,請問是不是跟PPA一樣也build in 10M clock? 定系PPA V2 個grade? 如果有10M的話,我都真係好衝動想 ...

我又吾太清楚!! 件嘢老友帶嚟!! 我現在用緊  PPA 嗰隻都只知佢係 ocxo 鐘! 詳细可能要其他用家解答, 不過吾玩過都吾信!! 特別我尼D大鄉理, 我就係見咁有趣,先寫出嚟大家知下!!
回復

hpchpc 發表於 2018-6-8 11:21
如BUDGET只足夠換―條LAN線或―個SWITCH?
應換那個先?

我會揀LAN線先, 但未必需要買到三千幾蚊 LAN線 啫!! 我现在都係用 AIM NA3!!!
回復

7500martin 發表於 2018-6-8 17:55
我會揀LAN線先, 但未必需要買到三千幾蚊 LAN線 啫!! 我现在都係用 AIM NA3!!!

Na3依家仲有得賣咩?
回復

樓主,請問是不是跟PPA一樣也build in 10M clock? 定系PPA V2 個grade? 如果有10M的話,我都真係好衝動想 ...

師兄請恕我不問自答,樓主所說那款是內置改OCXO 的。

Linger Audio 將計劃推出TCXO 版本的SWITCH,價錢相對相宜。

另外,Linger Audio 可按訂單改10M clock 入版本,如有興趣,歡迎WHATSAPP 68893332查詢。
按以下網址便無需先儲存電話號碼,即時WHATSAPP 聯繫。
https://api.whatsapp.com/send?phone=85268893332
回復

racewong 發表於 2018-6-8 18:07
Na3依家仲有得賣咩?

咪就係以前用淨嗰啲
回復

其實PPA ocxo switch係唔係已經頂配?見PPA仲有隻10M switch
用過PPA V1,想升級又多個選擇
回復

Lee 隻應該係同PPA OCXO 同grade 的。大家都係把Switch 原先個clock 改成OCXO。

PPA 好像沒有Build in 10M clock 的Switch, 果款據小弟了解係要接10M clock 才能運作的。
回復

昨日跟代理要左LPS 套裝試下,用左之後聽Tidal 明顯靚聲左,屋企未用過PPA OCXO所以冇得AB比較,但用原裝LPS 同P8比較,都已經係兩種聲。

用原裝LPS的感覺,跟樓主所講的感覺差不多,是鬆容有氣氛。但用上P8 的感覺有就不同,除左鬆容有氣氛外, 在那種澎湃的感覺出番黎,是熱情與冷靜之間的感覺,Lee 種感覺唔知是否樓主所形容精準的感覺。

Apodidae(其實我唔太識讀, 要查google先識 )真係好受LPS質素影響。
回復

Torres 發表於 2018-6-10 22:22
昨日跟代理要左LPS 套裝試下,用左之後聽Tidal 明顯靚聲左,屋企未用過PPA OCXO所以冇得AB比較,但用原裝LP ...

師兄! 有趣有趣! 我都期待我個老友會 整個乜鬼重量級LPS俾佢個Switch 用! 不過話分兩回, 單純以我嗰日的比較, 喜歡PPA (例如小弟) 未必會揀 Linger Audio. 正因為咁樣, 小弟先至寫出嚟畀大家有一個初步的認識.
回復

7500martin 發表於 2018-6-10 22:58
師兄! 有趣有趣! 我都期待我個老友會 整個乜鬼重量級LPS俾佢個Switch 用! 不過話分兩回, 單純以我嗰日 ...

我只在朋友家聽過PPA OCXO, 亦認同樓主師兄的講法兩者的性格不同
回復

Torres 發表於 2018-6-10 23:21
我只在朋友家聽過PPA OCXO, 亦認同樓主師兄的講法兩者的性格不同

好彩我年紀大都未聾得晒!
回復

7500martin 發表於 2018-6-11 00:08
好彩我年紀大都未聾得晒!

樓主太嫌, 相比之下, 小弟取向追求從容幼細但又大器的聽感, 要快時不拖泥帶水, 慢時又要柔情似水

因為每天都有幾小時聽歌仔, 所以襟唔襟聽亦是十分重要。這些Apodidae 都俾到我

非常期待師兄加入配重量級LPS後的報告。
回復